De Genadigen

Posted on September 24 2019 by Katja in Boeken / 2 Comments

Opzoek naar je volgende favoriete fantasy? Je hoeft niet meer verder kijken, want ik heb ‘m voor je gevonden!

Titel: De genadigen
Auteur: Margaret Owen
Verschenen: augustus 2019
Pagina’s: 405
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 9/10

Bedankt Blossom Books voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

GEEF ZE VUUR. GEEF ZE ANGST.

Fie leeft volgens één regel: zorg voor je eigen mensen. Ze behoort tot de Kraaien, de laagste kaste van het land. Ze worden opgejaagd, uitgespuugd door de bevolking, en ze hebben vrijwel geen rechten. Toch wordt er verwacht dat ze hun enige plicht vervullen: het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers. Dus als Fie met haar Kraaien naar het paleis wordt geroepen voor de kroonprins, hoopt ze uitbetaald te worden voor de rest van haar leven.


Als blijkt dat kroonprins Jasimir en zijn lijfwacht Tavin hun dood in scène gezet hebben, is Fie klaar om haar verlies te nemen – en misschien ook wel om hen te vermoorden. Ze besluit echter een deal met de prins te sluiten: zij beschermt hem tegen de meedogenloze koningin, prins Jasimir zal de Kraaien beschermen als hij eenmaal regeert.

De vraag is of dat lukt, met een onvoorspelbare groep Kraaien, weerbarstige magie en het gevaar dat altijd op de loer ligt.

Een dag voordat ik een pakketje mocht ontvangen van Blossom Books open ik mijn mailbox om te zien dat ik een bericht had gekregen van de uitgeverij. De volgende dag zou er namelijk een pakket binnenkomen. Volledig een verrassing! Samen met elf andere bloggers/instagrammers ontvingen wij een box vol met leuke dingen die met het boek te maken hebben.

Het verhaal begint zoals elk verhaal met een zin. Maar deze opening was anders. Angstaanjagend? Zeker. Of ik verder wilde lezen? Absoluut. Of dit boek een fantastisch fantasy boek is? Geen twijfel mogelijk. Dit boek is super!
Tijdens het lezen van dit boek kreeg ik een beetje middeleeuwse vibes, maar dan natuurlijk met een fantasy twist. Je volgt het verhaal vanuit Fie haar ogen. Zij komt uit de Kraaien kaste (er zijn twaalf kasten in totaal, geen zorgen als je dat niet allemaal kan onthouden, want voor in het boek zit een lijst). Helaas zijn de Kraaien de laagste kaste en hebben geen geboorterecht. Ze worden als nutteloos gezien. Nou ja, niet helemaal. Zij zijn de enige kaste die niet de Pest kunnen krijgen.

Kraaien komen wanneer ze geroepen worden naar een dorp waar de Pest is om de zogenoemde zondaars op te halen. Ze vermoorden (als dat nog nodig is) de mensen met de Pest, brengen het lichaam buiten het dorp/stad en verbranden het vervolgens.
Kraaien reizen alleen in groepen en ieder heeft een baas. Bazen zijn Kraai-heksen, zij kunnen krachten doormiddel van tanden magie oproepen. In het begin dacht ik: hé, wat? En nu ik het hierboven heb beschreven denk ik het weer. Maar het is een heel duidelijk geheel wanneer je het in het verhaal leest.
De baas van Fie gaat een deal aan met twee belangrijke jongens van het koninkrijk. Dat zet het leven van de kraaien en de jongens op hun kop. Op naar een gevaarlijke reis met een toekomst die niemand kan voorspellen.

Het verhaal maakte echt indruk op me. Ik genoot het meeste van de schrijfstijl. Dit is een fantasy die onwijs makkelijk wegleest. Over het algemeen ben ik de eerste hoofdstukken altijd aan het uitpuzzelen hoe alles zit, maar de auteur wist zonder al te veel moeite een heldere uitleg te geven. Ik stond versteld. Daarom denk ik ook dat dit een goed boek is om te lezen als je graag een fantasy wilt gaan lezen, maar eigenlijk nog (bijna) geen hebt gelezen. Geen zorgen, ook voor de fantasy liefhebber leest het boek fijn!
Oef, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de literaire metaforen die de auteur gebruikt. Zo mooi! Dat in combinatie met humor, een dosis romantiek en de hoeveelheid diversiteit maakte dit voor mij een heerlijke leeservaring!

Lees jij graag fantasy?

Liefs,

Tags: , , , , ,


2 responses to “De Genadigen

  1. Je maakt me wel nieuwsgierig! Ga hem even onthouden. En nee, ik lees eigenlijk bijna nooit fantasy. Vind het wel leuk maar ook snel ongeloofwaardig en dan gaat het me tegenstaan ofso

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.