De kracht van de woorden ‘ja’ en ‘nee’

Posted on October 10 2016 by Katja in Schrijfsels / 1 Comment

dsc_0115

De ene keer zeg ik ‘ja’ en de andere keer zeg ik ‘nee’. Soms vind ik het heel lastig om één van deze antwoorden hardop te moeten zeggen. Het heeft dan ook even geduurd voordat ik begreep hoe veel kracht en energie ik kan halen uit deze woorden. Lees je mee?

Eerlijk? Ik was eerder het meisje die tegen bijna alles ‘nee’ zei. Vorig jaar was ik het meisje die tegen bijna alles ‘ja’ zei. En nu? Nu ben ik het meisje die het balans probeert te vinden tussen ‘ja’ en ‘nee’.

‘Ja’ zeggen tegen dat ene leuke event, een interview met een auteur of een weekend met vriendinnen. Graag allemaal. Gevloerd was ik na dit soort weekenden en dan de volgende dag vrolijk naar stage en school. Ik kreeg unieke kansen, maar… Ik vind het belangrijk om jezelf niet te verliezen in een antwoord. Hoe onbelangrijk slecht één antwoord lijkt te zijn, het is wel een keuze die je maakt. Hoe groot of klein die keuze ook was, dat antwoord heeft je wel gebracht op het punt waar je nu staat.

Ergens rond deze tijd vorig jaar kreeg ik een unieke kans. Wat die kans precies inhield houd ik voor mezelf. Het enige wat ik erover kwijt wil is dat het om een behoorlijk grote keuze ging. De keuze was namelijk tussen die kans of school en stage. Ik had een weekend om er over na te denken. Ik ontkurkte de wijnfles en vierde een feestje met mijn huisgenoten. Het leek alsof ik de keuze al had gemaakt. Niets was minder waar toen ik in hetzelfde weekend ‘nee’ had gezegd.

Het hele weekend had ik namelijk met een knallende hoofdpijn rondgelopen. Het voelde niet goed om ‘ja’ te zeggen. Luisteren naar mijn lichaam vind ik heel belangrijk. Want onbewust weet je beter naar welke keuze je hart uit gaat, dan alleen maar denken met je hoofd. Mijn antwoord ‘nee’ heeft de komende twee jaar van mijn leven bepaald. Maar ik voel mij stukken beter sinds ik ‘nee’ heb gezegd.

‘Nee’ zeggen is een keuze waardoor je dingen mist, niet bij het ene moment aanwezig zijn waar nog jaren over nagepraat zal worden. Maar van de andere kant geeft het mij zo veel rust. Ik hoef niet bij alles aanwezig te zijn. Dingetjes voor mezelf doen vind ik ook erg fijn. Tijd om op te laden. Daarnaast merk ik dat ik onbewust de laatste tijd juist ‘ja’ zeg tegen de dingen die mij energie geven en ‘nee’ zeg wanneer ik het gevoel heb dat het mij geen energie gaat geven.

De meeste mensen verklaarden mij voor gek dat ik voor nog geen 14 uur terug ging naar het dorp waar ik ben opgegroeid om even aanwezig te zijn op een vriendin haar verjaardag. En dat terwijl ik midden in de nacht terug was gekomen van vrijwilligerswerk en een paar uur later in de schoolbanken zat om vervolgens door te gaan naar de verjaardag nadat ik zo’n 200 km met de trein had afgelegd. Dit deed ik allemaal om mijn vriendinnen weer te zien. En het hele weekend gaf mij energie al klinkt het nogal energievretend als je het zo van het scherm leest.

De woorden ‘ja’ en ‘nee’ zijn krachtige woorden. Krachtiger dan de meeste mensen vaak denken. Toch naar dat ene feestje of even tijd voor jezelf? Het maken van die ene keuze die de rest van je leven gaat bepalen? Voordat ik antwoord geef ga ik eerst denkbeeldig een lijstje langs van punten of het verstandig is en vervolgens luister ik naar mijn lichaam. Voelt het goed? Dan ‘ja’, zo niet? Dan ‘nee’.

Liefs,

 thatblondewomanhandtekening

Tags:


One response to “De kracht van de woorden ‘ja’ en ‘nee’

  1. Ria

    Mooi herkenbaar stuk. Blijft wel lastig om balans tussen ja en nee te vinden. Maar als het jezelf energie geeft en het goed voelt dan is het ook goed!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.