Duurzame reistips: hoe te beginnen

Posted on July 11 2022 by Katja in Reizen / 0 Comments

Het zijn de kleine dingen die jouw reis groener maken. 

Wil jij duurzaam reizen? In deze blog beschrijf ik een aantal mogelijkheden om groener te reizen. Van grote stappen die je kan maken tot simpele aanpassingen. 

Slow travel
Dit is mijn favoriete manier van reizen op het moment, omdat ik voor mijn gevoel veel meer van een plek/land leer kennen, maar het is tevens een duurzame manier van reizen! Minder gebruik van lange afstand transport en je creëert ook minder afval, want je zal onder andere meer producten in de supermarkt kopen voor de lange duur (dus minder verpakkingsmateriaal dat wordt weggegooid).
Maar slow travel is natuurlijk niet een optie voor iedereen, want niet iedereen kan voor langere tijd weggaan. Al geldt natuurlijk voor een groep ook dat ze tegenwoordig thuis kunnen werken. Voor die groep zou het perfect zijn om in goed overleg met hun werkgever om vanuit het buitenland te werken rond je vakantie/reis. Je kan het altijd vragen en wie weet kan je dan ergens langer verblijven; hoe fijn? 

Ga in de natuur niet van de gebaande paden af!
Wanneer ik reis en door een stad dwaal, dan weet ik dat de parels te vinden zijn in de zijstraten. Het beste eten is te vinden waar de locals ook eten, etc. Maar in de natuur moet je nooit van de gebaande paden afgaan, tenzij het natuurlijk aangegeven staat dat het mag. 
Je kan namelijk anders een heel ecosysteem verstoren, slapende dieren wakker maken en daarnaast kan het voor verschillende redenen gevaarlijk zijn. 

Lokaal
Koop lokaal en kies ook een slaapplaats lokaal. Door lokaal te kopen steun je de mensen die daar wonen direct en gaat het geld ook weer terug de lokale economie in. Dat is heel anders dan bij grote ketens. Zij bestellen/halen hun producten meestal bij de goedkoopste leverancier. Wat betekent dat het geld niet tot nauwelijk terug gaat binnen de lokale economie. 

Hang je handdoek op
Dit is een heel klein iets, maar heeft grote impact. Als je in een hotel of op een andere plek met roomservice overnacht, zorg dan dat je je handdoek ophangt als die nog niet vies is. Minder was zorgt voor minder wasmachines die aan hoeven te staan, dus minder uitstoot. 

Breng herbruikbare producten mee
Afval is een van de grootste problemen van reizen. Slow travel helpt al veel, maar je kan zelfs nog een stap verder gaan (dit is tevens een handige tip voor in je dagelijks leven). 
Neem een drinkfles, reisbeker, broodtrommel, linnen tas, etc. zelf mee! Dat scheelt heel veel plastic afval. Maar denk ook aan de kleine dingen zoals bijvoorbeeld herbruikbare wattenschijfjes en menstruatie ondergoed. 
Door deze paar dingen in je tas mee te nemen tijdens je reizen, kun je een heleboel onnodig afval voorkomen. Oh, en daarnaast kan je bij sommige plekken zelfs korting krijgen. Mocht je onderweg zijn en zin in koffie hebben, kan je op verschillende plekken die koffie to go aanbieden 50 cent korting krijgen omdat je een eigen beker meeneemt. Dus het is ook nog eens goed voor je portemonnee! 

Wat doe jij om jouw reis groener te laten verlopen?

Liefs,

Deze blogpost bevat een samenwerking met Aspen.

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.