Groot of klein. Fouten maakt iedereen. ‘Fouten’, best een raar woord. Ik bedoel eigenlijk geeft het aan dat je een keer de mist bent ingegaan. Of dat je een keuze maakte die wat minder past bij het ideaal beeld van anderen.
Het ideaal beeld
Stel je maakt een ‘fout’, zoals het maken van een verkeerde opleidingskeuze. Toen ik een paar jaar geleden een verkeerde keuze maakte als het gaat om opleiding, daar werd ik door mensen om mij heen zwaar op afgerekend. Nadat ik gestopt was met die opleiding legde ik het uit aan mensen waarom ik gestopt was. Iedereen was heel meelevend. Totdat ik de ruimte verliet en mensen over mij gingen roddelen. (Ik weet dat diezelfde personen die over mij roddelen ook mijn blog lezen, zodat ze weer iets nieuws hebben om over te roddelen. Dus hé, deze blogpost is voor jullie! #haters) Volgens hen definieerde die fout mij. Dat ik het niet kon, dat ik niet goed genoeg ben. En dat allemaal omdat ik één keer geen slimme zet had gemaakt. Eerlijk? Het mag een fout zijn in andermans ogen, maar diezelfde ‘fout’ heeft een onwijs positieve wending gekregen in mijn leven.
Doordat ik stopte met mijn opleiding vertrok ik naar Engeland. En mijn verblijf in Engeland is één van de beste dingen die mij ooit is overkomen. Het heeft mijn leven veranderd. Hoe ik nu kijk naar het leven is totaal anders dan hoe het eerst was. Ik ben nu ook een stuk gelukkiger. Die ene ‘fout’ heeft mijn leven op zijn kop gezet. Natuurlijk vond ik het in het begin niet leuk, alles behalve dat. Maar door die ene ‘fout’ heb ik zoveel geleerd wat ik anders niet had gedaan.
Positief denken
Ik besef me ook heel goed dat hier een stukje positief denken bij komt kijken. Het woord ‘fout’ heeft een hele negatieve lading. Maar waarom eigenlijk? Heel simpel, doordat we na een ‘fout’ gemaakt te hebben ons rot voelen. (Hierbij ontken ik niet dat sommige dingen echt fout zijn. Zoals dronken zijn en dan vervolgens zelf achter het stuur kruipen. Maar ik denk dat wij mensen beter moeten gaan kijken naar wat is een ‘fout’ en wat is fout.)
Terug naar positief denken. Nadat ik die ene ‘fout’ had gemaakt, voelde ik mij ontzettend $%*@^*. Maar daardoor kreeg ik wel de ruimte om op onderzoek uit te gaan. Ik leerde dat ik gelukkig wilde zijn. Zolang ik dat ben maakt het mij niet uit wat ik doe.
Op werkgebied heb ik ook genoeg ‘fouten’ gemaakt. Sommige ‘fouten’ kostten mij vervolgens en hele dag om op te lossen. In het begin kon ik alleen maar denken, ow wat is dit @#$%. Maar dan is het belangrijk om de knop om te zetten. Ik ging dan naar de afdeling waar ze mij konden helpen om mijn ‘fout’ zo klein mogelijk te houden. Door positief denken leerde ik de volgende lessen: 1 Wat kan ik doen als dit nog een keer gebeurt. 2 Ik leerde nieuwe systemen kennen die misschien ooit nut kunnen hebben in mijn verdere loopbaan. 3 Ik leerde nieuwe mensen kennen, omdat ik zonder mijn ‘fout’ deze mensen anders niet had gekend.
Own it!
Dus dan heb ik een ‘fout’ gemaakt. Of die ‘fout’ nou is gemaakt op mijn werk of in mijn dagelijkse leven. Dat maakt niet uit. Maar wat is de reden om die ‘fout’ te verdoezelen? Omdat we bang zijn dat het ons een negatief gevoel zal gaan geven. Nog erger. Wat zouden andere mensen van ons kunnen vinden?
Laat het verdoezelen maar achterwege. En own de ‘fout’ die je hebt gemaakt! Denk positief: nu is het moment om ervan te kunnen leren. Waar zorgt elk leermoment voor? Juist, het maakt je sterker!
Liefs,
Mooi stuk, Katja! Bijna iedereen in mijn omgeving koos gelijk voor de juiste opleiding en ik stopte met mijn eerste opleiding, dat voelde echt als falen. Achteraf was het de beste keuze die ik tot nu toe heb gemaakt: ik zit nu op mijn plek, weet waar mijn kracht ligt en ben ambitieuzer dan ooit. Het is inderdaad super belangrijk om je niet te richten op de ”fout”, maar op wat het je gebracht heeft en wat je er van geleerd hebt.