Mijn vrijwilligerswerk als Community Manager

Posted on August 31 2022 by Katja in persoonlijk / 0 Comments

Wist je dat ik een first-gen ben? In deze blog bespreek ik dat en mijn vrijwilligerswerk. 

Achtergrondinformatie
Ben jij een first-gen, één van de eersten in je familie die naar het hoger onderwijs gaat? In het geval van Nederland gaat dit om het HBO en de universiteit. En ja, ikzelf ben een first-gen. Dat was en is nog steeds niet altijd even makkelijk. Alles behalve. Ik had geen idee hoe ik een essay moest schrijven, hoe de lessen zouden worden gegeven en ik had geen hulp van mijn ouders. Daarnaast werkte ik fulltime naast mijn studie omdat ik me een studieschuld niet kon veroorloven. 

De keren dat ik in onhandige of zelfs moeilijke situaties belandde doordat ik een first-gen ben zijn echt ontelbaar. Het gaat vaak veel verder dan school alleen, want hoe je je tijd naast school besteedt en wat erna komt is ook van belang. 
Ik realiseer me steeds meer hoe belangrijk het was dat ik deze blog begon voor mijn carrière. Want wist je dat ik dankzij deze blog mijn allereerste functie als assistent van de marketingafdeling bij een uitgeverij kreeg? Toen ik solliciteerde voor de functie kende heel veel uitgeverijen mij al van mijn blog, dus de gesprekken die ik voerde verliepen soepel. Maar zonder deze blog was ik een “niemand” geweest met “slechts” een MBO diploma. 

Na verschillende functies bij uitgeverijen kwam ik uiteindelijk op het landgoed terecht om nog geen jaar later door te groeien tot junior-directeur van een museum. Binnen een aantal jaren maakte ik grote sprongen en ja het lijkt op papier prachtig, er zat ook zeker een keerzijde aan. Omdat ik steeds een functie omhoog ging, werd de afstand tussen waar ik vandaan kom en waar ik heenging steeds groter. De meeste first-gens zoals ik komen van families bij wie het financieel niet breed is. Er zijn dus bepaalde ervaringen die ik daardoor nooit heb gehad. Wat betekent dat je heel vaak een bepaald gespreksstof mist die helaas wel wenselijk is in veel van de functies waar ik in heb gezeten. 
Ik vergeet nooit meer dat ik ooit voor werk met een groep mensen naar een fancy restaurant moest. Voor mij was het in ieder geval fancy voor de maatstaven waar ik mee ben opgegroeid. Ik had geen idee wat 80% van de gerechten waren op de menukaart, want ik had er nog nooit van gehoord. Liever was ik op dat moment door de grond gezakt met als tweede optie in huilen uitbarsten. 

Het is misschien een klein ding, maar je weet meteen dat je met 1 – 0 achterstaat. In het restaurant ging ik voor de derde optie: vragen. Ik zat naast iemand die super behulpzaam was en niet op me neerkeek. Maar het ding is, dat komt nauwelijks voor. Lang niet iedereen wil je helpen, zeker niet in werkgerelateerde functies. Of er wordt in het algemeen moeilijk gedaan omdat je bepaalde dingen nog nooit hebt gedaan of hebt kunnen doen. Vanaf een jonge leeftijd ben ik al veel aan het werk, waardoor ik typische studentenervaringen heb gemist. Met ander woorden: voor je het weet heb je 10 – 0 achterstand. 
Als een first-gen lijken alle deuren voor je gesloten te zijn terwijl anderen een sleutel hebben. 

Vrijwilligerswerk 
Eerder dit jaar werd ik vrijwilliger voor Firstgens, een startende social enterprise, die studenten die als een van de eersten in hun familie naar de universiteit gaan helpt om hoger onderwijs te volgen, hun volledige potentieel te bereiken en te groeien naar een mooie carrière.

In de zomer van 2020 kwam ik in aanraking met Alaya, de oprichter en directeur van Firstgens. Zij zocht toen verschillende mensen die ook first-gen zijn om informatie in te winnen om haar enterprise te bouwen. Ik schreef toen een persoonlijk essay over mijn ervaringen en hoe ik ben gegroeid. We hielden contact en van tijd tot tijd bespraken we grote updates voor Firstgens.
Afgelopen april was Alaya bezig om een team te bouwen om grotere plannen van Firstgens tot leven te brengen. Ik liet meteen van me horen dat ik haar graag wilde ondersteunen, maar dat ik geen idee had hoe aangezien ik ook niet in de UK woon. 
In een videogesprek wist Alaya meteen een geschikte rol voor mij: Community Manager. Sinds ik in mei ben benoemd tot Community Manager heb ik gewerkt aan de algemene marketingstrategie, bezig geweest met verschillende projecten en nu werken we toe naar de grote lancering van iets heel tofs!

Met veel plezier voer ik mijn taken uit en ik kan niet wachten om binnenkort aan de slag te gaan met de community kant van mijn rol. Werkend bij Firstgens hoop ik samen met de rest van het team (ook allemaal first-gens!) om écht het verschil te kunnen maken in vele first-gens studenten hun leven. Door middel van verschillende projecten en het toereiken van de juiste benodigdheden, hopen wij ze de sleutel te geven zodat zij niet voor een dichte deur komen staan waar wij wel voor stonden.

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.