Een grote droom of meerdere kleine dromen?

Gepost op 14 september 2018 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Dromen. Groot of klein. Ik praat veel over dromen op deze blog. En nee, ik ben er nog steeds niet over uitgepraat/getypt. Lees je mee? 

Voor lange tijd was ik ervan overtuigd dat het alleen mogelijk was om aan slechts één grote droom te werken. Dat je je leven daar naartoe werkt. Maar na al 22 jaren over deze aardbol rond te lopen ben ik daar niet meer van overtuigd. Er is namelijk meer dan dat. Want waarom, maar één droom hebben wanneer je een lang leven hebt? De school waar ik op zit is een deeltijd studie en met mijn leeftijd ben ik de jongste van het stel, want er zitten ook genoeg 50 plussers bij mij in de klas. Ze pakken de kans om toch nog door te studeren om nog een droom waar te maken. Ik kan alleen maar heel veel respect voor deze mensen hebben. Een leerproces is namelijk een leven lang en al helemaal als je al je dromen achterna wilt gaan.

Er was een tijd dat ik me alleen focuste op het doel die ik niet uit het oog wilde verliezen. Die ene grote droom. Maar ik werd steeds opnieuw teleurgesteld. Ik dacht dat je in een rechte lijn moet lopen naar je doel om te bereiken wat je wilt. Maar ik ben er achter gekomen dat er bochten zijn in die weg die je naar je droom wilt bewandelen. Ik dacht dat het niet juist was. De maatschappij geeft namelijk vaak het beeld dat het het één is en dat het onmogelijk is dat het ook anders kan zijn. Maar als je die rechte lijn wilt bewandelen, dan kom je niet verder, want je zal haken. Want die rechte lijn is een illusie. En eigenlijk is een rechte lijn best wel heel saai hoor. Het zijn de bochten in de weg die het leuk maken. Maar dan betekent het wel dat je niet kan opgeven wanneer je leert dat die rechte lijn een illusie is. En ook dat je door moet gaan wanneer die bochten in die weg komen. Hoe eng ze ook zijn.

Ik heb inmiddels al onwijs vaak in een bocht gezeten. Sterker nog, ik denk dat ik inmiddels al een paar keer volledig van weg ben gewisseld. Of dat erg is? Nee, zeker niet. Dromen zijn er om bijgeschaafd te worden. Door die bochten en het wisselen van wegen heb ik geleerd dat er niet slechts één droom hoeft te zijn waar ik naartoe kan werken in mijn leven. Als er meer is wat ik in mijn leven wil doen, dan zou dat prima moeten kunnen. Maar opnieuw, dan moet je het aandurven om mee te slingeren in de bochten onderweg om je dromen waar te kunnen maken.

En wees ook niet bang als je nu iets heel anders doet dan wat je droom is. Zie het niet als een zwakpunt, maar zie het eigenlijk als een tool. Een tool die jou verder kan helpen bij je droom. Als je bijvoorbeeld niet het juiste diploma hebt, maar wel de praktische kennis ervan ga dan daarmee werken. Of toen ik als onderwijsassistent begon met lesgeven, dat helpt mij nu dat ik het geven van presentaties niet erg vind en juist super leuk! Of als ik kijk naar mijn huidige functie (wanneer deze blogpost online gaat) Junior-directeur van een museum. De kans is klein dat ik later in een museum wil werken, maar ik wil tijdens deze functie mijn leiderschapskwaliteiten verbeteren en uitbreiden. Die tool neem ik mee in het volgende wat ik ga doen met mijn leven.

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is: wees niet bang om meerdere dromen te hebben en om die dromen, doelen of hoe jet ook wilt noemen achter na te gaan. Wees niet bang voor de bochten onderweg, maar geniet! Want alleen maar een rechte weg onderweg naar je letterlijke bestemming is ook saai, dus waarom zou het in figuurlijke zin dan wel recht moeten zijn?

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.