Het aangaan van het (on)bekende

Gepost op August 28 2017 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Het is makkelijk om een oud patroon te blijven. Het is makkelijk om altijd naar de plakken te gaan van het bekende. Maar wat als je kiest om iets onbekends te gaan doen? Klik verder om deze schrijfsel te lezen.

Het was twee zomers terug. Ik pakte mijn koffer, mijn spullen en al het andere bij elkaar. Ik verhuisde. Naar het onbekende. Naar mijn verlangens en dromen. Ik ging op mezelf wonen in een wildvreemde stad. Meer dan 200 km vandaan van de plek waar ik ben opgegroeid. De plek waar ik alles zo goed kende. Maar ik ruilde dat allemaal in voor het onbekende. Een paar dagen na aankomst begon ik als stagiair op kantoor te werken. Ik kende het boekenvak al, maar echt op kantoor werken en een onderdeel zijn van het proces dat was nieuw voor me.

Zelfs wanneer je in het diepe duikt zoals ik of misschien zelfs dieper, dan weet je dat het onbekende iets bekends zal worden. Niet slechts ‘worden’, maar het ook zijn. Het zal vertrouwd gaan voelen. Daar liep ik dan inmiddels al bijna twee jaar op kantoor. De gangen waren inmiddels al opgeslagen als een gps in mijn hoofd, mijn werk was een proces waar ik elke dag keihard aan werkte en met sommige medewerkers ontwikkelde ik een band.

De dag dat ik voor mezelf had besloten dat ik terug ging naar het Noorden, was een gekke dag. Want het betekende dat ik terug zou gaan naar het bekende. Maar wanneer je het bekende hebt achtergelaten, dan zal het bekende veranderen in het onbekende. Het Noorden veranderde daardoor voor mij in het onbekende bekende en de stad bleef voor mijn het bekende onbekende.

Regelmatig krijg ik de vraag: Waarom? Waarom verhuis je de laatste jaren vaak? Waarom ga je steeds naar een ander bedrijf? Tot dusver kon ik de vraag slechts beantwoorden met: Omdat het mij leuk lijkt. Of, ik wil meer leren.

Onlangs had ik de tijd om even van een afstand dit te observeren. Nadenken over afgelopen gesprekken en nadenken over de toekomst. En zo heb ik een antwoord kunnen vormen op die vraag. Ik ben dol op het onbekende. Ik hou ervan om ergens opnieuw te beginnen. Een nieuw ritme te vinden. Een nieuwe cultuur te ontdekken. Leren, aarden, genieten van wat de plek te bieden heeft en groeien als persoon.

Met andere woorden: Ik ben dol op om van het onbekende het bekende te maken. Dat is ook een reden dat wanneer ik op reis ben vaak voor een Airbnb kies. Leven bij mensen die al jaren wonen op die plek en jou ook onderdeel willen laten worden van die samenleving. Aarden. Het begrijpen van de taal, de manier van doen en laten. Leren. De plek vinden waar ik thuishoor op die plek en genieten van wat de plek te bieden heeft. En wanneer ik terugkom van mijn reis dan kies ik meestal een leermoment, een cultuuronderdeel of een bepaald ritme van die plek uit. Iets wat mij is bijgebleven. Iets wat ik die plek zo bijzonder vond maken. En dat maak ik mij eigen en zal ik vervolgens proberen terug te laten komen in mijn dagelijks leven. Groeien als persoon. Dit is voor mijn het aangaan van het (on)bekende.

Liefs,


Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.