Basis Koreaans leren #1 | Studie Update

Posted on May 20 2021 by Katja in Studeren / 0 Comments

Dankzij mijn nieuwsgierigheid wil ik altijd nieuwe dingen leren. Mezelf uitdagen doe ik graag en dit jaar heb ik verschillende doelen die ik daarin wil behalen.

Voor dit jaar heb ik mezelf voornamelijk leerdoelen gesteld waarvan meerder op het gebied van taal. In deze blogpost bespreek ik mijn beginpunt, vooruitgang en waar ik op het moment mee bezig ben.
Pak zeker een kop thee, want het is een lang intro, maar wanneer je het leest zal je denk ik wel begrijpen dat het een reden heeft.

Alles behalve goed in taal
Op Nederlands na was ik absoluut geen ster in talen op de middelbare school. Ik vond het lastig dat ik zowel Engels, Frans en Duits had en door een zeer onhandig rooster had ik die vakken meestal na elkaar. Mijn klasgenoten leken daar geen moeite mee te hebben, maar als iemand wie zelf als klein meisje een achterstand in taal heeft opgelopen, was het behoorlijk moeilijk. Als kind ging ik naar een logopediste en zij heeft me heel erg goed geholpen met articuleren en veel meer dingen op het gebied van taal.

Talen komt alles behalve natuurlijk voor mij. Mijn cijfers waren op dat gebied zo slecht dat ik bijna was blijven zitten op de middelbare school. Dat voelde best pijnlijk terwijl ik bijvoorbeeld voor Natuurkunde tienen haalde. Helaas telt het cijfer van Engels behoorlijk zwaar mee. Ik vroeg elke bijles aan die ik kon krijgen voor Engels, maar zelfs dat was niet in mijn cijfers terug te zien. En ik bedacht me opeens: wat als deze schoolse manier niet voor mij werkt?

Hoe ik vooruitgang boekte
Met deze nieuwe gedachten ging ik op pad. Bij de bibliotheek haalde ik kinderboeken in de Engelse taal op en bij de boekhandel kocht ik een boek met luisterboek erbij. Zo ging ik aan de slag. Waar school zich meer focuste op de geschreven taal (waar ik totaal niet goed in was), focuste ik me thuis op luisteren en lezen (waar ik wel heel goed in bleek te zijn). Ik bleef net zolang door oefenen tot ik zo goed was in luisteren en lezen, dat schrijven uiteindelijk vanzelf kwam.

De Koreaanse taal leren
OkΓ©, ik weet het. Dat was een behoorlijk intro om uiteindelijk te vertellen hoe het gaat met het bestuderen van de Koreaanse taal. Maar ik vind het belangrijk om juist ook te laten zien dat het leren voor mij niet vanzelf gaat. En om te laten zien dat er meerdere manieren zijn om een taal te leren en dat het zeker een goed idee is die manieren uit te proberen om te vinden wat het beste past bij jou als persoon.
Voor mij begon het met het luisteren naar een K-drama en juist daardoor merk ik dat ik de Koreaanse taalklanken veel beter op het moment aan het oppakken ben. Het gaat zelfs zo goed dat ik zelfs de kleine verschillen begin te horen.

Hangul leren
Het Koreaanse geschrift heet Hangul. In sommige opzichten vind ik het makkelijker dan het Romeinse geschrift en op andere momenten heeft het Hangul zulke kleine verschillen binnen het geschrift dat het moeilijk uit elkaar te houden is. Toch vind ik Hangul meer logica hebben en binnen de taal zie je ook heel veel cultuur terug. Bedenk je vooraf goed dat wanneer je Koreaans wilt leren, je niet alleen de taal leert maar ook de cultuur bestudeerd. In het Koreaans gaat dat hand in hand.

Ik ben op het moment nog bezig met het alfabet. Persoonlijk vind ik het fijn om dat eerst heel goed onder te knie te krijgen voordat ik verder ga. Natuurlijk luister ik wel ondertussen naar K-pop en kijk ik K-drama’s/YouTube filmpjes wat erg goed helpt bij de algemene ontwikkeling. Binnenkort vertel ik meer over welke boeken en hulpmiddelen ik gebruik om Koreaans te leren. Maar voor nu wil ik het zelf uitproberen voordat ik dingen ga aanraden.

Lezen, schrijven en luisteren
De lange intro was niet voor niets, want nu kan ik ook het volgende beter uitleggen. Waar ik op het moment het beste ben in de Koreaanse taal? Lezen en schrijven! Dat ik beter ben in schrijven dan in luisteren is voor mij nieuw. Zo zie je maar weer dat je zelfs binnen het leren van een nieuwe taal, je leerpatroon anders kan gaan dan gewend. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ik heel erg moet wennen aan de Koreaanse klanken. Niet heel gek, want met de Nederlandse taal hebben we best geluk dat we binnen de taal sporen zien van Engels, Duits en Frans.

Studie blog
Wie me ooit op de middelbare school zou hebben verteld dat ik in de toekomst zou gaan schrijven over het leren van een taal… die persoon had ik voor gek verklaard. Terwijl ik juist super veel leuke en lieve berichtjes van jullie lezers ontvang over het leren van een nieuwe taal. Daarnaast gaven vele van jullie aan dat jullie meer over mijn studies willen lezen op mijn blog, dat vind ik oprecht zo leuk om te lezen en ik doe het ook met liefde.
De komende tijd zullen er verschillende blogs verschijnen over mijn persoonlijke studie met name over de Koreaanse taal. Welke boeken ik gebruik, welke hulpmiddelen handig zijn en nog veel meer!

Mocht je graag iets specifieks willen weten of iets waar ik echt over zou moeten schrijven, laat het me weten! Dat mag ook via een social media bericht.

Zou jij Koreaans willen leren? Of leer je het toevallig al?

Liefs,

Tags: , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.