Bijna echt – Lisa van Campenhout

Posted on July 2 2020 by Katja in Boeken / 2 Comments

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam.

Titel: Bijna echt
Auteur: Lisa van Campenhout
Verschenen: juni 2020
Pagina’s: 341
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 9/10

Bedankt, Blossom Books, voor het opsturen van een recensie-exemplaar als verrassing!

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.
Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.
Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Na het lezen van dit boek was ik sprakeloos. Wauw, Bijna echt is het beste leesboek van Nederlandse bodem die ik in tijden heb gelezen! Ik heb het boek bijna in één keer uitgelezen. En nog steeds ben ik helemaal verbaasd hoe de auteur zo’n verschrikkelijk hoofdpersonage heeft weten te beschrijven, maar mij als lezer toch enorm boeide.

Laten we beginnen met de cover, want wat een parel! De kleuren combinatie is schitterend en dan zitten er ook nog veel details in verwerkt. Complimenten aan Iris van den Akker!
De opmaak in het boek zelf vind ik ook erg tof. Elk hoofdstuk begint met een soort van kreet die past bij het hoofdstuk en daaronder staat het aantal volgers die het hoofdpersonage op dat moment op Instagram heeft. Erg origineel en passend bij het verhaal.

Het verhaal is enorm spannend. Ik zat regelmatig zelf helemaal in angst terwijl ik gewoon veilig in mijn eigen kamer was. Maar toch voelde ik een soort spanning voor het hoofdpersonage. Wanneer zou ze ontmaskerd worden als Brenda en hoe? Van Campenhout weet de aandacht van de lezer goed te grijpen. Vervolgens is het enorm lastig om het boek weg te leggen. Het verhaal leest heel fijn waardoor ik elke keer tegen mezelf zei: nog één hoofdstuk en dit keer echt. Spoiler: dat lukte dus niet. Misschien kwam het ook dat de situaties soms zo bizar en spannend waren dat ik er helemaal nerveus van werd en moest weten hoe het zou eindigen.

De drama in het verhaal is over the top en wat vond ik dat heerlijk! De auteur heeft het gevoel, sfeer en setting perfect gecreëerd. Ondanks dat ik Brenda/Aurélie niet kon uitstaan, leefde ik toch met haar mee. Ook de andere personages kwam heel echt over. Ik vond het tof om te zien dat bijna niemand onschuldig is. Er is altijd wel een reden of een verhaal waarom iedereen met elkaar omgaat. De kleinere verhaallijnen zaten net zo goed in elkaar als de grote lijn van het verhaal.

Bijna echt blijft enorm interessant van het begin tot het einde. Het enige wat van mij beter had gekund was dat sommige informatie over Brenda niet zo lang werd uitgesteld. Of als er iets gebeurde in een bepaald hoofdstuk, dan duurde het soms wel meer dan vijf hoofdstukken voor ik als lezer wist wat er in al die hoofdstukken geleden daadwerkelijk gebeurde. Van de ene kant zorgde het voor mysterie. Maar aan de andere kant kwam bepaalde informatie voor mij toch net een tikkeltje te laat, omdat ik dan de spanning weg voelde glippen.

De schrijfstijl van de auteur is zeer prettig. Zelfs de kleine details vergeet ze niet te benoemen en dat zorgde er bij mij voor dat ik extra van het verhaal genoot. Ik vind het ook enorm knap hoe ze zo’n actueel thema met alle drama in een fictieboek kon beschrijven. Het voelde namelijk alsof ik er zelf bij was. En tegelijkertijd was ik ook steeds bezig met de vraag: wanneer gaat het mis?

Het boek is zo fijn dat ik bijna zou willen dat dit een serie was. Bijna, want dit boek is een ijzersterke standalone met een fantastisch beschreven einde. Voor iedereen die op zoek is naar een YA van eigen bodem kan ik Bijna echt aanraden. Het boek heeft me enorm verrast en ik ben heel erg benieuwd met wat voor verhaal de auteur in de toekomst zal komen!

Liefs,

Tags: , , , , ,


2 responses to “Bijna echt – Lisa van Campenhout

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.