Get your shit together

Posted on February 19 2019 by Katja in Schrijfsels / 2 Comments

Get your shit together! Of ik moet me shit voor elkaar hebben voor ik dat kan doen… Ik hoor het vaak, maar waarom? Om eerlijk te zijn vind ik het bullshit.

Is het niet gek dat we onze shit voor elkaar willen hebben? Alsof we een bepaalde fase van ons leven afgerond zou moeten zijn voor we echt iets kunnen bereiken. Ik ben het er in ieder geval niet mee eens. Er komt namelijk niet opeens een punt in je leven dat alles een afgerond geheel is. We kunnen niet alles weten. En eerlijk? Het is onmogelijk om alles te weten, om te kunnen voorzien. Fouten zouden we allemaal moeten maken. Eigenlijk moeten we nog een stap verder gaan. We moeten elkaar vrij laten om die fouten te maken.

Stel ieder van ons is de auteur van zijn of haar eigen boek, dat betekent allemaal hele andere verhalen. Elk boek heeft zo zijn plottwists, spanningsboog en verhaallijn. We kunnen niet verwachten dat elk boek hetzelfde is. Het heeft daarom geen zin om naar iemand anders leven te kijken. Ieder vertelt zijn verhaal op zijn eigen tempo. De één heel snel, de ander langzaam of met afwisseling. Ik denk juist dat dat het leven ook zo leuk maakt. Er zijn verschillende ritmes van verhalen.

Als je wilt dat er een punt is dat je je shit voor elkaar hebt, laat dan dit het punt zijn. Neem een diepe ademteug en bedenk wat je allemaal al hebt bereikt. Schrijf het desnoods op. Klaar? Bedenk wat je wilt bereiken. Schrijf alles op. Zelfs wanneer het onmogelijk lijkt. Nee, met name wanneer het onmogelijk lijkt. Ik werd op de middelbare school afgetrapt van het vwo. Was zelfs niet goed genoeg voor de havo in de ogen van de school. Mijn minst goede vak was Engels. Uiteindelijk behaalde ik mijn vmbo diploma met mijn hoogste cijfer voor Engels. Ik vertrok in mijn tussenjaar naar Engeland daar werkte en studeerde ik. Mijn laatste functie was ik Junior-directeur van een museum. Het is niet onmogelijk om zelfs de wat lijkt de onbereikbare dingen te bereiken.

Want meestal is dat het vaak. We vergelijken elkaars verhalen met een ander. Willen net zo zijn als de ander. Maar wat als je dan juist de mooie plotten in je eigen verhaal mist? Waarom kijken of je je shit in orde hebt? Waarom niet gewoon leven? En werken waar je over droomt. Niet te vergeten: soms even stilstaan en genieten van het uitzicht.

Liefs,

Tags: , ,


2 responses to “Get your shit together

  1. Ria

    Inderdaad wees gelukkig en tevreden wat jezelf hebt of bereikt hebt op wat voor manier dan ook. Als het jezelf maar gelukkig maakt

  2. Ingrid

    Heel mooi geschreven Katja! Ik ben het helemaal met je eens. Soms lastig om niet constant naar het succes van anderen te kijken en te wensen dat jij hetzelfde succes had. Maar wel hoognodig. We zijn allemaal uniek met onze eigen verhalen! πŸ™‚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.