5 spelenderwijs en leuke manieren hoe ik Duits leer

Posted on May 22 2024 by Katja in Studeren / 0 Comments

Een taal leren kan heel leuk zijn!

Talen leren vind ik leuk, maar ik vind het standaard schoolse verhaal echt niets. Liever spendeer ik mijn tijd niet in een studieboek. Dat is hoe ik het snelste verschillende talen heb geleerd. Sterker nog, in de tijd dat ik Engels op de middelbare school kreeg, begreep ik niet wat ik leerde. Ik onthield niets en ik haalde enkel lage cijfers. Dat veranderde pas toen ik Engels zelf begon op te pakken. Kijken van tv shows in een pre Netflix tijdperk, dus geen ondertiteling, en vervolgens de helft niet begrijpen. Maar hup, dan keek ik het seizoen nog een keer. Ik pakte Engelse kinderboeken op, luisterde naar audio en voerde gesprekken met mensen die de taal al onder de knie hadden. Binnen een paar jaar was ik vloeiend en inmiddels is het mijn tweede taal en werk ik voor verschillende internationale bedrijven en doe ik vrijwilligerswerk voor een organisatie in de UK waarin ik degene ben die met de rode pen door iedereens teksten gaat.

Het is een droom dat ik vloeiend of dichtbij vloeiend word in nog meer talen! Duits was de eerste taal die ik leerde na Nederlands en het is te zot voor woorden dat ik die taal eigenlijk nog steeds niet zo goed beheers als je van iemand zou verwachten die twee keer in haar leven in Duitsland heeft gewoond en het grootste gedeelte van haar leven naast de grens woont. Al moet ik zeggen dat mijn leesvaardigheid op C1 ligt, verstaan doe ik op B2 (de dialecten en accenten zorgen dat ik soms moeite heb), schrijven mits ik de tijd krijg ligt tussen B1 en B2 in en als laatste spreken… Hierin kan nog veel verbeteren, maar ik merk dat sinds mijn woordenschat omhoog gaat door het vele lezen en leren verstaan, dat het steeds beter gaat. Soms gooi ik zinnen van B2 eruit, maar grotendeels blijf ik haken op B1.

Maar zolang ik er moeite in stop, merk ik dat mijn taalvaardigheid omhoog gaat. In deze blog presenteer ik de vijf manieren hoe ik de Duitse taal bestudeer. 

1. Tegelijkertijd naar een audioboek luisteren en het boek lezen
Dit begon ik te doen, toen ik mijn tempo (snel) omhoog wilde zien gaan. Binnen een hoofdstuk las ik al veel vlotter Duits dan voorheen. Ik begon op een snelheid van 0,5, niet veel later pikte ik de taal goed op en kon ik naar 0,75. Na twee hoofdstukken zat ik op 1.
Na deze sessie pakte ik daarna een manga in het Duits op en las het zonder audio, de snelheid die ik opeens had was niet te vergelijken met hoe ik Duits las voor die studie sessie aan. Ik had mijn hersenen getraind om Duits sneller te lezen, maar ook beter begrijpend te lezen. Het zorgt er namelijk voor dat je bekend raakt met de geluiden en het ritme van de taal.

2. Duitse films kijken met Duitse ondertiteling
Duitsland brengt genoeg films en series uit, dus er zit altijd wel iets tussen wat ik graag kijk. Duitse films kijken met Duitse ondertiteling was eigenlijk de eerste manier hoe ik de taal oppakte voordat ik begon met audioboeken. Ik kijk mijn hele leven al Duitse films en series, dus het voelde ook logisch om daarmee door te gaan. Plus het is zo leuk om het verschil te zien tussen Amerikaans, Britse en zelfs Nederlandse producties ten opzichte van Duitse producties. Maar dat is misschien de cultuur nerd in mij.

3. Manga’s lezen
Wist je dat comics een hogere unique word count hebben dan de gemiddelde roman? Er zijn verschillende studies te vinden die dit bevestigen. Super leuk dat de manga al heel lang in het Duits worden uitgegeven en vaak zelfs sneller zijn dan de Engelse vertaling. Sterker nog, in Duitsland zijn de comics te vinden in de boekhandel en hoef je daarvoor niet naar een speciaalzaak.
Inmiddels lees ik verschillende manga series in het Duits en heb ik op deze manier een hogere woordenschat behaald. Waardoor ik nu ook graag een Duits boek oppak zonder audio. 

4. Gesprekken voeren met mijn Duitse vrienden
Eind 2021 en begin 2022 woonde ik in Berlijn en daar maakte ik Duitstalige vrienden. Afhankelijk van de setting werd er alleen Duits gesproken en juist daarvan heb ik zo veel geleerd. Met name op het gebied van luistervaardigheid. Een van mijn vrienden liet me de gesprekken samenvatten in het Engels om te checken of ik de gesprekken die gevoerd werden ook daadwerkelijk begreep. Ze hielp toen ik volledig de mist in ging en leerde me nieuwe woorden. Ik pakte de verschillende accenten op en hier en daar waren mijn antwoorden in het Duits. Het kost heel veel tijd, maar het is het zo waard en het voegt daadwerkelijk iets toe aan je spreekvaardigheid. In een studieboek vind ik de Duitse taal zo stijfjes staan, wat zo zonde is want de Duitse taal danst op een delicaat ritme.

5. Trip naar Duitsland
Van dit punt ben ik heel erg bewust dat dit niet haalbaar is voor iedereen. Vandaar dat er ook “ik” staat in de titel van deze blog. Maar ik probeer met regelmaat reizen te plannen naar Duitslands. Van dagtrips tot vakantie. Op bezoek bij vrienden of er zelf op uit.
Een taal leer ik goed wanneer ik ermee omringd word. Ik zal nooit de tijd vergeten dat ik een tijd in Parijs verbleef en na een aantal dagen al de taal zonder moeite op pikte.
Van kleine Duitse dorpen tot grote steden, ze hebben allemaal zo hun charme. En er valt ook ontzettend veel in het land te ontdekken dankzij het diverse landschap en subculturen. Daarnaast vind ik het erg fijn dat het leven iets minder “aan” staat ten opzichte van Nederland. Ik ga dus ook graag naar Duitsland voor mijn rust en in die rust leer ik ondertussen heel veel. Er zijn genoeg momenten om de taal te oefenen en de meeste Duitsers nemen de tijd ook als ze merken dat je tijd en moeite stopt in de taal.

Er zijn genoeg manieren om de taal te leren, maar dit zijn dus een taal van mijn favorieten. Het enige wat mist is muziek luisteren. Inmiddels heb ik een aantal favoriete artiesten en dat helpt ook om de taal met regelmaat te horen zonder dat je direct met de taal bezig bent.

Hoe leer jij een taal het liefst? 

Liefs,

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.