Boek der Heiligen – Leigh Bardugo

Posted on March 11 2021 by Katja in Boeken / 0 Comments

Wat doe je als in de wereld die jij geschapen hebt een bepaald boek als een soort bijbel op íéders nachtkastje ligt, en die wereld vervolgens tot leven komt in een Netflix-serie?

Titel: Boek der Heiligen
Auteur: Leigh Bardugo
Vertaler: Merel Leene
Verschenen: februari 2021
Pagina’s: 144
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 9/10

Wat doe je als in de wereld die jij geschapen hebt een bepaald boek als een soort bijbel op íéders nachtkastje ligt, en die wereld vervolgens tot leven komt in een Netflix-serie? Als je Leigh Bardugo heet, dan schrijf je dat boek vervolgens zelf en maak je er samen met je team zo’n mooie uitgave van dat hij in de serie gebruikt kan worden. ‘Boek der heiligen’ is dat boek. Al in ‘Schim en schaduw’ gebruikt hoofdpersonage Alina het boek als een leidraad bij haar queeste om informatie op te zoeken over oude heiligen, en het boek blijft daarna in de hele serie terugkomen. Nu kunnen fans van de Grishaverse het boek zelf in handen houden en meelezen met de personages van hun lievelingsserie.

Onlangs werd ik verrast door uitgeverij Blossom Books toen ik van ze dit boek in een prachtig pakket ontving. Zo fijn om nog meer in de wereld van de Grisha te duiken! En dat te bedenken dat de auteur dit boek heeft geschreven voor een Netflix serie… mind-blowing.

Voor wie nog niet bekend is met de Grishaverse is het aan te raden om toch eerst in die wereld te duiken voordat je deze bundel van 28 verhalen gaat lezen. Wel zeg ik erbij dat ik de bundel ben gaan lezen terwijl ik de trilogie van Schim en Schaduw aan het herlezen ben. Ik vond het heerlijk om de verhalen die genoemd worden in de Schim en Schaduw wereld meteen te kunnen lezen in Boek der Heiligen. MAAR als je dit boek gaat lezen zonder kennis van de Grishaverse, dan is het niet zo verstandig om dit boek te lezen. Aangezien de hoofdpersoon zelf het Boek der Heiligen pas leest in Dreiging en Duisternis en er staat een spoiler in hoe de trilogie gaat eindigen. Dus mocht je Boek der Heiligen willen lezen (want wie kan nou dit prachtige boek weerstaan met vegan leren kaft en goudfolie?) en je hebt de trilogie nog niet gelezen, begin toch pas aan Boek der Heiligen wanneer je trilogie uit hebt.

Dat was een lange uitleg, maar niet heel gek wanneer de auteur zo’n grote fantasy wereld heeft bedacht. En ik blijf het zeggen dat ik het bijzonder vind dat de auteur een soort bijbel die ze de hele tijd noemt in haar verhalen daadwerkelijk heeft gemaakt. Ja, het is dan grotendeels ontstaan vanwege de Netflix serie, toch vind ik als Grisha fan dat het boek zeker weten de moeite waard is om te lezen.

Voor Boek der Heiligen heeft Leigh Bardugo een andere vertelstem aangenomen die geheel past bij de wereld die zij heeft gebouwd. Dat moet je maar kunnen wanneer je normaal fictie schrijft en dan ga je als auteur een stapje verder om een fictieboek te schrijven die een non-fictie boek is binnen je eigen fictiewereld.
De stem die Bardugo heeft gebruikt vind ik erg prettig en passend bij het Boek der Heiligen. Het doet me erg denken aan hoe veel volksverhalen worden verteld. Ook wisselt de auteur korte met lange verhalen af.

De illustraties zijn gemaakt door Daniel J. Zollinger. Met veel details in zijn werk brengt hij de verhalen tot leven. Ik vind het erg mooi om te zien dat de illustrator gebruik heeft gemaakt van verschillende soorten stijlen die passen bij het desbetreffende verhaal en wat je ook vaker ziet bij bijbels in de echte wereld. Uitgeverij Blossom Books heeft ervoor gekozen om hun logo niet op de kaft te zetten en dat vind ik een erg sterke keuze. Natuurlijk heeft het boek wel een buikbandje maar die kan je er makkelijk afhalen. Wellicht is de keuze wel gemaakt door de originele uitgeverij, maar ik vind het wel noemenswaardig omdat het boek daardoor lijkt alsof het uit de Grishaverse komt precies wat de bedoeling is bij dit boek.

Zou je zonder dit boek kunnen binnen de Grishaverse? Ja, maar ik als Grisha fan heb ik erg genoten van dit boek. Met name omdat ik de eerste trilogie binnen de wereld aan het herlezen ben en daarin Boek der Heiligen met regelmaat voorbij komt. Nu kan ik het boek als lezer daadwerkelijk lezen en is het niet meer een fictief bedenksel van de auteur. Kortom: Boek der Heiligen is een must read voor elke Grisha fan die meer over de Grishaverse wil lezen!

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.