Airbnb boeken, waar let je op?

Gepost op 13 mei 2022 door Katja in Reizen / 0 Comments

Inmiddels heb ik al veel ervaring met Airbnb en omdat ik veel vragen er over krijg, geef ik in deze blog tips hoe jij een fijne Airbnb kan vinden.

Er slippen behoorlijk wat DM’s, whatsappjes tussendoor met vragen of ik tips heb voor het vinden van de juiste Airbnb. Want je wil immers niet ergens slapen waar je je niet prettig voelt. Die spookverhalen heb ik ook veel gehoord, maar doordat ik mijn eigen tips volg heb ik er zelf nog nooit last van gehad. 

1. Buurten
Als eerste kijk ik naar de verschillende buurten. Ik zoek op welke buurten veilig en goed onderhouden zijn. Zal ik me daar in de avond nog veilig voelen om daar over straat te lopen? Want liever pak ik geen taxi, omdat ik graag geld bespaar als het even kan. Al moet je niet zomaar geld besparen als het gaat om je veiligheid. Maar goed, ik vind het belangrijk dat een buurt veilig is en dat ik daar zonder problemen kan rondlopen.
Zelf vind ik een supermarkt dichtbij makkelijk en fijn en misschien is het openbaarvervoer netwerk ook dichtbij? Dat zou mooi meegenomen zijn.
Bonus als je een Airbnb vind die in de buurt is van de meeste plekken die je wilt bezoeken. Maar soms heeft het ook voordelen als dat het niet is. Toen ik in de zomer van 2019 naar Berlijn ging, verbleef ik in het westen terwijl ik meer dingen in het oosten bezocht. Maar omdat ik steeds moest reizen zag ik automatisch veel van de stad en aangezien reizen relatief goedkoop is in Berlijn en ik toch alle tijd had, voelde het als een win-winsituatie. 

2. Vrouwelijke host
Als vrouw zijnde slaap ik liever op een plek met een vrouwelijke host. Ik voel me dan een stukje veiliger. Ook omdat ik veel alleen reis.
Inmiddels heb ik al een aantal keer geslapen bij een mannelijk host en dat vond ik helemaal prima. Ik merkte eigenlijk niet veel verschil.
Echter, toen ik afgelopen winter in Berlijn woonde, koos ik toch bewust voor een vrouwelijke host. Ik voelde me daar prettiger bij. 

3. Recensies
Heeft de host al veel recensies? En wat zeggen die recensies? Positief? Top! Ga ervoor! Helaas geef je dan geen kans aan nieuwe hosts, maar alles voor een fijne ervaring. Er zitten jammer genoeg aardig wat fakers op Airbnb. Ze hebben dan zogenaamd een kamer en hebben daarvan foto’s online staan. Bij aankomst kom je er dan achter dat het een hele andere kamer is die het hoge bedrag echt niet waard was. Ik ga als solo traveler liever voor zekerheid en kies voor hosts die al minimaal 10 recensies hebben. Of superhost status hebben behaald. Dan weet je tenminste zeker dat je goed zit.  

Storytime
Een kort verhaal tussendoor… Helaas heb ik ooit de ervaring gehad dat de recensies niet klopten. Iedereen gaf de host 5 sterren en hetzelfde gold voor de faciliteiten. Ja euhm, dat was het het niet waard. De douche deed het daar niet goed, de keuken was bepaald niet de schoonste en ik voelde me oncomfortabel. Achteraf gezien had ik kunnen weten dat de prijs te mooi was om waard te zijn. Maar hoe die host 5 sterren had blijft me een raadsel. 
Gelukkig is me dit nog maar 1 keer overkomen en was het oké, omdat het maar voor een paar dagen was. 

Optioneel: 4. Superhost 
Wil je er echt zeker van zijn dat je een goede Airbnb host hebt? Zo bestaan er superhosts (zij hebben een kleurig lintje naast hun foto’s). Maar gewone hosten vind ik ook goed. Sterker nog, volgens mij heb ik zelfs nog maar drie keer bij een superhost geslapen. Wat deze status precies inhoudt? Dat betekent dat ze hoog gewaardeerd worden, snel reageren op je mails, ze zijn zeer betrouwbaar, etc. Ze doen daarnaast ook net even dat beetje meer. Wel echt super fijn trouwens. Alles krijgt net even wat meer aandacht. Tijdens sommige reizen heb daar behoefte aan en daar houd ik dan rekening mee.

Optioneel: 5. De host die echt bij je past
Als ik veel tijd over heb dan kijk ik ook nog eens verder naar wat voor persoon de host is. Zo zat ik in Dublin bij iemand die net als ik vegetarisch is. Zo wist ik zeker dat ik kookte in een vleesvrije keuken. Met die host in Dublin had ik echt een klik, op de laatste dag namen we ook afscheid met een stevige knuffel. Ik had een soortgelijke ervaring in Brighton. 

Optioneel: 6. Er is een verschil tussen korte en lange verblijven
Bij de kamer die ik had gehuurd uit mijn storytime alinea, daarvan had ik nooit foto’s van te voren gezien van de keuken en badkamer. Prima als je weet dat je er maar een paar dagen verblijft en nauwelijks gebruik gaat maken van de faciliteiten, maar dat ga ik niet zomaar weer doen. Voor mijn lange verblijf in Berlijn afgelopen winter had ik toch net even wat meer eisen. En dat is prima, want ik was namelijk wel een wasmachine nodig, een goed werkende keuken met benodigdheden, etc.
Kijk dus goed wat je nodig bent voor je reis en verblijf, want dat kan je in de lange termijn veel geld schelen en/of voor een betere algemene ervaring geven. 

Klinkt als veel werk? 
Ja, misschien wel. Maar hé, ik heb daardoor bijna alleen nog maar toffe ervaringen gehad. En na een tijdje raak je er ook aangewend om er zoveel voor te doen als het betekent dat je op een toffe plek zit.

Boek jij bij een Airbnb? Of liever bij een hostel of hotel?

Liefs,

Een soortgelijk artikel is eerder geplaatst, maar deze blog bevat updates.

Tags: ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.