Tiny Pretty Things – Charaipotra & Clayton

Posted on June 12 2020 by Katja in Boeken / 0 Comments

Op zoek naar een heerlijk boek dat wegleest als een kruising tussen Black Swan en Pretty Little Liars? Dan hoef je niet verder te zoeken: Tiny Pretty Things is hét boek waar je op gewacht hebt.

Titel: Tiny Pretty Things
Auteurs: Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton
Vertaler: Elsbeth Witt
Verschenen: maart 2020
Pagina’s: 400
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 7/10
Trigger warning: Anorexia, verslaving

Bedankt, Blossom Books, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Een exclusieve balletschool in Manhattan, New York. Drie meisjes die er alles aan doen om de top te bereiken, ook als ze daarvoor moeten liegen, opofferen, manipuleren of bedriegen. Dompel je onder in de wereld van spitzen, tutu’s en het gevecht om dé hoofdrol te mogen dansen in De Notenkraker.

Gigi, Bette en June behoren tot de beste leerlingen van hun exclusieve balletschool in Manhattan.
De vrijgevochten Gigi is nieuw op school, en wil alleen maar dansen… maar dat zou weleens dodelijk voor haar kunnen zijn. Voor Bette lijkt alles in haar leven mee te zitten, maar het verlangen om haar talentvolle zus te overtreffen brengt een gevaarlijke kant van haar naar boven. En de perfectionistische June moét een hoofdrol zien te bemachtigen dit jaar, want anders maakt haar moeder voorgoed een einde aan haar dansdromen.
In een wereld waarin iedereen zowel je vriend als je vijand zou kunnen zijn, doen de drie meisjes er alles aan om de top te bereiken. Ook als ze daarvoor moeten liegen, opofferen, manipuleren en bedriegen.

Dit boek stond al een tijdje op mijn lijst. Ik was dan ook blij om te horen toen Blossom Books aangaf dat zij het verhaal zouden gaan vertalen. Inmiddels is het ook bekend dat het een Netflix show gaat worden. Dat zag ik eigenlijk wel voor me toen ik aan het lezen was. Sterker nog, ik denk dat het verhaal dan zelfs beter over gaat komen.

Oké, ik ben echt iemand die het liefst eerst het boek leest en dan de film of serie kijkt. Dat betekent helaas niet dat ik het boek altijd beter vind dan de show. Het zal me dan ook niets verbazen als ik in dit geval de show beter ga vinden dan het boek. De reden is dat het boek in het begin voor mij te langzaam is. En vervolgens gebeurt er in het laatste gedeelte heel veel allemaal tegelijkertijd. Voor mijn gevoel hadden de spanningen al veel eerder in het verhaal verwerkt kunnen worden.

Wat het boek wel heel tof maakt is dat ik als lezer de emoties kon voelen. Een van de auteurs heeft namelijk als leerkracht gewerkt op een balletschool dat heeft ze goed op papier weten te brengen.
Over de auteurs gesproken… het verhaal is geschreven door twee auteurs en dat is niet te merken. Een goed teken, want het verhaal is enorm goed op elkaar afgestemd. Het is duidelijk dat daar veel aandacht en zorg in is gestopt.

Ondanks dat de spanning pas later in het verhaal komt, merk je al wel vanaf het begin dat het een mysterieus verhaal is met een aantal thrillerelementen. Het verhaal kent een behoorlijke hoge factor drama. Af en toe vond ik dat het net iets te ver ging, maar aan de andere kant laten de auteurs ook alle minder mooie kanten zien.

De personages zijn enorm divers en ik vind het mooi om te zien hoe de auteurs van alle verschillende personages de cultuurverschillen laten zien en het gedrag. De personages hebben allemaal hun eigen stem en dat is prettig in een boek die meerdere vertelperspectieven heeft. Zelfs als de naam niet werd genoemd boven elk hoofdstuk, dan alsnog zou ik meteen binnen twee zinnen weten welk perspectief ik lees.

Tegelijkertijd merk ik je ook dat de vertelperspectieven niet allemaal zo even eerlijk zijn. Dat zorgt voor een interessant element in het verhaal en lijdt ook tot een enorme cliffhanger. Ondanks dat ik niet de grootste fan ben van dit boek heb ik wel enorm veel zin om het tweede deel te lezen. Met name door de enorme cliffhanger. Ik heb zo mijn theorieën en ben heel erg benieuwd of ik goed zit.  

Lees jij altijd eerst het boek voordat de film of show uitkomt of juist andersom?

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.