Anders, beter – Lisa van Campenhout

Gepost op July 27 2023 door Katja in Boeken / 0 Comments

Zowel bij het debuut als bij dit boek vond ik het heerlijk hoe rauw en echt de personages voelen.

Titel: Anders, beter
Auteur: Lisa van Campenhout
Verschenen: juni 2022
Pagina’s: 320
Uitgever: Blossom Books

Maja’s eindexamenjaar is belabberd begonnen: al vóór de herfstvakantie wordt ze van school gestuurd. Haar ouders denken dat het goed voor haar zal zijn als ze een tijdje bij familie in Amsterdam gaat wonen. Maja ziet hier het nut niet van in, maar besluit het als een kans te zien. Nu kan ze meer tijd doorbrengen met haar nicht Regina, die alles is wat zij zou willen zijn – succesvol, creatief en vooral: een goed mens.

In haar nieuwe woonplaats weet niemand wat er thuis gebeurd is en Maja is ook niet van plan om dat te vertellen. Dit is hét moment om zich eindelijk eens normaal te gedragen en vrienden te maken. Maar dat wordt moeilijk wanneer Regina haar beschuldigt van iets wat ze niet heeft gedaan. Ze moet en zal erachter komen wat haar nicht in haar schild voert. Is Regina wel zo perfect als Maja altijd dacht?

Als je vaker recensies van mij leest, dan weet je dat ik de meeste boeken beoordeel met een cijfer. Maar in dit geval vond ik het niet eerlijk. Toen ik aan Anders, beter begon, had ik namelijk bepaalde verwachtingen die niet in lijn staan met dit boek. Campenhout haar debuut genaamd Bijna echt gaat over een jonge vrouw die naar de universiteit gaat (of nouja, een poging doet). En Anders, beter gaat over een middelbare school scholier. Kwa leeftijd nog geen twee jaar verschil, maar toch leven ze een totaal ander leven.

Anders, beter is overduidelijk het jongere zusje van Bijna echt en tijdens het lezen miste ik de vibe van het laatstgenoemde boek. Logisch, want me inleven in iemand die naar de universiteit gaat, lukt me nog wel, maar mijn middelbare schoolperiode ligt al zo ontzettend ver achter me. Daarnaast zie je het ook minder vaak dat auteurs terug in de tijd gaan, meestal gaan ze juist vooruit in de tijd. Met andere woorden: het scheelt dat ik deze recensie schrijf voor mijn eigen blog, want nu kan ik tenminste mijn eigen ervaringen delen. Maar om eerlijk te zijn, ik kan het boek niet anders beoordelen dan op deze manier, juist omdat ik niet de juiste verwachtingen had voordat ik aan het boek begon. 

Wat het voor mij ook lastig maakt met Anders, beter is dat ik de eerste 80 bladzijden behoorlijk traag vond. De auteur was het verhaal wel goed aan het opbouwen, maar ik miste actie en spanning. Campenhout heeft een vlotte schrijfstijl, maar doordat het verhaal in het begin voortkabbelde miste ik vaart en was het voor mij te makkelijk om het boek “even” weg te leggen (lees zo’n twee maanden). 
Pas wanneer een domino-effect aan gebeurtenissen in werking wordt gezet, komt de spanning op dreef en moest en zou ik weten hoe het verhaal verder zou gaan. Zoals geen ander weet de auteur spanning en onverwachte gebeurtenissen in te zetten om jou als lezer om de tuin te leiden. 

Zowel bij het debuut als bij dit boek vond ik het heerlijk hoe rauw en echt de personages voelen. Campenhout schuwt niet weg om personages te creëren die niet bepaald geliefd zijn, maar toch kennen ze ook allemaal een zachte kant, soms verwacht en soms uit een hoek die je als lezer niet zag aankomen.  
Wat ik iets minder vond, en juist sterk vind aan het debuut, was het einde. Alle verhaallijnen komen prachtig samen, maar te vlug en wordt opgevolgd met een abrupt einde. Wel vond ik het idee achter het einde sterk. Want uiteindelijk ging het altijd om de relatie tussen de hoofdpersoon en haar nichtje. 

Anders, beter is leuk voor de jongere YA lezers en past goed bij hun belevingswereld. Maar voor mij als oudere YA lezer, blijft mijn favoriet Bijna echt. Wel ben ik van plan om de auteur te blijven volgen in haar schrijf carrière, want ik ben heel benieuwd met wat voor verhalen ze nog meer gaat komen.

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.