Hotspot: Haarzuilens

Posted on August 29 2017 by Katja in Reizen / 2 Comments

Reizen, ik ben er dol op! Maar dan niet alleen naar het buitenland, ook in Nederland op pad gaan vind ik leuk. Klik verder om te weten wat Haarzuilens zo leuk maakt en een echte hotspot!

Wie aan Haarzuilens denkt zal vast en zeker meteen Kasteel de Haar voor zich zien. Een prachtig kasteel met een grote tuin. Ik kan het aanraden om op tijd heen te gaan en een rondleiding te nemen door het kasteel. In die rondleiding wordt een duidelijk beeld geschetst van het leven in het kasteel. Ik heb nog nooit zo’n prachtig en historisch gebouw kunnen bewonderen zoals de Haar. Deze plek heeft een rijke geschiedenis die niet alleen in Nederland liggen, maar ook in Frankrijk, Engeland, Duitsland en meer.

Daarnaast is het kasteel in 2013 nog voor het laatst in gebruik geweest. Als vakantiehuis in september van de familie van de baron van wie het kasteel vroeger in handen was.

De familie is echter geen eigenaar meer van het kasteel, maar heeft wel het recht behouden hier één maand per jaar te verblijven. Het eigendom van het kasteel en het park is in het jaar 2000 overgedragen aan Stichting Kasteel de Haar. Deze stichting heeft tot doel het kasteel te behouden en open te stellen voor het publiek.

Een wandeling door het park is erg leuk om te doen, maar trek wel de wandelschoenen aan. Want het park is erg groot en kent veel uithoeken.

Even uitrusten en eten? Houdt er rekening mee dat het park groot is en het dus handig is om van te voren uit te stippelen wanneer te gaan eten en drinken. De eetgelegenheden zitten aan het begin van het park en eentje naast het kasteel. Alleen is de laatst genoemde niet altijd open.

Eten en drinken is daar echt heerlijk! Ik kan de tomaten-pompoensoep aanraden, de uitgebreide lunch en de zelfgemaakte sappen.

Na een lange dag vertoeven in en om het kasteel en je maakt er een weekend weg van? Ga dan naar het dorp Haarzuilens. Het dorpsplein geeft een haast Middeleeuws gevoel en je ziet dezelfde details terug die je ook bij het kasteel zal hebben gezien.

B&B Haarzuilens Brink 10 kan ik aanraden om te overnachten. Het is een biologische B&B met onwijs lieve mensen die het runnen. Daarnaast is het van alle gemakken voorzien. Het ontbijt is werkelijk fantastisch! Ik heb nog nooit zo goed ontbeten dan op deze plek. Sterker nog als ze weten wat je ongeveer van plan bent dat weekend dan houden ze daar rekening mee. Zo wisten ze dat ik samen met een vriendin één van de dagen een wandeling zou gaan maken. Het ontbijt was dan ook stevig. Een andere dag hadden we een lange dag voor de boeg, dus het ontbijt bestond voor een groot deel uit fruit voor onze vitamines.

Met maar een paar stappen van het dorpsplein en een parkeerplaats bij de B&B is het super centraal. Lopend naar het kasteel? Geen probleem. Geen auto tot je beschikking? Er is een bushalte bij het dorpsplein, dus Haarzuilens is goed bereikbaar.

Voor het avondeten zou ik naar het dorpsplein gaan. Daar zijn twee restaurants met als mijn favoriet Het wapen van Haarzuilens. In de toeristische periodes is het raadzaam om te reserveren. Dit kan per telefoon of op de website.

Het eten is niet bepaald studententarief, maar het is zeker de moeite waard om hier te dineren. O en heb je nou enorm veel zin in pannenkoeken? Ik heb één van de lekkerste pannenkoeken hier gegeten. De halve menukaart bestaat uit pannenkoeken die geïnspireerd zijn op Haarzuilens en Kasteel de Haar. Mijn keuze was pannenkoek het Kasteel, echt een aanrader!

Ik heb enorm genoten van mijn mijn weekend in Haarzuilens. Het staat in een prachtige en gelukkig ook centrale omgeving. Deze hotspot is echt iets voor wanneer je dol bent op wandelen, cultuur en heerlijk eten.

Liefs,

Tags:


2 responses to “Hotspot: Haarzuilens

  1. Wat een mooie foto’s en handig dat je meteen wat tips met ons deelt. Mocht ik ooit richting Haarzuilens trekken dan weet ik alvast waar ik terecht kan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.