Mijn studieplan voor Frans ’24 #2

Gepost op 23 april 2024 door Katja in Studeren / 0 Comments

De taal die ik altijd zonder al te veel moeite lijk op te pakken: Frans!

Ter opfrissing
In 2023 switchte ik van Italiaans naar Frans. Italiaans heeft een andere zinsstructuur dan Frans, en ik merkte al snel dat Frans mijn voorkeur heeft. Maar ik maakte ook de switch in verband met de toekomst voor mijn werk. Hierin is het ook een stuk handiger als ik meer Frans leer. Maar mijn niveau in de taal? Oef, ik vind het zo lastig om te zeggen. Ik verbaas mezelf elke keer weer over mijn kennis van de Franse taal. Mijn kennis is ongelooflijk verspreid. Voor 2024 heb ik besloten dat ik aan het begin ga beginnen. Dan voelt het maar in het begin even heel schools. Ik ga liever door de beginstof heel vlot heen, dan dat ik iets mis.

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik al een basis in de taal heb en het graag verder uitbreidt om vervolgens via Frans Italiaans te leren.
– Voor later in de toekomst: zodat ik mezelf kan redden als ik in Frankrijk of in het Franstalige gedeelte van België ben voor werk en privé.

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Het doel is om aan het einde van dit jaar op A2 niveau te zitten. Geen idee of dit wel gaat lukken, want het is een flinke klus naast de talen die ik al bestudeer. Maar ik ga het zien. De focus is voornamelijk woordenschat en zinnen/gesprekken leren en oefenen die in de toekomst van pas kunnen komen.

Waar stond ik begin dit jaar?
Het is zo lastig om te zeggen. Want de reden dat ik Italiaans voor Frans liet vallen was omdat ik merkte dat mijn kennis van de Franse taal al best hoog ligt. In ieder geval hoger dan ik dacht. Het zal me persoonlijk niets verbazen als mijn kennis al tussen de A1 en A2 ligt, maar dat moet ik nog uittesten.

Wat deed ik in het eerste kwartaal?
Mijn doel was:
– Niveau test doen.
– Start met Frans leren door te beginnen met A1 oefeningen.
– Vergroot woordenschatkennis.
– Oefen lezen.

Ik heb geen niveau test gedaan. Voor het grootste gedeelte was ik me aan het ergeren dat ik geen goede studieboeken kon vinden voor Nederlands – Frans. En mijn favoriete taalapp is niet meer mijn favoriete taalapp, want ze zijn overgenomen door een grote corporatie, waardoor ze de structuur die ze eerder hanteerden niet meer hebben. Dus mocht iemand een leuke app en/of boek aanrader hebben dan hoor ik het graag!

Wel heb ik veel gelezen in het Frans, want blijkbaar ben ik goed in Frans lezen? Ik had niet verwacht dat ik zelfs teksten op B2/C1 level aan kon, maar dat ging me enorm goed af! De taal verstaan en zelf spreken gaat minder vlot, toch ben ik onder de indruk hoeveel ik heb onthouden wanneer het op leesvaardigheid aankomt.
Fun fact: mijn voorouders zijn Frans. Het is een kleine bloedlijn, maar toch! Haha, of de Franse taal me gewoon beter ligt dan ik had verwacht. In ieder geval, lezen was dus mijn manier hoe ik de taal bestudeerde de afgelopen tijd.

Waar sta ik nu na het eerste kwartaal?
Ondanks dat ik geen niveau test heb gedaan, heb ik toch wel een beetje een beeld gekregen van waar mijn vaardigheden liggen. Wat betreft Europese taalkaders zit ik voor mijn spreekvaardigheden op A1. Luistervaardigheid is wisselend, maar laten we voor nu zeggen dat ik op A2 zit. Ik merk namelijk dat ik liever Frans lees omdat ik het dan sneller begrijp dan wanneer ik luister. Qua leesvaardigheid zit ik denk ik op B2. Er is dan wel woordenschat wat ontbreekt, maar toch weet ik de context en de betekenis van de meeste woorden snel te ontcijferen.

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q2
– Oefen lezen. Ik merk dat ik hier heel veel plezier uithaal, dus in mei ga ik een aantal Franstalige boeken halen om te lezen.
– Nieuwe poging van het vinden van een geschikte app en/of werkboek.

Q3
– Neem A1 materiaal kort door.
– Bestudeer A2.
– Oefen spreken.

Vanwege werk en de andere talen die ik bestudeer ga ik het niet redden om meer te doen in Q2, maar om eerlijk te zijn ben ik tevreden. Mijn kennis van de Franse taal ligt immers hoger dan ik van tevoren had ingeschat. Daarom bestudeer ik Frans wanneer het me uitkomt, wel hoop ik de taal minimaal een keer per maand te bestuderen.
Wat betreft Q3, tegen die tijd hoop ik wel geschikt materiaal gevonden te hebben, zodat ik vlot A1 kan bestuderen om vervolgens door te kunnen naar A2.

Liefs,

Tags: , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.