Deeltijd studeren en fulltime werken.

Gepost op September 21 2018 door Katja in persoonlijk, Schrijfsels / 1 Comment

Nu de scholen weer zijn begonnen, krijg ik vaak de vraag hoe het kan dat ik fulltime werk en daarnaast nog deeltijd studeer. Deze blogpost schrijf ik omdat ik hoop dat meer mensen net als ik doorzetten. En niet over een paar weken stoppen als ze het te druk vinden.

Wat was er eerst? Fulltime werken of studeren?
Het begon voor mij op het MBO. Nou eigenlijk al wel op de middelbare school. Ik was er toen al volledig klaar mee met steeds naar verschillende lessen te gaan en dat 5 dagen in de week. Ik vond het eigenlijk zonde van mijn tijd. Op het MBO werd dat gevoel nog sterker. Ik wilde iets gaan doen. Ondanks dat alles (en nu nog steeds) vind ik leren onwijs leuk, maar ik vind het stom om naar school te gaan. Ik ben toen naar de decaan van mijn school gestapt en na heel veel gesprekken en papieren invullen, lukte het mij om als 17 jarige deeltijd te studeren. Deeltijd naar school gaan is dus ook helemaal niet nieuw voor mij. Ik doe dat al bijna 6 jaar.

Ik ging 1 dag in de week naar school voor een paar uurtjes, had 3 dagen stage vanuit school en in het weekend werkte ik voor mijn eigen bedrijf als productie-assistent van een tourende theatershow. Daarnaast werkte ik ook als theatermaakster bij een jongerentheatergroep. De maandagen waren voor relaxen, mijn administratie van mijn bedrijf en huiswerk. Of nou ja, dat laatste was alleen nodig als ik het nog niet in de tourbus had gedaan.

Tussenjaar
Het jaar na mijn MBO heb ik een tussenjaar genomen. Toen ben ik onder andere naar Engeland gegaan om te studeren en te werken in één. Eenmaal terug in Nederland ben ik fulltime gaan werken bij een uitgeverij. Na 3 maanden begon school voor mij. Maar dat tussenjaar was er helemaal niet geweest als ik naar school gaan leuk had gevonden, want ik heb namelijk eerst 2 maanden op Windesheim de hogeschool in Zwolle gezeten. Ik dacht toen oprecht dat ik naar school gaan weer leuk zou vinden. Geen idee waarom ik dat dacht… Want het was en is niets voor mij. Na 2 maanden nam ik een tussenjaar en dat was het moment dat ik me realiseerde dat fulltime studeren helemaal niet bij mij past. 

HBO aan de Hogeschool voor Toegepaste filosofie
Door heel lang te googlen kwam ik per toeval uit bij de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie (HTF). Deeltijd studeren en daarom genoeg ruimte om te werken. Een avond in de week en zo nu en dan een zaterdag naar school is prima te combineren met fulltime werken. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het is zeker niet onmogelijk. Het leukste aan de school vind ik toch wel dat er praktijkvoorbeelden uit het werkveld gebruikt worden in de klas. Ik vind het belangrijk om theorie meteen om te kunnen zetten naar de praktijk. En gelukkig vindt de HTF dat ook. Tijdens de stage die ik heb gedaan bij de Internationale School voor Wijsbegeerte als onderdeel van mijn opleiding aan de HTF heb ik nog meer geleerd hoe ik de theorie kan inzetten voor praktijksituaties. 

Niet alleen doorzetten of discipline
Hoe ik een fulltime functie, een huishouden, mijn blog, mijn bedrijf, een sociaal leven en school combineer? Het is 10% doorzetten, 10% discipline en 80% doen waar ik van houd! Mijn blog en bedrijf zie ik als ontspanning. Wanneer de meeste mensen nog aan het uitslapen zijn of gaan Netflixen, dan ben ik bezig voor That Blonde Woman. Ik ben dol op mijn huidige functie, maar ook de functies die ik hiervoor heb gehad. De verschillende bedrijven waarvoor ik heb gewerkt zijn super verschillend van elkaar, maar ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ik achter de visie van het bedrijf sta of de producten die ze op dat moment uitgaven. En niet te vergeten sta ik ook volledig achter de visie van mijn school. Ik had nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar nu ik bezig ben met afstuderen mis ik school! Het is fijn om een avond in de week met gelijkgestemden in de klas te zitten om te leren, discussiëren en om mezelf verder te ontwikkelen.

Mijn conclusie
Als je verder wilt studeren, maar ook wilt werken… Lees je dan vooral in. Draai een proefcollege! Want als je graag wilt, doet waarvan je houdt en achter de visie staat van het bedrijf/school, dan zal het vast goed komen. En ja, soms betekent het ook dat je even door moet werken of vroeg opstaat of toch net dat ene feestje mist. Simpel gezegd: waar een wil is, is een weg. 

Liefs,

Tags:


One response to “Deeltijd studeren en fulltime werken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.