De goddelozen – Margaret Owen

Gepost op 6 oktober 2020 door Katja in Boeken / 0 Comments

De goddelozen is het spannende vervolg op De genadigen! Als leider van de Kraaien weet Fie inmiddels dat mensen met koninklijk bloed niet te vertrouwen zijn.

Titel: De goddelozen
Auteur: Margaret Owen
Verschenen: augustus 2020
Pagina’s: 420
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 9/10

Bedankt, Blossom Books, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Als leider van de Kraaien weet Fie inmiddels dat mensen met koninklijk bloed niet te vertrouwen zijn. Toch hoopt ze dat prins Jasimir zich aan zijn belofte houdt en dat hij haar groep zal beschermen wanneer het zijn beurt is om Sabor te regeren. Maar dan kondigt zwarte rook de plotselinge dood van koning Surimir aan en begint zijn meedogenloze echtgenote Rhusana haar jacht op de troon.

Geen enkele Kraai zal veilig zijn als Rhusana de troon bestijgt, dus Fie moet in actie komen. Maar als de koningin de rest van de bevolking ervan overtuigt dat de Kraaien schuldig zijn aan de dood van koning Surimir, zijn ze genoodzaakt om onder te duiken. Wanhopig zoekt Fie naar een manier om haar Kraaien van de ondergang te redden. Wat moet ze beginnen tegen de machtige koningin en haar alsmaar groeiende leger? Ze rekent op de hulp van prins Jasimir, maar is dat genoeg?

Het lezen van fantasy series vind ik heerlijk, maar er is meestal een nadeel. Door de vele details, en als er dan ook nog even tijd tussen het lezen van de delen zit, is het toch vaak behoorlijk wennen om een vervolg deel op te pakken. In mijn geval zat er een jaar tussen, dat was te doen. Echter heb ik wel het eerste deel erbij gepakt om soms wat dingen op te zoeken zoals bijvoorbeeld de hiërarchie. Mocht er wat tijd tussen het lezen van de delen zitten, dan kan ik het aanraden om toch even het eerste deel te gaan lezen. Ondanks dat De goddelozen begint waar de De genadigen eindigde, is er toch wel het een en andere veranderd in het leven van Fie. Het was voor mij als lezer even inkomen in het verhaal, maar er eenmaal weer in had ik het boek zo uitgelezen.

Wat ik erg mooi vind gedaan is dat beide verhalen ongeveer op dezelfde manier beginnen. Het voelde daardoor alsof het verhaal rond is. En wat heb ik fijn opnieuw mogen genieten van de unieke setting! Tijdens het lezen van het eerste deel kreeg ik een beetje middeleeuwse vibes, maar dan natuurlijk met een fantasy twist. Inmiddels is onze huidige wereld behoorlijk veranderd en voelde het van de ene kant alsof het verhaal toch een stukje dichterbij kwam. Gek toch, hoe het lezen van een verhaal soms zo anders kan voelen?

Waar het eerste deel over de reis onderweg gaat, gaat dit deel veel meer in op het politieke aspect en macht. Voor mij als lezer is het duidelijk merkbaar dat de auteur veel aandacht heeft besteed aan de verhaallijn. Owen beschrijft vriendschap en opbloeiende liefdes op een mooie manier naast dat het verhaal ook veel uit politieke machtspellen bestaat. Ze heeft een prachtige balans gemaakt tussen wat lijkt twee uitersten. De schrijfstijl vind ik zeer prettig, omdat het verhaal duidelijk en levendig wordt gebracht. Eigenlijk kan ik stiekem niet wachten tot de auteur met een nieuw boek komt, zodat ik me kan onderdompelen in een nieuwe wereld van Owen.

Mocht je nog helemaal niet het eerste deel hebben gelezen, maar je las dan toch deze recensie… dan wil ik nogmaals benadrukken hoe tof ik deze serie vind. Deze duolgie is een fantasy die onwijs makkelijk wegleest. Door de heldere uitleg van de auteur zat ik meteen in de wereld. Daarom denk ik ook dat dit een goed boek is om te lezen als je graag een fantasy wilt gaan lezen, maar eigenlijk nog (bijna) geen hebt gelezen. Maar ook voor de fantasy liefhebber leest het boek fijn!

De literaire metaforen in combinatie met humor, een dosis romantiek en de hoeveelheid diversiteit maakte deze duologie voor mij een heerlijke leeservaring!

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.