Datums, TTPD en nieuw begin (?) | A Swifties Department

Gepost op 18 april 2024 door Katja in Music Room / 0 Comments

Waarom is 19 april toevallig zo perfect? Je leest het in deze blog!

Deze blogreeks, “A Swifties Department”, is ontstaan toen ik in gesprek was met mijn collega over Taylor Swift en theorieën die ze voorbij had zien komen. Als Swiftie probeerde ik het aan haar uit te leggen en na maanden erover te hebben gehad, besloot ik uiteindelijk om verschillende blogs te schrijven over Taylor Swift haar werk. Wel zeg ik meteen dat ik niet op de hoogte ben van alle theorieën. Ik ben geen die hard fan die alles volgt. Wel probeer ik actief soms dingen uit te puzzelen, maar ik ben niet iemand die alles wil weten. Datzelfde geldt voor Taylor’s privéleven. In mijn blogs haal ik enkel de dingen aan die algemeen bekend zijn en daadwerkelijk iets toevoegen aan wat ik wil zeggen over de muziek. En ik zal duidelijk benoemen wanneer iets een gerucht is, maar dat zal ik dus enkel aanhalen wanneer het te maken heeft met de muziek.
Wat betreft muziek zal ik dingen onderverdelen in: feiten, toevalligheden (?), speculaties en mijn theorieën. 

Vrijdag 19 april komt Taylor haar nieuwste album uit: The Tortured Poets Department (ofwel TTPD). Dit is haar 11de studioalbum (exclusief de re-recordings), het eerste nieuwe album na Midnights. Maar tussen deze 2 albums hebben ook 2 re-recordings gezeten. 

Feiten op een rij
– Taylor heeft nog nooit een album uitgebracht in het voorjaar. Een twintig jaar tellende carrière, maar dit is de eerste keer dat een album in de lente uitkomt. Hoe!? Dit is mij nog nooit opgevallen totdat ik haar discografie erbij pakte voor deze blog. Meestal brengt ze muziek uit in oktober en november. Ze week alleen af van die maanden voor Lover (augustus), Folklore (juli) en Evermore (december), maar het is overduidelijk dat ze enkel albums heeft uitgebracht in de tweede helft van het jaar. Ik heb er een theorie over waarom ze dat misschien heeft gedaan, maar dat bespreek ik later in deze blog, aangezien dat uiteraard (nog) geen feit is.
– Hadden we het kunnen zien aankomen dat Taylor tijdens de haar wereldtour een album zou uitbrengen? Tijdens de The Eras Tour in LA (clip is te vinden op DisneyPlus) zegt Taylor dat ze 5 albums heeft uitgebracht na de re-recordings. Terwijl ze op dat moment “slechts” 4 albums had uitgebracht in het tijdsframe dat ze besprak. Als we iets weten van Taylor is dat ze deze dingen nooit per toeval zegt, dus als fans wisten we dat er nog een album aan zat te komen tijdens de tour.
– April is Poetry Month in de Verenigde Staten. 

Toevalligheden(?) met de datum 19 april
– National Cat Lady Day in de Verenigde Staten. 
– In Timeless (Taylor’s Version) (From The Vault) van het album Speak Now (Taylor’s Version) zingt Taylor het volgende: And the date on the back said 1958.
In 1958 was er een zonsverduistering op 19 april. Een week geleden plaatste Taylor in haar stories op Instagram: Growd goes wild at her fingertips. Half moonshine, full eclipse. Gewoon stom toeval, of toch niet? 
– Mijn favoriet: de datum 19 april 1775 staat bekend als “shot heard round the world”. Ook wel bekend als Battles of Lexington and Concord, het is de eerste grote militaire campagne van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, resulterend in een Amerikaanse overwinning van de Britten. Taylor’s ex is een Brit en vorig jaar werd bekend dat ze uit elkaar zijn gegaan na 6 jaar daten. 

Extra info: feiten gemixt met eigen theorie
Op het album Lover uit Taylor haar liefde voor de stad Londen in haar nummer London Boy. Track 5 op TTPD is So Long, London waarin ze waarschijnlijk vaarwel zegt tegen deze periode in haar leven. Het is trouwens niet zomaar een nummer, want track 5’s op Taylor haar albums zijn altijd de emotioneel ontwrichtende nummers.

Feit over de datum 19 april
– Het is een vrijdag, in het westen worden albums (bijna) altijd uitgebracht op een vrijdag ivm de hitlijsten, etc. Dus hoe tof ik alle toevalligheden vind… het zijn toevalligheden. Taylor Swift is een mastermind, maar zij kan niet een jaarkalender aanpassen naar haar wensen. De toevalligheden zitten aan elkaar vast als een invisible string, en werken in het voordeel van wat vele fans (waaronder ik) denken te verwachten waar haar album over zal gaan.

Speculaties
Laten we wel wezen, er zijn onwijs veel theorieën en speculaties rond het album. Ik denk omdat dit album als een groot mysterie aanvoelt. Zeker aangezien de albums Folklore en Evermore zonder al te veel geluid naar buiten werden gebracht. Midnights voelde als een cadeau tussen de re-recording in. Maar TTPD klinkt als het begin van een nieuw tijdperk in Taylor Swift haar discografie. Over de jaren heeft ze met verschillende geluiden geëxperimenteerd, maar ik denk dat TTPD verder gaat dan alleen een verandering in geluid. 

Op de cover van het Midnights album staat Taylor afgebeeld met een aansteker. Vervolgens wordt tijdens The Eras Tour, de Lover House (afgebeeld op de schermen), in brand gestoken. Nu lang achteraf kunnen we mogelijk beoordelen dat Midnights het einde was van het tijdperk, het eerste deel van haar carrière. Volgens Taylor zelf beschrijft dat album verschillende nachten tijdens haar carrière waarin ze wakker lag. Of dat de letterlijke reden was, vraag ik me af. Ik heb namelijk mijn eigen theorie waarom ze dat zei en dat houdt verband met TTPD

Mijn theorie rond TTPD
Er zijn verschillende versies van Midnights verschenen en ik denk dat elke versie een inleiding was voor Taylor’s nieuwe muziek en tijdperk. Slechts 3 uur na de drop van Midnights verscheen digitaal nog een versie: 3am. Deze versie eindigt met een nummer dat Dear Reader heet. Een van de bonus liedjes van het komende album is The Manuscript. Van Midnights naar 3am, wordt opgevolgd met nog een versie genaamd The Til Dawn Edition
Als we deze logica volgen… is TTPD de vroege morgen? Na nachten wakker gelegen te hebben, breekt een nieuwe dag aan. Dit is tevens de reden waarom ik denk dat het logisch is dat dit Taylor haar eerste album is dat in het voorjaar wordt uitgebracht. Dit album is het begin van een nieuw tijdperk, en ook een soort rebirth. En laten we wel wezen, Taylor heeft vele mijlstenen op persoonlijk vlak en in haar carrière afgerond in de afgelopen jaren. Soms lijken de enige records die ze kan verbreken haar eigen zijn. Hoe vaak Taylor gewisseld is van muziekstijl, haar grootste verandering was toch Folklore en na zoveel positief geluid, voelt ze zich nu vrij om meer dingen uit te proberen, dit noemde ze zelf tijdens The Eras Tour in LA (clip is te vinden op DisneyPlus). Daarom denk ik destemeer dat TTPD als een begin gaat voelen. 

Met een nieuw tijdperk verwacht ik eigenlijk ook dat Taylor dingen gaat uitproberen en ik denk niet dat The Manuscript (standaard bonus track op TTPD) per toeval is. Ik denk dat we een echt manuscript kunnen verwachten. Met 2 als een veelvoorkomend easter egg die Taylor de afgelopen tijd zelf heeft gepland, van klokken die 2 uur aanslaan tot het peace teken dat ze maakt en ik denk dat het voor verschillende dingen gaat staan. Maar een van mijn favoriete eigen theorieën is nu dat het kalenderjaar toch al in Taylor haar voordeel werkt… Dat Taylor haar poëziebundel gaat aankondigen!
De 22ste van april is op een maandag. Maandagen worden meestal book releases bekendgemaakt. Waarom denk ik dat dit gaat gebeuren? Het concert nadat ze het album bekend had gemaakt, zong ze de surprise song: Dear Reader. En 2 keer een 2 in een datum zou passend zijn.

Toekomst theorie
Nu TTPD uitkomt, ben ik heel benieuwd wat Taylor gaat doen met de re-recordings. Ik had namelijk verwacht dat ze eerst alle albums als re-recording zou uitbrengen voordat de tour over is. En dat is nog steeds mogelijk maar ik denk dat er een kleine twist is. Het is uiteraard belangrijk om TTPD eerst even de ruimte te geven. En wat als ze voor de lol de re-recording van Reputation gaat uitbrengen op  vrijdag 13 september? Dit is tevens 15 jaar na het welbekende incident van de MTV VMA’s. Ze heeft haar eigen reputatie opgebouwd en is groter dan ooit tevoren. Het zou zo typisch zijn en de cirkel rond maken. 

Na exact 13 weken is het vrijdag 13 december. Uiteraard is het Taylor haar verjaardag, maar is het niet tevens een mooi moment om haar debuutalbum als re-recording uit te brengen? Zoals het nu lijkt is de laatste show van de tour op 8 december. De tour heet niet voor niets The Eras Tour, het is om al haar albums (opnieuw) een plekje in de spotlight te geven. Zeker na wat er toe leed waarom ze een deel van haar albums opnieuw uitbrengt. Na de tour heeft ze haar naam officieel terug, want elk album is dan officieel weer van haar. Taylor is degene die de rechten in handen heeft. Het zou de kers op de taart zijn. 

Is het al morgen?
Afhankelijk wanneer je deze blog leest natuurlijk is het al 19 april of later. Maar als je deze blog leest op 18 april 2024, dan wil ik enkel zeggen: ik heb zin in morgen! Ik heb een lange treinreis op vrijdag voor de boeg en zal alvorens het album downloaden. Heerlijk luisteren en melodramatisch uit het raam staren.
Daarnaast hoop ik dat Taylor na TTPD een interview doet of zelf iets plaatst over alle easter eggs. Misschien zelfs meer inhoud geven over het album en de muziek.

Het was ontzettend lastig welke easter eggs ik in deze blog zou delen en welke niet. Datums zijn altijd belangrijk geweest voor Taylor, dus ik wist meteen dat ik daar een paar van wilde behandelen. Maar er valt ook nog zo ontzettend veel te behandelen over liedteksten van verschillende albums die in TTPD samenkomen, maar ook alles wat me op het moment aan Midnights opvalt nu het nieuwe tijdperk zich langzaam aan het ontvouwen is. Wellicht dat een toekomstige “A Swifties Department” daarover zal gaan. Voor nu wens ik je alvast veel luisterplezier toe (morgen)!

Liefs,The Chairman of A Swifties Department

Tags: ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.