Nog een halfjaar tot polyglot? | Studie Update

Gepost op 18 juli 2023 door Katja in Studeren / 0 Comments

In deze blog lees je hoe het eerste halfjaar van 2023 verliep wat betreft mijn taalstudies en mijn toekomstplannen.

Vorig jaar had ik door vele persoonlijke gebeurtenissen een concentratie probleem. Het bestuderen van talen ging daardoor niet echt bepaald vlot en soms liet ik het maar helemaal aan me voorbij gaan op shadowen na dan. Ondanks dat ik me een stuk beter voel in dit nieuwe jaar, wilde ik het mezelf niet al te snel te moeilijk maken. Ik koos daarom bewust voor een interactieve en/of speelse wijze van leren in het eerste halfjaar. En dat pakte goed uit, want ik heb nog steeds genoeg gaande in mijn persoonlijke leven en daarnaast heb ik ook vele leuke mijlpalen behaald met That Blonde Woman. 

Soms gaat studeren niet
Vorig jaar was het voor mij al behoorlijk frustrerend dat ik niet veel kon leren als ik graag zou willen. Helaas ging het dit jaar ook best pittig, gelukkig was het grotendeels vanwege erg leuke redenen. Ik behaalde vele successen met mijn eigen bedrijf, vrijwilligerswerk en zelfs ook op persoonlijk vlak. Het is dan goed om je te realiseren dat studeren soms niet gaat en dat is oké. Ik heb in het afgelopen jaar geprobeerd om te studeren wanneer het mogelijk was en mijn hoofd helder is. Voor de rest shadowde ik heel veel content, voornamelijk in Koreaans en Duits, maar hier en daar ook Japans. Zonder dat ik het zelf doorhad, leerde ik toch best veel. Wat betreft uitspraak, woordenschat en luistervaardigheid merk ik dat ik gegroeid ben. 

Het tweede halfjaar in
Eind augustus rond ik één van de grootste That Blonde Woman projecten af en heb ik heb besloten dat ik na dat contract de rest van het jaar geen grote contracten meer aanneem. Tenzij het een project is die geheel in lijn staat met mijn dromen. Maar zoals het nu lijkt plan ik september tot en met december zo in dat ik genoeg rust kan nemen om te genieten van behaalde successen, kan studeren (niet alleen talen, maar ook voor mijn werk) en ga ik bezig met andere, tevens lopende projecten.
Vanaf september hoop ik meer te gaan studeren met boeken en ander studiemateriaal. Maar hoe ben ik dat van plan voor alle talen die ik momenteel studeer of wil gaan bestuderen?

Koreaans
Graag had ik gezien dat ik begonnen was met Talk To Me In Korean level 2 in het eerste halfjaar van 2023. In plaats daarvan begon ik het tweede kwartaal met het reviewen van dingen die ik al eerder bestudeerd heb. Helaas door de hoge werkdruk kon ik dat niet meer doen. Maar wanneer ik de tijd had shadowde ik content op YouTube en keek ik K-drama’s opnieuw die ik al had gezien, maar zonder al te veel te kijken naar de ondertiteling. De volgende stap is uiteraard helemaal geen ondertiteling meer kijken en dat hoop ik dan ook in de tweede helft van het jaar te gaan doen.

Inmiddels is de tweede helft van het jaar al begonnen en ik ben hier en daar ook al langzaam maar zeker aan het proberen om Koreaans te lezen. De ene keer gaat het heel vlot en de andere keer lukt het totaal niet. Zeker als ik de Koreaanse woorden nog niet ken. Zinnen blijf ik overweldigend vinden, maar ik weet zeker dat als ik zo doorga, dat ik eind dit jaar of volgend jaar mijn eerste boek in het Koreaans lees. Daarnaast hoop ik alles van mijn level 1 studies te hebben gereviewed voor het einde van het jaar en te starten met level 2.

Duits
De taal die mijn focus had in het eerste kwartaal: Duits! Ik heb de taal voornamelijk passief bestudeerd omdat ik mijn woordenschat en luistervaardigheid wilde vergroten. Zo las ik een stapel manga’s in het Duits en begon ik ook met het lezen en luisteren van een in Duits geschreven boek. Gelijktijdig luisteren en lezen van een boek hielp mij enorm om meer vat op de taal te krijgen. Al geef ik toe dat ik dat niet meteen door had, het besef kwam pas toen ik een manga in het Duits aan het lezen was en merkte dat mijn leesvaardigheid met sprongen vooruit was gegaan. Verschillende zinsconstructies begreep ik sneller en ook las ik de manga vlotter dan voorheen.

In het tweede kwartaal ging ik naar Berlijn en bevond ik me in een Duitstalig huishouden. Ik heb hierdoor veel Duits kunnen oefenen, er ontbreekt nog genoeg aan mijn taalvaardigheid, echter zag ik ook een enorme vooruitgang met een jaar eerder toen ik in Berlijn woonde.
Voor de tweede helft van het jaar probeer ik nog meer te lezen, mijn woordenschat te vergroten en beter te worden in spreken.

Dag, dag Italiaans
Huh, maar ik wil toch graag polyglot worden… waarom laat ik dan Italiaans vallen? Op de eerste plaats laat ik het voorlopig vallen. Ik hoop de taal over een jaar of aantal jaren opnieuw op te pakken. Maar voor nu ga ik me liever focussen op een taal waar ik al een basis in heb: Frans. Elke keer als ik de Italiaanse taal bestudeerde in het afgelopen halfjaar, realiseerde ik me hoeveel overeenkomsten het heeft met Frans. Echter, de Italiaanse taal heeft een andere zinsstructuur en dat is niet erg, maar soms wel verwarrend. Daarnaast kwam nog iets anders om de hoek kijken, genaamd werk. Voor een van mijn opdrachtgevers zou het handig zijn als ik beter word in Frans.

Hierdoor was de keuze snel gemaakt dat ik voorlopig overstap naar de Franse taal en dat ik later Italiaans weer oppak. Sterker nog, ik zit erover na te denken om te language stacken. Hierbij leer ik een taal via een taal die niet mijn eigen taal is en ik gelijktijdig ook nog aan het studeren ben. Het lijkt me super leuk om Italiaans te gaan leren door middel van Frans.

Polyglot update
Volgens mij is dit al een flinke update wat betreft mijn talenstudies, maar we zijn er nog niet. Last but not least, Japans. Op het moment heb ik nog geen concrete plannen voor het bestuderen van de taal. Ik heb echter al wel goede studieboeken gevonden en wellicht dat ik ze later dit jaar ga aanschaffen, maar het kan zijn dat ik daar ook nog even mee wacht tot ik beter ben in Koreaans. Tot die tijd blijf ik dan shadowen en ik hoop sowieso dit jaar een boek te lezen over de Japanse taal, zodat ik gevoel voor de taal ontwikkel.
Ik hoop dat ik een fijne, leergierige tweede helft van het jaar tegemoet ga wat betreft mijn taalstudies en ik kan absoluut niet wachten om meerdere dagen per week weer volop aan de studie te gaan. Maar voorlopig, tot september, zal ik voornamelijk shadowen en heel veel manga’s in het Duits lezen.

Hoe gaat het met jouw taal/talenstudie?

Liefs,

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.