Emigreren, freelancen en dromen achterna

Gepost op August 23 2022 door Katja in persoonlijk, Schrijfsels / 1 Comment

What’s next? Meestal na ik heb genoten en ben uitgerust is dat de vraag die ik mezelf stel. 

De afgelopen drie jaren waren en zijn nog steeds intens. Tweeëneenhalf jaar geleden zag ik mijn droom om te werken als freelance reisjournalist in rook opgaan. Een droom waar ik jaren naartoe heb gewerkt. Al wist ik dat het een baan was die ik niet mijn hele leven zou willen doen of überhaupt zou kunnen volhouden, heeft het me wel altijd leuk geleken om dat voor een aantal jaren te doen. Om veel ervaring op te bouwen en vervolgens verder te gaan in een carrière als content creator. 

En toen kwam dit verschrikkelijke jaar. Een jaar die goed begon omdat ik nog in Berlijn woonde en het daar erg naar mijn zin had, veranderde uiteindelijk in een nachtmerrie. In het laatste weekend dat ik in Berlijn verbleef overleed een vriend van me die ooit ook een collega van mij was toen ik nog op het landgoed woonde en werkte. 
Net wanneer ik weer kleur in mijn leven zag overleed een goede vriend van me. Opnieuw was en ben ik nog steeds in rouw. Ik mis hem. De momenten dat ik de telefoon pak omdat ik hem iets wil vertellen zijn inmiddels ontelbaar geworden. 

Privé kwam er helaas nog meer vervelend nieuws op me af en ook als freelancer kwam ik meerdere malen voor teleurstellingen te staan. Gelukkig waren er hier en daar wel lichtpunten waardoor bepaalde momenten toch iets draaglijker werden. 
En nu de wereld op sommige vlakken in betere staat is, probeer ik alles weer langzaam op te pakken. Het zette me aan het denken: what’s next? 

Emigreren
Als klein meisje wist ik het al, ooit zou ik Nederland willen verlaten. Ja, heel veel dingen zijn fantastisch geregeld en ik ben dankbaar dat ik er ben opgegroeid. Toch heb ik ook altijd het gevoel gehad dat ik er niet thuishoor. Ik heb moeite met hoe bepaalde sociale constructen verlopen en ik vind het behoorlijk beklemmend. Afhankelijk wie dit leest kan dit moeilijk uit te leggen zijn, aangezien het meeste op basis van gevoel is. Maar ik heb inmiddels twee keer in Duitsland gewoond, zowel op het platteland als in de stad en ik ervaar in dat land veel meer rust. Nederland gaat soms zo snel of wil snel gaan, maar vaak wordt er volgens niet meer achterom gekeken. 
Persoonlijk mag het van mij rustiger en ja ik zou ook zoals wat ik nu doe op het platteland kunnen blijven wonen, maar er zijn andere redenen waarom ik graag wil emigreren. Ik wil heel graag een internationale carrière tegemoet. Het liefst non-profit en bij een social enterprise. Dat is in Nederland bij weinig bedrijven het geval, dus vandaar. 
Daarnaast heb ik ook persoonlijke dromen en wensen voor mijn toekomst die in dit besluit meespelen. 

Voor nu is het mijn idee om de komende jaren een aantal landen in Europa voor langere tijd uit te proberen. Zo staan Duitsland en Oostenrijk op het moment hoog op mijn lijst. Vandaar dat ik tijdens mijn laatste studie update noemde dat ik meer ga inzetten op Duits dan Koreaans. Rond mijn dertigste wil ik dan een keuze gaan maken waar ik me definitief of voorlopig definitief wil gaan settelen. 

Freelancen
Dit jaar had ik het ook als freelancer behoorlijk zwaar. Van beloftes die niet waargemaakt werden, tot een bedrijf die bijna omviel en dus helaas afscheid van me moest nemen, tot uiteindelijk een bedrijf met wie ik een fantastische klik heb!
Doordat emigreren nu in mijn achterhoofd speelt, weet ik dat dit er allemaal anders uit gaat zien. Voor nu kijk ik zowel naar internationaal werk in Duitsland en Oostenrijk met als voertaal Engels en tweede taal Duits. Daarnaast houd ik ook freelance opdrachten in de gaten. Voor mij is beide gelukkig een optie. Of ik ga volledig als digital nomad aan de slag, expat of ik maak toch de overgang om te emigreren als de voorwaarden van het bedrijf goed genoeg zijn. 
Om heel eerlijk te zijn zie ik het wel wat er op mijn pad komt. De genoemde mogelijkheden voelen voor mij allemaal goed en ik merk ook dat ik heel veel zin heb in het volgende hoofdstuk van mijn leven. 

Dromen achterna
De hele blogpost samengevat: ik ga mijn dromen achterna. Van tenminste één jaar in het buitenland willen wonen tot vloeiend de Duitse taal spreken. Het is eng, spannend en tegelijkertijd ben ik heel blij dat ik dit besluit heb genomen. Het voelt voor mij goed en ik merk dat het me ook goed doet.
Op het moment ben ik op verschillende vlakken aan het kijken en mijn opties aan het afwegen. Wellicht dat het een heel lang proces wordt of het komt sneller op mijn pad dan gedacht. We zullen het zien. Eerst de focus op werken, mijn vaardigheden onderhouden en de Duitse taal onder de knie krijgen.

Liefs,

Tags: , , , ,


One response to “Emigreren, freelancen en dromen achterna

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.