Brandenburg: Wild Wild East | Perstour

Posted on April 13 2021 by Katja in Reizen / 0 Comments

© TMB – S. Lehmann

Reizen in tijden van een pandemie is zeker mogelijk en veilig wanneer het om een virtuele tour gaat. Voor een middag bevond ik me terug in het prachtige Brandenburg. Reis je mee?

Onlangs werd ik door Brandenburg Tourism uitgenodigd om samen met andere journalisten een virtuele tour bij te wonen. De foto’s in deze blogpost zijn dus niet door mij gemaakt, maar door de mensen in de credit onder de foto’s. Ben je er klaar voor? Laten we reizen door het prachtige Brandenburg!

De stad Berlijn wordt omringd door de deelstaat Brandenburg. Al is de hoofdstad van Duitsland al een zeer groene plek, dat is nog niets in vergelijking met het waterrijke gebied die zich om de stad heen bevindt. Brandenburg is rijk aan meren en rivieren. In totaal telt de deelstaat 3.000 meren en 30.000 kilometer aan waterwegen en beken. De perfecte plek dus om aan het hectische stadsleven te ontsnappen en een onvergetelijk natuurspektakel bij te wonen.

Er zijn vele gebieden die je kan ontdekken in Brandenburg. Zelf ben ik een tijd terug in Potsdam geweest, maar voor de virtuele tour bezochten we de Wild Wild East. Over het algemeen schrijf ik voornamelijk over plekken die goed te bezoeken zijn met het openbaarvervoer, maar voor deze tour is het verstandig om te reizen met een (huur)auto. Sommige delen zijn goed te bereiken met het openbaarvervoer en sommige gebieden niet. Het is dus aan te raden om de auto te pakken vanwege de vrijheid die het creëert en ook om zo veel meer van het mooie gebied te zien. Of als je sportief bent, kan je er een fietsvakantie van maken

© TMB – R. Zibell

Biorama-Project
Bezoek in Joachimsthal een particulier initiatief van Sarah Phillips en Richard Hurding. Zij geven een unieke mogelijkheid voor cultuurfans en ecotoerisme om de UNESCO-biosfeer Schorfheide-Chorin te aanschouwen. Door het Biorama-Project laten ze het belang van de natuurlijke omgeving in het algemeen en van de biosfeer in het bijzonder zien. Het project bestaat uit meerder gebouwen: de villa en de watertoren.

De Villa herbergt seizoensgebonden wisselende tentoonstellingen die creatief werk van hoge kwaliteit met elkaar verbinden, doormiddel van installaties, evenementen, etc. met als thema duurzaamheid.
Er is ook een speciale permanente tentoonstelling gewijd aan het oorspronkelijke leven van Rudolf Protz die de villa heeft gebouwd. Protz was een succesvol zakenman en is een legende in Joachimsthal.

De buitenkant van de villa is tevens een plaatje om te zien. Er zijn twee afwerkingstechnieken gebruikt om het verleden en het toekomstige gebruik van het gebouw weer te geven. De oostgevel is voorzien van een 100 vierkante meter spiegelafwerking roestvrijstalen mozaïek dat een kinetisch kunstwerk waarin de natuur weerspiegelt. Het grootste deel van de resterende gevel is bekleed met een witte pleister die is ontworpen om de historische sporen te onthullen van een gebouw met vele levens sinds de bouw in 1897.

De watertoren biedt een panoramisch uitzicht op de biosfeer vanaf het dak en is toegankelijk voor het publiek via een trap of lift. Vanaf het uitkijkpunt heb je uitzicht over de Schorfheide, een van Europa’s grootste gemengde bossen. Daarnaast kan je bezienswaardigheden verder weg zien, zoals de Poolse grens (35 km) en de Fernsehturm in Berlijn (70 km).

© TMB – R. Zibell

Klooster Chorin
Het klooster is overblijfsel uit een gotisch verleden in een prachtig natuurgebied. In de 13e eeuw werd Klooster Chorin gesticht en is een van de belangrijkste monumenten van de vroege baksteengotische architectuur die in Brandenburg is overgebleven. Dat komt omdat het klooster een belangrijke rol speelde in de geschiedenis en vaak het middelpunt was van politieke gebeurtenissen.

Toen de heersers van Brandenburg zich in 1542 tot het protestantisme bekeerden, werd het klooster ontbonden en voor verschillende doeleinden gebruikt. Waaronder het dienen als veeschuur totdat het uiteindelijk in verval raakte.
De romantici herontdekten het klooster. Halverwege de 19e eeuw trok het klooster schilders en andere kunstenaars uit Berlijn en Potsdam aan. Vanaf het begin van de 20e eeuw begon een toeristenhandel te bloeien. In de huidige tijden wordt het klooster voornamelijk gebruikt als culturele locatie van evenementen tot festivals, van het exposeren van kunst tot het bewonderen van het klooster zelf.

© TMB – S. Lehmann

Nationalpark Unteres Odertal
Deze plek is een van de meest soortenrijke leefgebied van Duitsland. Naast het moeraslandschap heeft het ook gemengde loofbossen en graslanden vol bloeiende bloemen. De biodiversiteit is een gevolg van de verschillende landschappen onder andere de ijstijd evenals het overgangsgebied tussen het Atlantische en continentale klimaat.
Vanwege de zijrivieren loopt het land met regelmaat onderwater wat een paradijs voor watervogels creëert. Het is zowel hun broedplaats, maar ook een rust- en overwinteringsplaats.
In het nationale park broeden meer dan 145 soorten vogels. Je kan in het voor- en najaar de migratie van duizenden ganzen, eenden en kraanvogels observeren. Daarnaast staat het nationale park bekend om zijn visfauna met meer dan 40 soorten.
Ontdek het gebied per kano samen met een gids. Het is alleen mogelijk om met een gids per kano te varen, om zo het gebied niet in gevaar te brengen. Maar dankzij een gids kan je dingen zien die je anders met het ongetrainde oog niet had gezien, wat zorgt voor een leerzame ervaring en waardering van de schoonheid van het gebied.
Mocht je liever met je beide voeten op de grond blijven staan, dan is dat ook mogelijk. Er is immers genoeg te zien! Bezoek daarvoor de website van het park en ontdek de mogelijkheden.

Wild Wild East
De Wild Wild East van Brandenburg heeft onwijs veel te bieden en dat is nog meer dan ik in deze blog heb benoemt. Van brouwerijen van bier en whisky tot de Eberswalde met zijn fabrieksgebied.
Wanneer het weer kan zou ik graag naar Brandenburg afreizen om bovenstaande plekken zelf te bezoeken en te genieten van wat het prachtige landschap te bieden heeft. Ik wil Brandenburg Tourism bedanken voor de uitnodiging en hopelijk zien we elkaar snel weer in het echt!

Liefs,

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Brandenburg Tourism.

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.