De erfenis – Jennifer Lynn Barnes

Gepost op 22 mei 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

We fantaseren allemaal wel eens dat we opeens nog ergens een oudtante blijken te hebben van wie we een kapitaal erven. Voor het hoofdpersonage van De erfenis wordt deze droom werkelijkheid, en dan keer duizend.

Titel: De erfenis
Auteur: Jennifer Lynn Barnes
Vertaler: Elise Kuip 
Verschenen: april 2021
Pagina’s: 392
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 8/10

De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom.
Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

Een tijdje terug kwam dit boek uit en wat ben ik blij dat er een uitgeverij in Nederland heeft gewaagd om het aan te kopen. Ik vond een eerder verschenen boek van de auteur genaamd De Fixer heel erg tof, maar helaas verscheen het vervolg alleen als POD. Terwijl ik het persoonlijk zo’n goed boek vond! Spannend, vol raadsels en een pageturner.

De erfenis is zo’n boek waarvoor je gaat zitten en je een paar uur later pas realiseert dat je al zeker 160 bladzijden ongestoord hebt doorgelezen. Vanaf de eerste pagina werd ik het verhaal ingezogen, als het kon had ik het in één keer uitgelezen. Het helpt ook dat ik dol ben op raadsels en ze graag zelf zou willen oplossen. De Nederlandse uitgever van het boek noemde dat ze het vindt lezen als een escape room. Ergens snap ik dat wel, alleen is het probleem van de hoofdpersoon, Avery, juist dat ze een jaar in Hawthorne House moet blijven wonen. Niet vluchten, maar in het super grote huis verblijven met mensen die ze niet kent.

Laat ik bij het begin beginnen. De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen verdienen ze net genoeg geld om elke maand door te komen en hun toekomst is alles behalve rooskleurig. In een klap veranderd hun leven wanneer Avery een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom. Ondanks dat er heel veel leuke puzzels en woordspelingen in het boek zitten, blijft de grootste raadsel waarom Avery de erfgenaam is.
Maar om de erfgenaam te worden, moet ze één ding doen: per direct intrekken in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Klinkt simpel toch? Nou niet als de rest van de onterfde familie er ook nog woont.

Het boek leest prettig door, dit komt onder andere door de super korte hoofdstukken die ervoor zorgen dat je niet wilt stoppen met lezen. Want nog een hoofdstuk kan toch nog wel? Daarnaast is de humor droog en sarcastisch waardoor het boek ook vrij luchtig is ondanks alles wat gaande is in het verhaal. Ook helpt het dat de raadsels nieuwsgierig makend zijn en je je afvraagt welke van de personages wel of niet de waarheid spreken.

Het personage die me het minst trok (en dit is voor mij dan ook een van de minpunten) is de hoofdpersoon zelf, Avery. Voor zo’n slimme meid vond ik haar acties en dialogen onlogisch. Ik begrijp niet helemaal de keuzes die de auteur daarin heeft gemaakt. Natuurlijk wil je een personage niet de perfecte persoon laten zijn, maar wat de auteur vertelt over de hoofdpersoon komt niet overeen met haar acties.
Gelukkig zijn er nog vele andere personages waaronder natuurlijk de vier boers. Het was voor mij Grayson die vanaf het begin het meest mocht. Niet omdat hij de beste indruk maakt (alles behalve zelfs!), maar hij komt wel oprecht over. En dat is verfrissend in een boek die bestaat uit puzzels.

Aan het einde van het boek worden bepaalde gebeurtenissen helderder, maar er blijven nog genoeg vragen over waardoor ik zeer blij ben dat het vervolg al over een paar maanden uitkomt.
De erfenis zit vol puzzels, woordspelingen en raadsels die zorgen voor een erg fijne pageturner!

Houd jij van boeken met raadsels?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.