Geeky shops & (vegan) cafés | Mijn Berlijn vakantie #1

Gepost op May 3 2023 door Katja in Reizen / 0 Comments

Mijn eerste vakantie in 5(!) jaar ging naar één van mijn favoriete steden: Berlijn.

Misschien denk je nu: huh, maar je bent toch wel weggeweest in de afgelopen jaren? Ja, klopt. Maar dan was ik altijd weg voor werk en plakte ik daar een aantal vrije dagen aan vast. Dus dit was de eerste keer sinds Schotland in mei 2018 dat ik weer op vakantie ging. Geen werk. Heerlijk leven in het moment. 

Note: deze blog bevat de highlights van mijn vakantie. Vanwege privacy redenen heb ik besloten niet mijn gehele trip op mijn blog te plaatsen. Voor wie het zich kan herinneren heb ik in de winter van 2021-2022 in Berlijn gewoond. Tijdens mijn vakantie zag ik uiteraard mijn vrienden uit Berlijn en ik bezocht ook plekken waar ik graag kwam toen ik er nog woonde.  

Waarom ik voor Berlijn koos toen ik mijn vakantie aan het uitzoeken was? Op de eerste plaats wilde ik graag Berlijn weer levendig zien, aangezien het vrij “leeg” was in de tijd dat ik er woonde. Daarnaast wilde ik vrienden zien en genieten van het heerlijke (vegan) eten die de stad te bieden heeft. Op de laatste plaats… ik kon bij een vriendin en haar familie logeren in Tempelhof. Die kans greep ik maar al te graag aan en in de eerste helft van april vertrok ik per trein naar de Duitse hoofdstad.

Na wat vertraging kwam ik aan bij mijn slaapplaats voor de week. Gelukkig viel ik die avond al snel in slaap zodat ik de volgende dag kon gaan genieten van Berlijn. De donderdag bracht ik in mijn eentje door wat ik trouwens absoluut niet erg vond. Ik wilde acclimatiseren na de drukke werkweken die ik daarvoor had. Passend bij de naam ging ik in de ochtend naar mijn favoriete vegan café in Berlijn: Calm Café. Ze serveren daar heerlijke koffies en kaneelbroodjes waar ik al meer dan een jaar over heb gedroomd.

Van Friedrichshain besloot ik om naar Charlottenburg te gaan, maar niet voordat ik lunch at op Alexanderplatz. Het voelde heel vertrouwd om naar Charlottenburg te gaan, omdat ik daar heb gewoond en het stadsdeel goed ken. Daar bezocht ik Seoul Station, een K-pop speciaalzaak, en de J-store, een manga en anime speciaalzaak. Voor een smoothie ging ik naar Immergrün om na die vitamineboost naar Dussmann te gaan. Het is een gigantische boekhandel, met onder andere een Engelstalige afdeling en andere talen, papeterie en in de kelder kan je zelfs enorm veel muziek vinden.

Aangezien de zon heerlijk scheen, besloot ik om Friedrichstraße af te wandelen naar Momos, een veggie en vegan dumpling restaurant. Ondertussen genoot ik enorm van het uitzicht en ook in het restaurant had ik een heerlijke tijd voor mijn avondmaal. 

Op de vrijdag begon ik mijn dag bij Brammibal’s Donuts. Ze serveren daar vegan donuts en koffies. Voor wie het zich afvraagt: nee, ik ben absoluut geen zoetekauw! Alleen alles wat de naam vegan droeg wilde ik graag gaan eten, aangezien waar ik op het moment woon in Nederland vegan producten in een café of restaurant niet of nauwelijks te verkrijgen zijn. Dus tijdens deze trip smulde ik enorm van al het vegan eten. En smullen deed ik zeker van de carrot cake donut die in april een van de specials was bij Brammibal.

Na een gevulde maag liep ik naar Neue Nationalgalerie, waar voornamelijk 20e-eeuwse Europese en Amerikaanse kunst te vinden is. Ik moet zeggen dat ik geen fan was van de mensen die daar werken, ik heb denk ik nog nooit zo’n onvriendelijke sfeer in een museum ervaren. Daarnaast was ik ook geen fan van de architectuur van het gebouw. Het zorgde ervoor dat niets op een logische volgorde hing. Ik begrijp dat daar bewust voor is gekozen om ervoor te zorgen dat mensen niet snel verveeld raken en een “flow” ervaren in hun bezoek. Maar voor mij, iemand die in een museum heeft gewerkt en ook heeft geholpen met het samenstellen van exposities, had het museum alles behalve flow. 

Gelukkig heb ik wel genoten van een aantal collecties. Mijn favorieten zaten voornamelijk tussen de eerste helft van de 20e-eeuwse kunst. Maar als jij de galerie wilt bezoeken, vraag jezelf dan wel van tevoren af of je echt geïnteresseerd bent in 20e-eeuwse kunst. Want de tickets zijn aan de prijzige kant voor de collecties die ik heb gezien, een zwakke manier van tentoonstellen en het is niet bepaald een toegankelijk museum. 

Later in de middag ging ik nog langs de Mall of Berlin om te winkelen, het overdekte winkelcentrum was echt perfect omdat het die dag veel regende. Maar na een halve dag op Potsdamer Platz rondgehangen te hebben, besloot ik om al vrij vroeg terug naar Tempelhof te gaan, waar ik mezelf een stevige maaltijd maakte. Uiteraard met allerlei vegan producten die je voornamelijk in de Duitse supermarkt kan vinden.

Op zaterdag had ik afgesproken met een vriendin die in 2021 een K-pop café organiseerde, dat voor mij mijn allereerste K-pop café ooit was. We hebben al die tijd contact gehouden, en we hadden genoeg bij te kletsen. In totaal zaten we zo’n 4 uur in een toetjes café genaamd Puffle Bees. Ik at daar de aardbei puffle, een wafel croissant, die extreem populair is in Korea.
In de middag gingen we samen nog een aantal winkels bezoeken waaronder Neotokyo, een zaak die gespecialiseerd is in manga’s en K-pop. Het was daar dat we erachter kwamen dat we beiden ook graag lezen en mijn vriendin gaf me een aantal Duitse literatuur aanraders. 

Na ons afscheid liep ik naar de Hackescher Markt waar ik bij de street food tentjes stopte bij Vegan African Food. Oh my, dit was echt next level! Ik hoop dat deze dames ooit een eigen restaurant kunnen opbouwen, want dit eten was echt zo heerlijk, dat ik zelf vergat om er een foto van te maken.
Daarna ging ik heel onlogisch naar Charlottenburg, omdat ik nog wat moest ophalen, maar al vrij snel daarna ging ik opnieuw naar Dussmann. Deze keer om de Duitse literatuur aanraders van mijn vriendin te halen. Had ik het bij een andere boekhandel kunnen doen? Natuurlijk, zeker omdat ik de boeken in het Duits kocht. Maar aangezien mijn overstap op de U-bahn daar in de buurt was en ik twee dagen daarvoor niet de tijd had om alles te bekijken, wilde ik toch nog even heel graag terug. 

Dit was het voor de eerste helft van mijn vakantie en om eerlijk te zijn denk ik dat dit wel mijn favoriete dagen waren in de stad. Ik stond totaal niet op tijd en kon op mijn gemak de stad ronddwalen en tegelijkertijd een aantal van mijn favoriete plekken bezoeken.

Liefs,

PS. Sorry, als je kersenbloesem kiekjes in deze blog had verwacht door de headerfoto! Ik heb nauwelijks foto’s gemaakt tijdens mijn vakantie en ik had niet bepaald een mooie foto gevonden die ik bovenaan kon plaatsen. Dus besloot ik om een foto te delen die ik in de tweede helft van mijn vakantie had gemaakt.

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.