Mijn studieplan voor Koreaans ’24 #2

Gepost op 15 april 2024 door Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe ben ik van plan om dit jaar Koreaans te leren? Je leest het in deze blog!

Ter opfrissing
In 2021 begon ik voor het eerst Koreaans te leren. Helaas kwam het leven tussendoor, waardoor ik niet tot nauwelijks Koreaans heb kunnen leren in zowel 2022 als 2023. Enorm balen, want eind 2021 was ik al heel ver om naar het volgende level te kunnen. Gelukkig heb ik de afgelopen twee jaar wel geshadowed, dus ik begin niet weer vanaf onderaan. Met name mijn luistervaardigheid is in de afgelopen jaren enorm gegroeid, door het kijken van K-drama’s en het luisteren van Koreaanse muziek. 

Aangezien ik geen academische doeleinden voor ogen heb, besloot ik in 2021 om Koreaans te leren met Talk to me in Korean. Het online platform past heel erg bij hoe ik graag leer: op een speelse manier studeren. Hoe dol ik ook op boeken ben, studeren doe ik makkelijker wanneer theorie wordt afgewisseld. Talk to me in Korean past daarom perfect bij mij. 

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om zonder te hoeven te kijken naar vertalingen meteen de muziek te kunnen verstaan.
– Om niet meer te hoeven kijken naar ondertiteling van K-drama’s en shows die ik volg op YouTube. 
– Voor later in de toekomst: zodat ik mezelf kan redden als ik ooit de kans heb om door Korea te reizen. 

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Level 2 en 3 halen met het taalprogramma Talk To Me In Korean en daarnaast hopelijk veel oefenen op spraak. 

Waar stond ik begin dit jaar?
Mijn woordenschat is nog niet groot, maar ik merk dat ik steeds makkelijker woorden lees, zelfs als ik niet begrijp wat het woord betekent. Ook versta ik steeds meer en ben soms zelfs al de ondertiteling voor. Ik denk als ik het zou moeten plaatsen in Europese taalkaders, dat ik ergens tussen A1 en A2 zit.

Wat deed ik in het eerste kwartaal?
Mijn doel was:
– Review Talk To Me In Korean level 1.
– Start Talk To Me In Korean level 2.
– Vergroot woordenschatkennis.
– Oefen lezen.

Ik heb niet het volledige Talk To Me In Korean level 1 gereviewed. Dus ben daarom ook nog niet begonnen met level 2. Wel besloot ik een andere les via het platform te volgen. Een spraakles om mijn woordenschat te vergroten, oefenen met lezen en uiteraard zodat ik kan oefenen met spreken. Dat gaat erg goed, dus ik vind het daarom zeker niet erg dat ik nog niet heel level 1 heb gereviewed.

Waar sta ik nu na het eerste kwartaal?
Wat betreft Europese taalkaders zit ik nog steeds ergens tussen A1 en A2 zit. Ik denk echter wel dat ik al naar A2 ga wat betreft luistervaardigheid. Simpele gesprekken kan ik inmiddels volgen en bij moeilijke conversaties kan ik wel bepaalde woorden al verstaan. 

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q2
– Rond reviewen Talk To Me In Korean level 1 af.
– Start Talk To Me In Korean level 2.
– Oefen lezen.
– Oefen spraak.

Q3
– Rond Talk To Me In Korean level 2 af.
– Woordenschatkennis vergroten met de hulp van een werkboek. 
Voor Q4 staat nog niets vast en ik denk dat er ook nog wel wat bij komt voor Q3. Zoals level 3 en andere lessen die ik op het platform hoop te volgen.
Voor deze zomer staat mijn werk al vast, waardoor ik straks beter kan gaan plannen. Dinsdagen en donderdagen worden mijn lange lesdagen en op woensdagen hoop ik van tijd tot tijd de kans te hebben om korte lessen te volgen. Dit alles zal los staan van alle momenten dat ik shadow.

Liefs,

Tags: , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.