Slot Charlottenburg, Berlijn

Gepost op September 6 2019 door Katja in Reizen / 0 Comments

Berlijn heeft een rijke geschiedenis. Tijdens deze trip in Berlijn wilde ik graag meer leren over het koningshuis.

Drie jaar geleden toen ik voor het eerst in Berlijn was, ging ik naar Slot Charlottenburg toe. Helaas was het onder renovatie. Er was alleen een bepaald gedeelte van het gebouw te bezoeken. Liever wilde ik alles in een keer zien, dus besloot ik deze zomer om opnieuw naar Berlijn te gaan.
Inmiddels heeft mijn blog een enorme groei doorgemaakt en kreeg ik de kans om samen te werken met Visit Berlin voor al mijn blogposts die ik maakte over Berlijn.

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg. Het Slot komt uit de tijd van de Pruisische vorsten en werd gebouwd tussen 1695 en 1999 in opdracht van Sophie Charlotte, echtgenoot van koning Frederik I. Hij gaf haar het landgoed met stadje Lietze. Daar liet ze haar zomeronderkomen Paleis Lietzenburg bouwen. Na haar jonge dood op 36 jarige leeftijd werd het door haar man omgedoopt in Slot Charlottenburg en kreeg het stadsdeel ook de gelijknamige naam.

Oude eikenhouten galerij

Sophie had een grote liefde voor kunst en muziek. Ze heeft verschillende dichters, filosofen, muzikanten en artiesten uitgenodigd om haar te komen bezoeken.

Ik stond versteld van de details van het paleis. De audiotour die je bij binnenkomst ontvangt, gaf onwijs veel informatie en op sommige plekken hingen er zelfs oude foto’s. Het zorgde er voor mij voor dat de plek meer ging leven. Met name de audiotour gaf heel veel informatie en kreeg ik het idee dat ik een duidelijk beeld ontving over het koningshuis en wie er allemaal hebben gewoond.

Na de lunch ging ik naar de oostelijk vleugel, die wordt ook wel de nieuwe vleugel genoemd. Aangezien die pas later erbij is gebouwd door Frederik de Grote. Later verhuisde hij naar slot Sanssousi in Potsdam. (Op maandag zal de blogpost verschijnen over Potsdam en een stukje over dat slot.)

Helaas is in de Tweede wereldoorlog vrijwel geheel het slot vernietigd. Daarom zijn er maar weinig originele meubels, maar ik vind wel dat ze het knap hebben gedaan om het slot weer op te bouwen. Te vullen met meubels, details te geven en ook nog de juiste behang te ontwikkelen. Als het mij tijdens de tour niet was verteld dat het gebouw was vernietigd dan had ik het totaal niet door gehad.

De gouden galerie

De zon scheen al een beetje door het raam en zorgde ervoor dat de ruimte dankzij al het goud oplichtte. Een prachtig gezicht.

Het was opeens zo rustig dat ik in deze zaal even helemaal in mijn eentje stond. Of ik de neiging had om te gaan dansen? Ja, absoluut!

De details van de spiegels tot de muurschilderingen.

Ik ben iemand die enorm veel interesse heeft in de geschiedenis van deze plek. Daarom was ik in het paleis en de nieuwe vleugel ongeveer zo’n vier uur aan het rondkijken en aan het luisteren naar de audiotour.
Geen probleem het is ook een stuk sneller te doen. Maar ik raad het wel aan om je tijd te nemen. Het is zo mooi en dan heb ik het nog niet eens gehad over de tuinen.

In de tuin staan er nog een paar gebouwen die je kan bezoeken. Zoals de villa die je hierboven ziet (staat voornamelijk vol met kunst), Belvedere (ooit gebruikt als vakantieonderkomen/theehuis en staat nu vol met porselein) en het Mausoleum waar zich de tombes bevinden van koning Friedrich Wilhelm III, keizer Wilhelm I en hun echtgenotes.

Het grote park, dat tot het slot behoort, is opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. De tuin is naar de mode van die tijd ook eens een Engelse tuin geweest.
Van toeristen tot Berlijners zitten, lopen, picknicken in het park. Het is een grote aanrader om deze plek te bezoeken. Zelf zat ik aan de oostelijke kant van het park aan de Spree.

Slot Charlottenburg herbergt een grote collectie porselein, een prachtige danszaal, protserige kroonluchters en alles wat je je bij een Pruisich paleis voorstelt. Absoluut een aanrader.
Mocht je het slot niet van binnen willen bezoeken, raad ik een wandeling door de paleistuinen zeker aan. Alles is zo sierlijk dat je je even in een heel vroeger Berlijn waant. Een fijne plek om bij te komen van alle stadse drukte.

Liefs,

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Visit Berlin en Slot Charlottenburg.

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.