Een jaar in het boekenvak

Posted on June 8 2016 by Katja in Boeken, persoonlijk / 0 Comments

feb2016

Een jaar geleden liep ik met een kriebel in mijn buik naar stage. Mijn allereerste stage in het boekenvak. Het jaar is omgevlogen en ik kan terugkijken op ontzettend veel leervolle momenten.

VBK Media

8 maanden heb ik rondgehuppeld op de marketingafdeling van Uitgeverij Kok en Omniboek. Van New Adult tot Streekroman en van Non-fictie tot Narnia. Alles kwam voorbij. Deze stage was ontzettend bijzonder, omdat ik van alles voor het eerst ging doen. Op mezelf wonen, eerste stage bij een uitgeverij, een enorme groei van mijn blog en ik ging naar de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. Naast die stage heb ik dan ook ontzettend veel geleerd over mezelf.

In het begin was het soms best zwaar om zo snel te kunnen schakelen van een New Adult boek die wordt uitgegeven bij Zomer & Keuning (imprint van Omniboek) naar een kinderbijbel die wordt uitgegeven bij Callenbach (imprint van Kok). Op ten duur leerde ik hier mee omgaan en zo leerde ik om binnen een minuut te kunnen schakelen naar 5 (totaal) verschillende imprints. Het was een geweldige uitdaging om met boeken te werken voor zowel jong als oud.

Unieboek | Het Spectrum

8 maanden bij Uitgeverij Kok en Omniboek dat betekent dat ik al 4 maanden ben op de afdeling marketing Best of YA en kinderboeken. Nog 3 maanden te gaan en dan zal ik ook van mijn plekje daar afscheid nemen.

Ik krijg veel vragen of deze stage heel erg verschilt van mijn stage bij VBK. Het is beide een marketing stage en heeft een paar dezelfde werkzaamheden, zoals persberichten maken, mails beantwoorden, etc. Voor de restย zijn het totaal andere stages. Maar het blijven beide marketing stages, dus veel verschil zit er ook weer niet in. Ik houd het even vaag.

Ik heb het erg naar mijn zin hier, maar stiekem kijk ik ook al uit naar een nieuwe uitdaging. Misschien komt dit doordat ik al een jaar marketing stagiair ben?

Waarom?

Waarom is werken zo leuk bij een uitgeverij? Naast dat ik elke dag mag werken met boeken? Ik vind het heel bijzonder om met zoveel mensen samen te werken voor 1 boek. Het is bizar als je erover nadenkt hoeveel mensen werken om de magie van 1 boek tot leven te brengen en dat is toch wel de voornamelijk reden waarom het zo leuk is om met boeken te werken. Ook leuk is dat het boekenwereldje een kleine wereld is. Je komt elkaar overal tegen en het voelt eigenlijk of het een soort van familie van je wordt. Daarnaast zie ik mijn collegaโ€™s ook veel meer dan mijn eigen familie en vrienden dus het is ook niet zo gek dat er een fijne sfeer hangt in het boekenwereldje.

Vanaf september

En wat ga ik vanaf september doen? Blijf ik in het boekenvak? Zo nee, blijf ik marketing doen? Of ga ik meer een journalistieke kant op? Eรฉn ding is zeker: ik ga een andere richting op, maar wat? Dat houd ik nog even voor mezelf.

Blog & De Boek Pioniers

Naast dat ik een jaar als stagiair in het boekenvak zit, ben ik al veel langer actief in het boekenwereldje. Ik begon als ambassadeur bij Blossom Books 3,5 jaar geleden, daarna kwam ik in het promotieteam van Best of YA en ergens tussendoor begon ik met bloggen. *Poef* 2 maanden geleden werd de grote trots van Emmy en mij werkelijkheid, De Boek Pioniers.

Ik ben een echt boekenmeisje die als klein meisje al ver na haar bedtijd las en dat is nog steeds niet veranderd. Dit boekenmeisje blijft voorlopig nog even rondhuppelen in het boekenvak.

Zou jij bij een uitgeverij willen werken? Of werk jij al bij een uitgeverij en wat vind jij zo leukย aan de uitgeverswereld?

Liefs,

header31-860x280

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.