Eerste leven – Gena Showalter

Gepost op April 18 2017 door Katja in Boeken / 1 Comment

Titel: Eerste leven

Auteur: Gena Showalter

Verschenen: maart 2017

Pagina’s: 384

Uitgever: Harper Collins

Waardering: 6/10

Ik wil uitgeverij Harper Collins bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

EEN KEUZE.
TWEE RIJKEN.
GEEN TWEEDE KEUS.

In Gena Showalters nieuwe fantasywereld moet iedereen kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika (‘Licht geeft Zicht’) of Myriad (‘Macht is een Recht’)? De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood…

Hoewel Tenleys ouders haar al – voor veel geld – aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zéér aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nóg iemand in de strijd…

Al lange tijd keek ik uit naar de verschijning van Eerste leven. Eindelijk een nieuw boek van de hand van Gena Showalter. Ik ben namelijk een grote fan van haar boekenserie Alice in Zombieland. Helemaal leuk dat ze ook naar YALFest 2017 komt! Maar ben ik net zo enthousiast over haar nieuwe serie als haar vorige naar het Nederlands vertaalde serie?

Het antwoord is… twijfelachtig. Het boek was origineel en het bevatte elementen die ik in andere YA boeken nog niet heb gelezen. Maar er waren ook genoeg momenten in het boek die ik al behoorlijk vaak voorbij heb zien komen in andere YA boeken. Wacht, huh? Nogal tegenstrijdig, niet? Klopt, ik heb best lang nodig gehad om in het boek te komen en vervolgens alles op een rijtje te zetten.

Het concept leven na de dood vond ik onwijs tof. Je moet tussen twee rijken kiezen of je blijft ongebonden en na je dood begint je een leven min of meer in de hel. Het eerste leven wordt in het verhaal ook wel het land van de oogst genoemd. Aangezien de zielen moeten worden geoogst naar één van de twee rijken. En nee, dat hoeft niemand alleen uit te vinden. Wanneer je niet hebt gekozen, krijg je een soort van twee gidsen (uit elk rijk één). Op die manier kan je afwegen welk rijk het best bij je past. Natuurlijk is de hoofdpersoon, Ten, ongebonden. Maar hé, ze is dan een badass personage van wie ik enorm heb genoten. Bepaalde opmerking die ze maakte hebben mij keihard aan het lachen gemaakt.

Maar tja, je kan zeker wel raden dat die beide gidsen mannen waren of niet soms? En natuurlijk ontstond er een driehoeksverhouding. Dat maakte het verhaal een stuk minder interessant. Hierdoor voelde ik ook een afstand tussen mij en de personages in het boek. Het voelde namelijk alsof ik de alwetende verteller was en de personages een voorgekauwd script inmiddels voor de zoveelste keer uitvoerden.

Dit in combinatie dat ik de wereld waarin dit zich afspeelde behoorlijk verwarrend vond. In het boek kon ik lezen dat het gebaseerd is op de wereld van nu, maar hoe zit het dan na je dood? Kom je dan in één van de rijken terecht? Maar hoe werkt dat dan? Er bleven voor mij net iets te veel vragen onbeantwoord en de auteur had net te veel verwarring gezaaid voor mij om het verhaal volledig te begrijpen. Ik zou bijna zeggen dat ze doormiddel van die verwarring probeerde weg te komen met de elementen in het verhaal die behoorlijk vaak voorkomen in andere YA boeken.

Ik had gehoopt dat ik Eerste leven echt super tof zou vinden net als haar andere serie Alice in Zombieland. Maar helaas, dit verhaal heeft mij niet weten te overtuigen. De schrijfstijl was fijn om te lezen en ik heb genoten van de vernieuwde elementen. Maar ik vond het vervelend dat ik zo’n afstand tussen mij en de personages voelde.

Heb jij weleens boeken van Gena Showalter gelezen? Zo ja, welke is jouw favoriet?

Liefs,

Tags: , , , , , , , ,


One response to “Eerste leven – Gena Showalter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.