Dit is Korea – Soo Kim

Posted on March 29 2021 by Katja in Boeken / 0 Comments

In Dit is Korea beschrijft de ervaren reisjournalist Soo Kim alle facetten van de Koreaanse cultuur: eten, geschiedenis, architectuur, kunst, familieleven, tradities, filosofie, muziek, geografie en technologie.

Titel: Dit is Korea
Auteur: Soo Kim
Vertaler: Saskia Peeters
Verschenen: november 2020
Pagina’s: 224
Uitgever: Terra
Waardering: 9/10

Bedankt, Terra, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Of het nu komt door de film Parasite die Oscars veroverde, de explosieve toename van de interesse in K-pop, kookfanaten die uit hun dak gaan van bibimbap of de ongelooflijke hype rond K-beautyproducten – Zuid-Korea is hot. In de hoofdstad Seoel verrijzen futuristische gebouwen naast historische tempels, ontdek je de nieuwste modetrends, zing je je schor in gezellige karaokebars en kun je genieten van het beste streetfood. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal bezoekers voor de uitbraak van corona hard steeg: Zuid-Korea, dat wordt gezien als het veiligste land van Azië, ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. Maar hoeveel weet je eigenlijk over het echte Korea, over hoe de Koreanen zelf naar hun schitterende land kijken?

In Dit is Korea beschrijft de ervaren reisjournalist en insider Soo Kim alle facetten van de Koreaanse cultuur: eten, geschiedenis, architectuur, kunst, familieleven, tradities, filosofie, muziek, geografie en technologie. Met dit complete boek leer je de ziel van Zuid-Korea kennen.

Vanwege mijn liefde voor K-pop en K-drama wilde ik graag meer over Korea te weten komen. Ter voorbereiding voordat ik mijn eerste K-drama ging kijken had ik al het een en ander opgezocht om de drama beter te kunnen volgen. Dat hielp, maar om eerlijk te zijn had ik nog veel liever dit boek, Dit is Korea, gelezen voordat ik mijn eerste K-drama bekeek.

Het boek begint met een overzicht van de oude geschiedenis van Korea en geeft later een beeld van de Japanse bezetting, de Noord-Zuid-splitsing, nationale opstanden en economische groei. De focus van dit boek is vrij breed, waardoor ik als lezer een goed beeld kon vormen van het land. Ik vind het knap hoe de auteur vrij veel geschiedenis behandelt, maar het tegelijkertijd to the point houdt en luchtig. Het boek voelt dus zeker niet als zware materie, maar wekt bij mij juist enthousiasme op om nog meer te leren over de geschiedenis van Korea.

Het is zeker niet alleen geschiedenis die de auteur behandelt. Ze bespreekt vele onderwerpen van relaties tot familiebanden en van cultuur tot lifestyle.
Hoewel dit boek licht is over etiquette, bevat het een aantal zeer goede tips over drinken in de buurt van je ouderen en hoe je je in diens buurt hoort te gedragen. Van mij had dit onderwerp meer uitgelicht mogen worden en ook de kant wanneer je al toerist het land betreed. Ik vind het namelijk als reiziger erg belangrijk om me aan te passen aan het land waar ik ben.

Het klinkt wellicht gek, maar de vele onderwerpen die de auteur in haar boek bespreekt, wordt geen enkel moment overweldigend. Dat komt absoluut door haar luchtige schrijfstijl. Het enige wat ik wel aan te merken heb op haar manier van schrijven is dat ik soms iets te veel haar mening hoor. Het doet namelijk niets voor haar verhaal. Het einde van het boek voelde voor mij iets te abrupt aan. Van mij had er nog wel een duidelijk eindwoord in mogen staan, waardoor het boek meer als ‘af’ aan zou voelen.

Voor de rest kan ik eerlijk zeggen dat ik heel veel heb geleerd van het boek. De informatie kwam meteen van pas toen ik een K-drama aan het kijken was. Ook begrijp ik nu dingen beter wanneer ik iets lees over K-pop of over Korea in het algemeen. Daarnaast ben ik erg blij dat de auteur heeft geschreven over verschillende plekken in Korea en de achtergrond van die gebieden in plaats van alleen de hoofdstad Seoul. Het heeft er zeker voor gezorgd dat wanneer ik naar Zuid-Korea afreis dat ik het hele land zou willen ontdekken.

Dit boek is perfect voor de reizigers onder ons voor als koffietafelboek. De grote foto’s, illustraties en grafieken zijn erg mooi gedaan. De rest van de inhoud van het boek wisselt elkaar mooi af. Zo bevat het boek een paar luchtige lijsten, zoals 10 dingen die je nooit wist over Zuid-Korea (het heeft 3.000 eilanden!) en 10 fascinerende Koreanen. Wat ik ook erg prettig vind is dat de auteur veelvoorkomende zinnen, jargon en spreekwoorden heeft opgenomen in het boek.

Dit is Korea is een prachtig gepresenteerde gids over de geschiedenis, gebruiken en cultuur van Korea. Daarom is het een ideaal cadeau voor reizigers en liefhebbers van K-pop. Vanwege de nuttige samenvattingen van kunst, hobby’s, film en muziek, is het een goed startpunt om andere gebieden van de Koreaanse cultuur te verkennen.

Liefs,

Tags: , , , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.