Een dag in Potsdam

Posted on September 9 2019 by Katja in Reizen / 0 Comments

Op donderdag 29 augustus verruilde ik Berlijn voor Potsdam. Na een kop koffie en een rit met de S-Bahn was ik er al voor ik het door had.

Toen ik me ging inlezen over Berlijn en wat ik allemaal zou kunnen doen, aangezien het de tweede keer was dat ik de stad bezocht, las ik iets over Potsdam en ging opzoek naar foto’s. Ik stond versteld. Een stad vol paleizen, mooie tuinen en een bijzondere geschiedenis. Een tip: wees niet zoals ik. Trek langer dan een dag uit. Potsdam is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een stad als deze is er maar één en ik kan niet uitgepraat raken. Of ik al plannen heb om terug te gaan? Ja, absoluut! Ik wil nog meer ontdekken en zien.

Laat ik bij het praktische gedeelte beginnen. Mocht je net als ik in Berlijn verblijven dan is een rit met de S-Bahn het makkelijkst. Let op: Potsdam valt onder zone C, dus zorg dat je ticket geldig is. Dat de stad in zone C valt is niet gek, want je bent niet meer Berlijn. Potsdam is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg.

Hoe anders Potsdam verkennen dan op een fiets? Hoe Nederlands? Nederland is trouwens het thema van de dag, want er zijn heel wat overeenkomsten. Bij Per Pedales Radstation, naast het hoofdstation, stond een fiets voor mij voor de dag klaar. Goede service en een fijne fiets waar ik een dag op de stad heb mogen verkennen.

Museum Barberini

Eerste stop: Museum Barberini. Op het moment hebben ze nog de expositie “Baroque Pathways” The National Galleries Barberini Corsini in
Rome
. Ik ben dol op architectuur en waarom dan naar een galerie gaan? In het Potsdam landschap zal je veel Italiaanse kunst/architectuur terugzien. In het museum kon ik er al over leren en de prachtige kunstwerken zien om ze niet veel later tot leven zien te komen toen ik op de fiets Potsdam doorkruiste.

Op hetzelfde plein als waar Museum Barberini aan ligt, heb je het Potsdam Museum. Ik had helaas geen tijd om het te bezoeken (hopelijk iets voor de volgende keer!), maar voor lunch ging ik naar de kelder daar vind je Café Central. Met een gevulde maag stapte ik op de fiets en maakt ik een rondje door het centrum.

Brandenburger Tor

Via de Brandenburger Tor wandelde ik met de fiets aan de hand naar de kerk die op de foto is te zien. Ik liep door een schattige winkelstaat vol met knusse restaurants en winkels van zelfstandigen.

Kerk St. Peter en Paul

Om 14:00 had ik afgesproken met mijn gids bij de kerk St. Peter en Paul. Met haar ging ik Potsdam verkennen en ze vertelde me indrukwekkende verhalen.

Potsdam ligt vrij westelijk op de kaart ten opzichte van Berlijn. Echter had ik alles behalve een gevoel van West Duitsland bij de stad en dat klopt. Potsdam valt namelijk onder wat ooit Oost Berlijn heette en die kunstzinnigheid is voelbaar in de stad. Dat niet alleen, het is terug te zien dat deze stad is gebouwd door mensen met uiteenlopende nationaliteiten. Neem de kerk van de foto bijvoorbeeld. Dit is een katholieke kerk en dat is bijzonder omdat Potsdam voornamelijk Protestants is. Maar St. Peter en Paul is gebouwd voor de Belgen die naar de stad kwamen om de stad weer op te bouwen.
Achter de kerk bevindt zich Square Bassinplatz. Op het eerste oog lijkt het dat er niet veel bijzonders te zien is, maar toen wees de gids naar het kerkhof achter de kerk. Een kerkhof vol met Russen die zijn omgekomen in de oorlog. Toen ik weer voor me uit keek zag ik de Franse kerk en links van me zag ik iets wat me wel heel erg bekend voorkwam: Nederlandse huizen!

Hollandisches Viertel of de Nederlandse wijk. Nederlandsen die met hun ambacht en kennis naar de stad kwamen voor de wederopbouw. 134 huizen kan je vinden en waar nog elk jaar onder andere het tulpenfeest en Sinterklaas worden gevierd. En dat allemaal kan je al zien vanaf Square Bassinplatz. En ja, er is iemand geweest die dit alles heeft zien gebeuren. Een grote boom van meer dan 300 jaar oud die meerdere oorlogen heeft overleefd en verschillende mensen uit de hoeken van de wereld heeft gezien.

We fietsten verder via de Nauener Tor, kwamen uiteindelijk uit bij de Brandenburger Tor en stapten van onze fiets bij Friedenskirche. Hier merkte je al duidelijk de invloeden van de Italiaanse architectuur. Niet gek want de koepel uit deze kerk komt dan ook uit een Italiaanse kerk en is hiernaartoe verscheept.
Naast de kerk staat het hek om Sanssouci Park in te gaan. Het grootste gedeelte fietsten we door een prachtig en typisch Engelse tuin. Tot we bij een paleis uitkomen en je een haast Versailles achtige taferelen ziet.

Paleis Sanssouci

Paleis Sanssouci is in opdracht van Frederik de tweede (ook wel Frederik de Grote genoemd gezien de vele oorlogen die hij heeft gewonnen) gebouwd.

Ik heb het nog niet gehad over Potsdam en de link tussen het koningshuis. Het begon eigenlijk met Frederik Willem, hij was keurvorst van Brandenburg en hertog van Pruisen. De Grote Keurvorst liet een zomerresidentie bouwen in Potsdam geïnspireerd op kasteel Honselaarsdijk, die hij leerde kennen tijdens zijn studie in Nederland.
Vanaf dat moment werd Potsdam de place to be voor vorsten.

Dat niet alleen er is nog een link met het Nederland. Frederik Willem huwde op 7 december 1646 met Louise Henriëtte van Nassau (1627-1667), dochter van Frederik Hendrik van Oranje.

Je begrijpt waarom de fiets het beste vervoersmiddel door de stad is als je eenmaal door dit grote park fietst.
Verscholen tussen de bomen zag ik opeens iets. Het Chinesisches Haus, een theepaviljoen die werd gebouwd speciaal en alleen om gasten te ontvangen en thee te drinken.

Neues Palais

Na de vele oorlogen die Frederik de Grote heeft gevoerd, liet hij na zijn grootste gevecht Neues Palais bouwen. Om de wereld te laten zien dat hij oppermachtig was. Eigenlijk was er helemaal geen geld voor door de oorlogen, maar het moest en zou gebeuren. Helaas betekent dat nu dat er regelmatig renovaties plaatsvinden. Kwantiteit ging helaas boven kwaliteit.

We fietsten een grote ronde door het park en namen even een pauze van het fietsen aan de achterkant van Paleis Sanssouci. Doordat we net bij Neues Palais waren geweest, leek Paleis Sanssouci opeens heel klein. En dat klopt ook. Dit paleis is door Frederik de tweede (voordat hij Frederik de Grote werd) laten bouwen om niet al te veel gasten te hoeven te ontvangen.
Ondanks dat hij was getrouwd, woonde hij en zijn vrouw niet samen. Ze zagen elkaar alleen bij bijzondere gelegenheden.
Het is een man met een bijzondere geschiedenis. Lees je zeker in over hem wanneer je Potsdam gaat bezoeken. De plek zal dan veel meer voor je tot leven komen.

Naar mijn laatste stop in Potsdam: Paleis Cecilienhof

Cecilienhof

Cecilienhof is een paleis gelegen in het noordelijke deel van Potsdam. De stijl van het paleis is een Engels landhuis en staat dan ook in een Engelse tuin waar onder andere ook Paleis Marble staat.
Cecilienhof is bekend vanwege de Conferentie van Potsdam die daar in 1945 plaatsvond en waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Het akkoord van Potsdam werd uiteindelijk ondertekend door Truman (de opvolger van Roosevelt), Churchill en Stalin. De grenzen van Duitsland werden opnieuw vastgelegd, in Berlijn werd een Geallieerde Controleraad opgericht.

Dat is komende zomer precies 75 jaar geleden. Ik vond het enorm bijzonder om door de werkkamers van de grote drie te mogen lopen en te zien waar al die gesprekken plaatsvonden.
De tour met de audio is vrij kort. Het laat niet veel meer zien dan de plekken in het paleis die te maken hebben met de Conferentie. Zelf vond ik het wel de moeite waard vanwege de architectuur die zo ontzettend anders is dan de rest van Potsdam en vanwege de historische waarde.

Cecilienhof

Na mijn bezoek aan Potsdam kan ik zeggen dat ik het een bijzondere stad vind. Een rijke geschiedenis en dat allemaal op fietsafstand van elkaar. Ondanks dat alles dicht bij elkaar ligt, is een dag in Potsdam zeker niet genoeg! Er valt nog zo veel meer te zien en te ontdekken. Hopelijk tot een volgende keer, misschien in combinatie met een bezoek in Berlijn, maar dan zou ik ook graag een aantal dagen in Potsdam willen verblijven. Want wauw, wat een stad! Elke liefhebber van cultuur en geschiedenis zou Potsdam op het lijstje moeten hebben staan.

Liefs,

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Potsdam #deinpotsdam en Brandenburg.

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.