Basis Koreaans leren #3 | Studie Update

Gepost op 3 augustus 2021 door Katja in Studeren / 0 Comments

Woehoe! Ik heb mijn allereerste werkboek uit en ik merk dat mijn Koreaanse taalkennis met sprongen vooruit gaat. Dit en meer kan je lezen in deze blog.

Alfabet leren
In de vorige update blog noemde ik dat ik nu meer vaart probeer te krijgen in het lezen van Hangul en dat gaat steeds beter. Er zijn een aantal klanken die ik iets minder goed onthoud, zoals de wi, wa, we klanken. Ik vergeet nog net iets vaak hoe alles eruit ziet. Maar de meeste klinkers en medeklinkers ken ik nu uit mijn hoofd. Doordat ik het grotendeels uit mijn hoofd ken, ben ik inmiddels begonnen met woorden leren. Nu merk ik pas dat mijn Koreaanse taalkennis met sprongen vooruit gaat. Natuurlijk ben ik nog hartstikke traag aangezien ik letter voor letter het woord lees. In het Nederlands en Engels gaat alles super vlot en lees ik de meeste woorden door woordherkenning. Maar de vaart komt vast en zeker snel genoeg. 

Eerste werkboek uit
Yes, mijn eerste werkboek heb ik uit! Become a Hangeul Master is het studieboek waardoor ik de afgelopen drie maanden heel veel Koreaans heb geleerd. Talk To Me in Korean (online leerplatform) maakt onwijs veel Koreaanse studieboeken en ik vind ze zo fijn in gebruik. Heldere uitleg die kort en krachtig is, maakt dat de lessen gemakkelijk te volgen zijn.
Ik vind het belangrijk dat de lessen vrij simpel worden uitgelegd, zodat ik mijn aandacht er makkelijker bij kan houden en het leert voor mij ook fijner. Ik ben heel blij dat ik Talk To Me in Korean aangeraden kreeg, want het is precies wat ik zocht.
Binnenkort zal ik een uitgebreide recensie plaatsen van Become a Hangeul Master. 

Een week pauze
Eerste werkboek uit en nu neem ik eerst even een week vrij van studeren. Nou ja, vrij… Haha, ik doen nog wel aan shadowing (een methode dat je indirect iets leert door bijvoorbeeld naar een tv-serie te kijken). Op het moment kijk naar de serie Start-up en die is zooo leuk! Een van mijn favoriete personages in Crash Landing On You zit ook in deze serie, dus dubbel zoveel plezier. Daarnaast luister ik natuurlijk enorm veel K-pop en ben ik hyped dat het BlackPink hun vijfjarige jubileum is morgen, maar eigenlijk is het deze hele maand feest. 

Lezen, schrijven en luisteren
Tot nu toe heb ik tijdens de eerste twee updates ook updates gegeven hoe het gaat met lezen, schrijven en luisteren. Toen noemde ik dat ik de meeste moeite heb met luisteren. Inmiddels heb ik enorme sprongen gemaakt wat luisteren betreft. Ik leerde dat wanneer ik naar Koreaans luister ik helemaal niet in het Engels of Nederlands moet denken, maar Koreaans echt een eigen plek moet geven in mijn hoofd. Sinds ik die knop om heb gezet, gaat het luisteren een heel stuk beter. Wel heb ik nog moeite met luisteren en vervolgens volledig correct opschrijven. Dat komt voornamelijk omdat ik nog niet alle grammatica heb onthouden, maar persoonlijk ben ik niet ontevreden, want ik kan duidelijk zien dat ik wel goed kan horen om welke klanken het gaat.  

Lezen en schrijven gaat ook goed. Ik vind het erg leuk om te zien dat ik steeds sneller woorden herken, maar hele zinnen lezen is nog echt te veel. Dat zal later deze maand of in september wel komen. Schrijven gaat oké, heel langzaam maar zeker begin ik mijn eigen handschrift te creëren. Er is al een enorm verschil tussen hoe ik aan het begin in mijn schrift schreef en nu. 

Door naar het volgende studieboek
Na een week vrij zal ik gaan beginnen aan het boek My first 500 Korean Words. Tevens zal ik ook beginnen aan de online lessen van Talk To Me in Korean. Ik ben heel benieuwd hoe ik dat ga vinden om een combinatie te doen met boek leren en online lessen volgen.

Mocht je graag iets specifieks willen weten of iets waar ik echt over zou moeten schrijven, laat het me weten! Dat mag ook via een social media bericht.

Liefs,

Tags: , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.