Blue Monday bestaat niet

Posted on January 20 2020 by Katja in Archive / 0 Comments

Welkom op 20 januari 2020. Deze dag staat ook wel voor blue monday, blauwe maandag of deprimaandag. Nu in mijn woorden: een dag die helemaal niet bestaat.

Vandaag is het blue monday, maar wat houdt dat eigenlijk in?

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.
De vader van ‘blauwe maandag, ook bekend als zwarte maandag, niet te verwarren met de 1978 zwarte maandag’, is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.”

~ Wikipedia

Van de ene kant begrijp ik het wel ergens, maar om heerlijk te zijn vind ik dit eerder een mooi verhaal voor de consument. Voor bedrijven is het een leuke marketingtool. Maar laten we wel wezen waarom zouden we ons rot voelen op zo’n fantastische dag als vandaag?

Maandag wordt beschouwd als de meest vervelende dag van de week
1 op de 7 dagen is een maandag. Dit is niet shocking. Dit is gewoon een feit. Als dit feitje wel hard bij je aankwam, dan heb ik een paar vragen voor je. Voel je je gelukkig? Voel je je blij? Zit je wel op de juiste plek op je werk? Is je studie nog wel wat je had gehoopt?
Is dit antwoord ‘nee’ dan snap ik het wel waarom je een hekel aan maandagen kan hebben. Maar eigenlijk is het gewoon een dag als elk ander. Waarom zou je niet iets aan je leven doen om het voor jou leuker te maken?

Elk moment kan je starten
‘Maandag ga ik echt beginnen!’ Die zin hoor ik onwijs vaak. Maar waarom wachten tot maandag komt? Waarom wachten tot het een volgende dag is? Waarom begin je niet nu? Leg niet te veel druk op de maandag. Behandel het zoals elke dag en begin nu met het verwezenlijken van je dromen, je doelen of wat je ook maar wilt. Want er zal nooit een dag komen die perfect is om daadwerkelijk te beginnen, dat concept bestaat gewoonweg niet. Wat wel bestaat is dat je elke week een dag weggooit en kwaad bent dat de maandag weer is gekomen. Hoe zonde?! Die tijd en energie had je ook kunnen besteden aan alles wat je hart begeert.

Mensen overschatten wat ze op een dag kunnen bereiken, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen doen
Hele to do lijsten vol, boos zijn op jezelf dat je je eigen ellendige lijst niet volledig hebt kunnen afstrepen en waarom? Je zal niet alles op een dag kunnen doen. Maar zie elke dag als een stap om weer dichter bij je dromen te komen. Wie weet waar je over een jaar staat.

Je zal nooit er klaar voor zijn
Maar dat zou je niet moeten weerhouden. Je kan nog wel 100 beren op de weg zien… alleen zou dat niet de reden moeten zijn dat je iets niet doet. Want je zal er nooit klaar voor zijn, er zal nooit een goed moment komen. Want de wereld creëert niets voor jou. Jij creëert je eigen wereld. Neem elke dag zoals het komt, geniet van elke dag die je ontvangt en begin.
Laat je niet tegenhouden door de ‘ja, maar’s’. Alle eventuele ‘problemen’ die je onderweg tegenkomt, daar kan je dan ook wel mee dealen. Maar waarom zou dat je moeten laten weerhouden?
Stel je wilt die ene baan en je denkt dat je niet goed genoeg bent. Geloof me, er zitten mensen op werkplekken die minder gekwalificeerd zijn dan jou. Liet dat ze tegenhouden om achter hun dromen of doelen aan te gaan? Nee. Wel leven zij het leven in en wereld die ze zelf hebben gecreëerd. Door nu te beginnen kan jij dat ook bereiken.

Al is een stap nog zo klein je zal versteld staan waar je over een jaar in je leven bent, omdat je vandaag begon met het volgen van jouw droom.

Liefs,

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.