The Reappearance of Rachel Price – Holly Jackson

Gepost op 11 april 2024 door Katja in Boekenkast / 0 Comments

Zin in een YA-thriller die zich bezighoudt met de dubbelzinnigheid van de waarheid en extra duister is?

Titel: The Reappearance of Rachel Price
Auteur: Holly Jackson
Verschenen: april 2024
Pagina’s: 448
Uitgever: Electric Monkey
Waardering: 9/10

Lights. Camera. Lies.
18-year-old Bel has lived her whole life in the shadow of her mom’s mysterious disappearance. Sixteen years ago, Rachel Price vanished and young Bel was the only witness, but she has no memory of it. Rachel is gone, long presumed dead, and Bel wishes everyone would just move on.
But the case is dragged up from the past when the Price family agree to a true crime documentary. Bel can’t wait for filming to end, for life to go back to normal. And then the impossible happens. Rachel Price reappears, and life will never be normal again.
Rachel has an unbelievable story about what happened to her. Unbelievable, because Bel isn’t sure it’s real. If Rachel is lying, then where has she been all this time? And – could she be dangerous? With the cameras still rolling, Bel must uncover the truth about her mother, and find out why Rachel Price really came back from the dead . . .
From world-renowned author Holly Jackson comes a mind-blowing masterpiece about one girl’s search for the truth, and the terror in finding out who your family really is.

Jackson haar boeken vind ik heerlijk om naar te luisteren. Het ligt denk ik ook wel aan het genre dat ik leuker vind wanneer het aan me wordt verteld. Iemand anders die dat heeft met bepaalde genres? En het kwam ook nog eens heel goed uit toen Jackson haar nieuwste boek uitkwam, want ik was net klaar met de renovaties van mijn slaapkamer en thuiskantoor! Al opruimend terwijl ik ondertussen de boel inrichtte en stylede, kon ik genieten van het audioboek. 

Het laatste boek van de auteur, Five Survive, vond ik helaas niet zo sterk als haar voorgaande en meest bekende werk A Good Girl’s Guide to Murder. Het was iets te voor de hand liggend en de opbouw van het verhaal was wisselend. Toch was ik meteen nieuwsgierig toen The Reappearance of Rachel Price werd aangekondigd. Echter was het ook een nadeel dat ik Jackson haar werk zo nauw volg, want in haar nieuwste boek vind je overduidelijk sporen terug van haar eerdere werken. Het is bijna alsof ze de beste punten uit haar vorige boek heeft gebruikt om haar nieuwste werk te schrijven. Dat is niet per se erg, veel auteurs doen dit, maar het kan voor verwarring zorgen als je een goed geheugen hebt of alle boeken kort na elkaar leest. 

Net als in het voorgaande boek is de hoofdpersoon in The Reappearance of Rachel Price een onbetrouwbare verteller en hoe de zaak wordt opgelost heeft veel weg van A Good Girl’s Guide to Murder. De belangrijkste vraag: is dat erg? Nee, voorlopig nog niet. Ik hoop echter wel dat Jackson in de toekomst een totaal ander personage neer gaat zetten, maar voor deze moordmysterie kon het niet anders dat de hoofdpersoon achterdochtig, niet geliefd en onbetrouwbaar is. Het zorgde juist voor een verhaal dat heel vlot aanvoelde, want ik wilde blijven luisteren. 

Gelukkig is er wel iets anders aan dit nieuwste werk, want het leest (luistert, in mijn geval) veel meer als een misdaadverhaal waarin we ons meer verdiepen in de personages die centraal staan in de zaak. De vertelstem die daaruit ontstaat voelt alsof je ongemakkelijk dicht bij de personages staat. Je leert te begrijpen waarom Bel gewoonweg geen leuk persoon is, ze is gemaakt door de omgeving waarin ze opgroeide. Ik ben erg blij dat de auteur niet schuwt om zo’n hoofdpersoon neer te zetten. Het is immers realistisch en het zorgt tegelijkertijd ook voor meerdere conflicten waardoor het verhaal veel body krijgt. 

Je leeft als lezer enorm mee met Bel, maar je staat ook te popelen om dit boek te verslinden en zelf alle geheimen te onthullen. Verwoestende wendingen komen je tegemoet die veel harder toeslaan omdat je betrokken bent in de levens van de personages. Anders dan de auteurs eerder werken bevat dit verhaal meerdere lagen rond de impact van trauma, verdriet en familierelaties. Ondertussen deel je Bel’s gevoel van paranoia en extreme ontworteling terwijl haar hele wereld meerdere keren verschuift en verandert. Alles wordt in twijfel getrokken en omdat Bel te jong was om zich deze periode uit haar leven te herinneren, herontdek je deze samen met haar. Ze is een complex en soms moreel grijs personage. Haar sarcasme is een goed gebouwd verdedigingsmechanisme, maar daaronder schuilt een eenzaam kind dat bang is om in de steek gelaten te worden.

Jackson is altijd een op details gerichte schrijver geweest, maar dit boek toont een duidelijke evolutie van haar schrijfstijl. A Good Girl’s Guide to Murder werd donker, maar je had het gevoel dat Pip een leidende hand had (meestal). The Reappearance of Rachel Price voelt duisterder aan en heeft op elk moment meer de neiging om in een spiraal terecht te komen. Het draait voortdurend om manipulatie en dat zorgt ervoor dat je alles wat je voorgeschoteld krijgt in twijfel trekt. Inclusief Bel. 

The Reappearance of Rachel Price is een boek dat zich bezighoudt met de dubbelzinnigheid van de waarheid en is perfect voor alle YA-thriller lezers die houden van een extra duister verhaal.

Lees jij graag een (moord)mysterie?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.