Q&A met Donna Freitas

Gepost op September 8 2017 door Katja in Boeken, Filosofie, interview / 2 Comments

Tijdens YALFest raakten Donna en ik aan de praat over filosofie in boeken. Ze gaf aan mij haar mailadres en sindsdien hebben we hele mailgesprekken. Ze stelde voor om een Q&A te doen op mijn blog, dus bij deze!

[Deze Q&A bevat spoilers van Unplugged en De mensenmarkt]

Wist je vanaf het begin dat de Unplugged-serie een trilogie zou worden?

Nee, ik had geen idee. In eerste instantie dacht ik dat het gewoon een standalone zou worden – Unplugged. Maar toen gingen, één van mijn vrienden, Rebecca Stead (zij is de fantastische auteur van When You Reach Me) en ik uit lunchen. Zij las toen de eerste 100 pagina’s van Unplugged. Tijdens die lunch brainstormden we over het manuscript en opeens was het veranderd in een trilogie! We bespraken die dag ook één van haar boeken. Sindsdien noemen we het de “magische lunch”, aangezien er zo veel leuke dingen die dag werden besproken.

Het verhaal is gebaseerd op de theorie van Descartes. Hoe was het om zijn manier van denken te ontdekken, echter deze keer niet als professor maar als auteur?  

Descartes’ Mind-Body dilemma fascineert mij sinds ik een filosofie student was (als undergraduate) op Georgetown University, daardoor dacht ik aan die theorie voor jaren. Zelf vind ik het een erg leuke theorie. Maar sinds de groei van Facebook en andere social media platformen, ben ik nog meer gaan nadenken over de relatie tussen het virtuele gebied en de “virtuele persoon”, the mind, and the body. Wat zou Descartes denken over hoe iedereen hun virtuele versie van zichzelf projecteren, gegeven zijn theorie? Het was zo leuk om die relatie te ontdekken met Descartes in mijn achterhoofd voor mijn Unplugged serie. I’m a geek at heart, in other words, and will always love my philosophy.

Nu je hebt geschreven over een filosofische theorie in YA boeken, zie je filosofie daardoor anders?

Nee, eigenlijk niet. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er ruimte is om filosofische ideeen en theorien te ontdekken in romans – wanneer ik de roman lees of er zelf één schrijf. Het is de ruimte waar mijn filosofische gedachten en verbeelding zich het meeste vrij voelen.

Welke scene in De mensenmarkt was jouw favoriete scene om te schrijven?

Hmmm. Dat is een moeilijke vraag. De mensenmarkt is de duisterste roman die ik ooit heb geschreven! In het begin vond ik elke scene leuk om te schrijven. Maar wanneer Skylar werd gekidnapped door de erg knappe premiejager, en samen met hem in zijn huisje bij de oceaan vastzit door de sneeuwstorm. Ik had zo veel plezier om al die hoofdstukken te schrijven.

Hoe was het om zoiets als de mensenmarkt te creëren?

Nou ja, zoals ik net al noemde, duister. Heel erg duister! Maar ik wilde spelen met dit soort ideeën over de waarde of geen waarde van het lichaam, door de komst van technologie. En we steeds meer en meer waarde hechten aan onze virtuele ik en de virtuele wereld in plaats van onze echte wereld. Als je langer over dit idee gaat nadenken, misschien is het dan niet zo’n gek idee om voor je te zien dat mensen stoppen met het zorgen voor hun lichaam. En het zelfs verlaten om te leven in de virtuele wereld, dan kan de vraag komen: als niemand die lichamen meer wil, wat zouden we dan met ze doen? Ik weet zeker dat er dan iemand zal zijn die er profijt van wil hebben. Het is een zeer onheilspellend idee, maar zou je het niet kunnen voorstellen?

Oké, voor de afwisseling even een lichtere vraag. Tijdens het interview met YALFest had je het over de nieuwe jongen in dit boek. En ik moet toegeven je hebt helemaal gelijk! Deze nieuwe jongen is hot! Maar wat ik mij afvroeg, zag je hem al aankomen in het verhaal of kwam hij in je op tijdens het schrijven?

Ik ben blij om te horen dat je hem leuk vindt! Kit (de nieuwe jongen), kwam zo meer ineens in mij op tijdens het schrijven van De mensenmarkt. Hij verraste mij zelfs! Toen hij in mij opkwam wilde ik hem meteen in het verhaal plaatsen en in Skylar’s leven. Ik wist vanaf het moment dat hij in het verhaal voorkwam, dat hij een erg belangrijke rol zou gaan krijgen in de overige twee delen.

Ohja, want de trilogie komt natuurlijk bijna tot een einde! Later dit jaar zal het boek verschijnen in de USA en begin volgend jaar in Nederland. Hoe voel je je daaronder? En wat is het leukste wat je hebt mogen doen of ervaren dankzij de Unplugged serie?

Ik weet het! Ik kan het bijna niet geloven, aangezien ik er heel lang hard aan heb gewerkt. Ik voel me er goed onder dat al de drie de boek binnenkort uit zijn. Het was erg leuk om een trilogie te schrijven. Maar ik kijk er ook erg naar uit om mijn volgende boek te schrijven, post-trilogy, die een grote dikke standalone zal zijn. Het is fijn om individuele boeken te schrijven!

Aangezien de Unplugged serie is gebaseerd op de theorie van Descartes, daardoor ben ik nieuwsgierig. Heb je plannen om een YA roman te schrijven met een andere filosofische theorie?

Nou, ik ben een filosoof in mijn hart. Gewoonlijk ga ik op onderzoek uit naar grote vragen in al mijn boeken – dat zijn namelijk de vragen die ervoor zorgen dat ik wil schrijven. Bijvoorbeeld, ik ben een nieuwe roman aan het schrijven en die heet The Healer. Het gaat over een meisje die (vermoedelijk) mensen kan genezen door haar aanraking. Mensen van de hele wereld, die hopen op wonderen, komen naar haar toe. Maar aan het begin van het boek, begint ze te twijfelen aan haar hele leven. Ze vraagt zich af of haar gave wel echt is. De centrale vragen in het boek gaan over geloof en wonderen, en kunnen we geloven in dingen die we niet kunnen zien of aanraken. Het gaat ook over de waarde van één leven, zelf als die kort is, en vragen over de manieren hoe we onderhandelen met God, wanneer God wel of niet bestaat, etc.

Wow, dat was een lang antwoord! Maar dit alles om te zeggen: ja, dit zijn de vragen die mij normaal gesproken drijven om een een verhaal te schrijven. En ook mijn volgende boek zit vol met dit soort vragen.

Thank you so much for being a fan and for asking me such great questions in this Q&A!

Liefs,

& Donna Freitas

Tags:


2 responses to “Q&A met Donna Freitas

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.