De laatste zet – Jennifer Lynn Barnes

Gepost op 13 september 2022 door Katja in Boeken / 0 Comments

De ontknoping van het Hawthorne-mysterie! Ben jij er klaar voor?

Titel: De laatste zet
Auteur: Jennifer Lynn Barnes
Vertaler: Elise Kuip 
Verschenen: september 2022
Pagina’s: 392
Uitgever: Blossom Books
Waardering: 8/10

Bedankt, Blossom Books, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Het is nog maar een kwestie van weken voor de miljarden van Tobias Hawthorne officieel van Avery Grambs zullen zijn: haar jaar in Hawthorne House is bijna voorbij. De beveiliging staat op scherp, paparazzi liggen in de struiken en haar advocaat bestookt haar met financiële plannen. Maar Avery laat zich liever afleiden door de Hawthorne-broers, die ze inmiddels niet meer kan wegdenken uit haar leven. Zij kent hun geheimen en de broers die van haar. Alles kan echter in een klap veranderen wanneer Avery een onverwachte bezoeker binnenlaat. Het meisje vraagt om hulp, maar is ze te vertrouwen? Haar komst maakt in elk geval veel los in Hawthorne House. Algauw wordt duidelijk dat er nog een laatste puzzel moet worden opgelost: een gevaarlijk spel tegen een onbekende, machtige speler. En er kan er maar één de winnaar zijn.

Anders dan de eerste twee delen had ik met het slotdeel moeite om in het verhaal te komen. Er was meteen veel gaande en de auteur raasde voor mijn gevoel door de scènes heen. Na een aantal hoofdstukken zat ik eindelijk in het verhaal en het mysterie rondom de familie Hawthorne. Het voelde daardoor een beetje als thuiskomen, om de sfeer opnieuw te ervaren binnen een groep hechte vrienden/familie. 

Mochten details van de eerste twee delen niet meer vers in je hoofd zitten, dan doe je er verstandig aan om het opnieuw te lezen, want ik heb vaak dingen moeten opzoeken omdat ik het niet meer begreep. Zelfs de kleinste details komen terug. Daarnaast is het behoorlijk puzzelen hoe alle families ook alweer in elkaar zitten. 
Daarover gesproken, dat is een van mijn weinige kritiekpunten in dit boek: er zitten teveel mensen in de main cast!
Avery heeft steeds meer mensen om zich heen en vaak zijn best veel personages in dezelfde ruimte aanwezig, waardoor personages overbodig werden, omdat niemand meer echt een eigen stem leek te hebben. Dit geldt al helemaal voor mijn geliefde personage Grayson die voor mijn gevoel met regelmaat out of character handelde in dit boek. 

Avery heeft nu een goed idee wat er van haar verwacht wordt en na de groei in de vorige twee boekdelen, heeft ze nu voor zichzelf een beter beeld van de toekomst. Zelfs wanneer ze achter de daadwerkelijke reden komt waarom Tobias haar had aangewezen als erfgenaam, lijkt ze niet meer snel van stuk gebracht te zijn. Avery weet immers dat er geen weg meer terug is. Het enige wat ze kan doen is moedig voorwaarts gaan en tegelijkertijd is ze nu volwassen genoeg om te kunnen zeggen: ik doe wat moet, maar wel op mijn manier.

Het is maar goed dat Avery zo sterk in haar schoenen staat, want in dit laatste deel beleven we als lezer de laatste weken tot ze een jaar in het Hawthorne huis woont. Natuurlijk gaat dat alles behalve soepel, maar van de mysteries kreeg ik als lezer geen genoeg! Nog steeds was ik elke keer aan het mee puzzelen. Maar je merkt ook dat het einde bijna in zicht is. En wanneer nieuwe spelers het speelveld betreden gaat de spanning ook nog eens omhoog en wil je het boek het liefst in één keer uitlezen. 

‘De laatste zet’ geeft alle antwoorden waar ik als lezer op hoopte. En al heb ik eigenlijk nog geen genoeg van alle raadsels, het verhaal is mooi afgerond. De droge humor en sarcasme van deze serie zal me lang bijblijven, zelfs na al die raadsels en de vele plot twists, is het Hawthorne-mysterie een heerlijke pageturner!

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.