Een leven lang blijven leren

Gepost op 3 mei 2021 door Katja in persoonlijk, Schrijfsels / 2 Comments

Nieuwe dingen leren vind ik heerlijk en ik stel elke maand doelen op om zo het beste uit mezelf te halen.

Maandelijkse doelen
Op mijn blog heb ik het er al vaker over gehad dat ik elke maand tussen de drie en vijf doelen voor mezelf stel. Dat betekent NIET dat ik ze elke maand moet halen. Ik daag mezelf graag uit, maar ik wil niet over mijn eigen limiet heen gaan. Wat als er privé iets tussendoor komt? Dan vind ik het belangrijk dat mijn aandacht daar naartoe gaat. Zo heb ik de afgelopen vier minder harde doelen voor mezelf gesteld, omdat ik eerst een stabielere situatie voor mezelf wilde creëren. Nu ik een goede basis heb, heb ik ook de ruimte in mijn hoofd om nieuwe dingen te leren.
De maandelijkse doelen zijn vaak ook onderdeel van mijn jaarlijkse doelen. Door elke maand doelen te zetten, kom ik stapje voor stapje dichterbij mijn jaarlijkse doelen. Voor dit jaar heb ik mezelf het doel gegeven om meer te leren over verschillende onderwerpen en een paar van die onderwerpen heb ik hieronder beschreven.

Filosofie kennis op peil houden
Eind 2018 eindigde voor mij mijn studie filosofie, maar toch mag ik er graag nog van alles over leren. Ik vind het ook een heerlijke manier om meer te leren over verschillende culturen. In mijn ogen is filosofie de basis voor heel veel alledaagse gebeurtenissen.
In 2019 nam ik een pauze van mijn persoonlijke studies, maar 2020 begon ik weer langzaam met bewust nieuwe dingen te leren. Ik gebruikte beide jaren om te zoeken wat ik precies nog wil gaan leren. Nu in 2021 weet ik dat ik graag meer filosofie wil gaan lezen. In school leerden we voornamelijk Westerse filosofie. Alleen binnen mijn persoonlijke studies onderzocht ik wat buiten die velden lag. Zo besloot ik om een monnik te interviewen die juist zijn leven in het teken van de Oosterse filosofie zet. Ik vind het fascinerend om overeenkomsten te zien en welke landen veel van elkaar hebben geleerd, zoals bijvoorbeeld Japan en Frankrijk. Maar ook heeft Oosterse filosofie een geheel eigen ziel. Het lijkt me erg leuk om me hierin te verdiepen.

Groei over de jaren
Iedereen leert anders. Niet voor iedereen werkt het schoolse systeem. Ik weet dat het niet zo voor mij werkt. Als ik iets echt goed wil begrijpen is het voor mij het beste dat ik het in de praktijk breng of het vak aan iets koppel wat ik privé erg leuk vind. Zo ben ik dol op documentaires, aangezien ik zowel een gevoelsmens als beelddenker ben, werkt het voor mij erg prettig om onderwerpen op beeld te zien.
Voor het vak Engels gebruikte ik juist weer geheel andere technieken. Voor mij werkt het goed om een boek meerdere malen voor te lezen, daadwerkelijk de taal in de praktijk te gebruiken en continu verschillende leermethodes te gebruiken.
De kennis die ik door de jaren heb opgedaan komt van pas bij mijn huidige en toekomstige studies. Niet alleen voor filosofie, maar ook voor het leren van talen.

Duits leren
Het is precies een jaar geleden dat ik aan mijn persoonlijke studie Duits ben begonnen. Heel eerlijk? Vanaf de herfst had ik het tijdelijk stil gelegd en de reden kan je in deze blogpost lezen. Dit jaar is het mijn doel om mijn Duits op B2 niveau te krijgen. Tot nu toe lig ik op schema en ik ben benieuwd hoe mijn Duits gaat groeien. Ik denk dat ik begin deze zomer er klaar voor ben om mijn eerste Duits leesboek te gaan lezen. Het kan zelfs zijn dat ik het boek al heb uitgezocht, dat geeft me namelijk een extra duwtje in de rug omdat het onderwerp me enorm aanspreekt, maar het boek is niet in een andere taal verkrijgbaar.

Koreaans leren
Het is niet heel toevallig dat ik met filosofie me op de Oosterse filosofie wil richten. Als klein meisje was ik geïntrigeerd door China en leek me altijd leuk om ooit Chinees te gaan leren. Tijden zijn veranderd en voor een deel ook mijn interesses. Chinees is voor mij geen logische taal meer om te leren, maar daarentegen Koreaans juist wel! Met mijn liefde voor K-pop, K-drama’s en webtoons is het geen gekke stap om Koreaans te gaan leren. Ik merk namelijk dat ik de taal onwijs snel begon op te pakken door alleen die drie dingen dagelijks te bekijken en te beluisteren. Inmiddels heb ik mijn eerste studieboeken gekocht en ga ik officieel aan dit avontuur beginnen.

Zou je het leuk vinden om (maandelijkse) updates over mijn persoonlijke- en taalstudies te lezen?

Liefs,

Tags: , , , , , ,


2 responses to “Een leven lang blijven leren

  1. Kiana Vanbergen

    Zo leuk om te lezen. Zeker fijn om meer terug te zien komen. Je hebt me zelf ook geïnspireerd om zelf weer wat laten te leren. Ik wil graag mijn Frans en terug opfrissen en Duits en Kroatische leren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.