Clap When You Land – Elizabeth Acevedo

Gepost op September 17 2020 door Katja in Boeken / 0 Comments

Separated by distance – and Papi’s secrets – the two girls are forced to face a new reality in which their father is dead and their lives are forever altered.

Titel: Clap When You Land
Auteur: Elizabeth Acevedo
Verschenen: mei 2020
Pagina’s: 417
Uitgever: Hot Key Books
Waardering: 9/10

Camino Rios lives for the summers when her father visits her in the Dominican Republic. But this time, on the day when his plane is supposed to land, Camino arrives at the airport to see crowds of crying people…
In New York City, Yahaira Rios is called to the principal’s office, where her mother is waiting to tell her that her father, her hero, has died in a plane crash.

Separated by distance – and Papi’s secrets – the two girls are forced to face a new reality in which their father is dead and their lives are forever altered. And then, when it seems like they’ve lost everything of their father, they learn of each other.

Een boek die helemaal in vers is geschreven vind ik absoluut heerlijk! Eerder genoot ik al van 67 seconden van Jason Reynolds. Zelf ben ik dol op poëzie en proza daarom maakt het mij extra blij dat er steeds meer YA boeken op deze manier geschreven worden. De auteur, Elizabeth Acevedo, heeft al een aantal mooie prijzen mogen ontvangen voor haar werk en heeft op de New York Times-bestselling gestaan/staat. Tot nu toe had ik nog geen enkel werk van haar gelezen, maar na Clap When You Land kijk ik uit om ook haar andere werken te gaan lezen.

Twee zussen weten niet van elkaars bestaan. De één groeit op in New York en de ander in de Dominicaanse Republiek. Ze leiden totaal verschillende levens, maar delen dezelfde vader. Voor Camino vloog hij elke zomer naar haar toe en de rest van het jaar spendeerde hij met Yahaira. Wanneer hun vader komt te overlijden door een vliegtuigramp wordt de ene zus nog rijker en de andere zus nog armer. Het verschil kon bijna niet groter zijn tot Yahaira besluit om naar haar zus in de Dominicaanse Republiek te gaan. Voor de begrafenis van haar vader, maar ook om haar zus te leren kennen.

Het verhaal wordt in twee verschillende perspectieven verteld wat erg passend is voor het verhaal. Hoe leuk ik proza ook vind toch was het wel even wennen aan het begin. Maar toen ik eenmaal aan het lezen was, dan las ik meteen een flink stuk. Soms is het verhaal vrij zwaar en legde ik het boek bewust even weg. De auteur legt onwijs veel gevoel in haar proza en bracht het verhaal onwijs puur en krachtig. Daarnaast gaf Acevedo beide zussen een geheel eigen stem. Het is duidelijk dat ze veel onderzoek heeft gedaan naar hun achtergronden. Het mooiste aan het verhaal is denk wel hoe de auteur de zussen laat groeien in het verhaal.

Mijn enige kritiek op dit boek is dat ik het einde voor mij net te snel ging. Het hele boek heeft een zeer krachtige en rustige opbouw behalve het einde. Dat was voor mij net te kort door de bocht. Voor de rest heeft het verhaal me omver geblazen. Dit is zeker een boek die je laat nadenken en je niet in één keer wilt uitlezen. Clap When You Land is een puur en sterk verhaal die je niet vaak tegenkomt en hopelijk een klassieker gaat worden op de YA markt.

Lees jij graag proza?

Liefs,

Tags: , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.