Funky Vegan Bakboek – Emma Herngreen

Gepost op 24 maart 2020 door Katja in Boeken, koken / 0 Comments

Emma laat in het Funky vegan bakboek zien dat je, ook als je veganistisch wilt eten, heerlijk kunt genieten van allerlei baksels, zonder dat het ook nog raw of suikervrij moet zijn.

Titel: Funky Vegan Bakboek
Auteur: Emma Herngreen
Verschenen: maart 2019
Pagina’s: 168
Uitgever: Spectrum
Waardering: 9/10

Bedankt, Sebes & Bisseling Literary Agency, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Emma Herngreen heeft twee passies: bakken en vinyl verzamelen. Ze is een echte zoetekauw en houdt van zondig lekkere taarten, cakes, toetjes en verwenkoffies, maar dan alleen met plantaardige ingrediënten. Emma laat in het Funky vegan bakboek zien dat je, ook als je veganistisch wilt eten, heerlijk kunt genieten van allerlei baksels, zonder dat het ook nog raw of suikervrij moet zijn.

Elk hoofdstuk is gebaseerd op een specifieke muzikale stemming. Singing the blues bevat troostvoer als breakup brownies en comfort caramels. Voor een Poppy mood zijn er roze koeken en sugar bunny worteltaart. Find your soul geeft recepten voor de weg naar je hart met witte chocolademousse, een red velvet taart en een kersenkruimeltaart. En ook het hartige genot vergeet Emma niet met Spice it up with a little funk: knoflookbroodjes, miniquiches en “kaas’balletjes. Elk hoofdstuk begint met een korte playlist om te draaien tijdens het bakken of het genieten.

Comfort Caramels, Feeling Like a Millionaire

Koken en bakken is iets wat graag mag doen. En dan het liefst vegan! Daarnaast vind ik het ook best wel belangrijk dat suiker en boter niet uit recepten worden geschrapt. Waarom? Je kan verantwoord eten en tegelijk ook suiker eten. De auteur van dit boek gebruikt dan ook suiker en boter in haar recepten. Voor ik het wist is dit bakboek dan ook mijn favoriete bakboek in mijn kast geworden.

Wat mij meteen opvalt aan dit boek is de prachtige vormgeving. Ik kreeg zowel een beetje een 70’s als een 90’s vibe. Emma haar liefde voor zowel bakken als muziek is duidelijk terug te zien. In plaats van dat recepten onderverdeeld zijn onder brood, desserts, snacks, etc. is het onderverdeeld in muziekstijlen. In totaal staan er in het boek zeven Spotify-playlists (o.a. ‘Singing The Blues’, ‘Spice Up With a Little Funk’, ‘Latin Vibes”) aan het begin van elk hoofdstuk één. De playlists zijn makkelijk terug te vinden op Spotify.
De muziek is erg passend bij de recepten. Het was een feestje om in de keuken te mogen staan! Mocht je trouwens het handiger vinden om in één keer te kunnen zien op welke bladzijden bijvoorbeeld de desserts staan, dan kan je dat gemakkelijk terugvinden in het register achterin.

Feeling Like a Millionaire

Hoe kan ik beter een bakboek testen dan door recepten uit te gaan proberen? Ik ging aan de slag met vier recepten. Comfort Caramels (caramel fudge), Feeling Like a Millionaire (shortbread met karamel en chocolade), Lemon Crunch (luchtige citroenkoekjes) en Cheesy-Peasy Puffs (‘kaas’-broodjes van bladerdeeg).

De recepten in dit boek zijn allemaal makkelijk te volgen. Wel heb ik een kleine side note. Niet bij elke stap is alles super goed uitgewerkt of er staan nog redactionele fouten in. Bijvoorbeeld bij het recept van Feeling Like a Millionaire ga je op een gegeven moment karamel maken. Eerder in het recept staat dat het pannetje op laagvuur moet staan. Eenmaal later staat er niet bij dat het vuur hoger moet. Maar als je dat niet doet, dan sta je een dag te roeren voordat het dikker wordt.
Natuurlijk heb ik (nog) niet alle recepten gemaakt. Waardoor het heel goed kan zijn, dat ik net de recepten heb gekozen waar er nog een aantal verbeterpunten liggen. Einde side note.

Lemon Crunch

De recepten zijn makkelijk te volgen en er komen heerlijke dingen uit. Ik heb werkelijk genoten en een paar keer per week heb ik de neiging om weer iets nieuws te gaan maken. Ik heb het namelijk nog nooit gehad dat ik uit een bakboek alles wil gaan maken. Het is fijn om te zien hoe de auteur vegan zo makkelijk laat lijken. Dat niet alleen, als maker ga je het ook makkelijk vinden. En dat terwijl je tegelijkertijd de muziek aan kan zetten om een feestje te bouwen in de keuken.

Dit bakboek kan ik iedereen aanraden die bewust wil eten maar dan wel met suiker en boter. Ik denk dat met name de beginnende bakkers opgelucht hun hart kunnen ophalen. De recepten in dit boek vereisen geen moeilijke boodschappenlijsten waarvoor je weet ik veel waar naartoe moet reizen. De muziek is een mooie persoonlijke toevoeging met playlists die zeker vaker bij mij aangaan tijdens het bakken. En de eindresultaten… smaken heerlijk!

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.