Interview met Donna Freitas

Gepost op 13 mei 2017 door Katja in Boeken, interview / 3 Comments

Onwijs bedankt YALFest, Blossom Books en Jessica. Want dankzij deze dames kreeg ik de kans om met Donna Freitas, auteur van Unplugged, te praten over filosofie. Wait, what? Ja, filosofie! En natuurlijk over haar boek Unplugged. Lees snel verder voor het interview.

Tijdens het lezen van Unplugged herkende ik er iets in doordat ik een filosofiestudent ben. En dat is de filosofische theorie van Descartes. Toen ik in het boek bladerde naar de pagina voordat het verhaal begint zag ik de quote van deze filosoof erin staan. Is Unplugged gebaseerd op zijn theorie?

Net als jij was ik ooit ook een filosofiestudent. Ik heb een phd gehaald in post modernisme filosofie (feministische filosofie en religie). Mijn hele achtergrond is in de filosofie. Daarnaast heb ik lesgegeven in Descartes en zo dacht ik vaak aan het mind and body dualisme. Dit zie je duidelijk terug in de Appwereld, doordat de mensen virtueel bestaan (alleen mind dus). En ik hou van het idee dat de mensen in het boek bijna denken dat hun lichamen niet echt zijn. Ze hebben zelfs geen toegang tot hun lichamen. Dus voordat ik een letter op papier had gezet was ik heel druk bezig met het mind and body dualisme en wat kan er gebeuren als je dit zou combineren met technologie?

In alle drie de boeken van deze serie bespreek ik steeds een ander onderdeel van de theorie van Descartes. Zo opent het tweede boek ook met een quote van Descartes.

Je bent trouwens de eerste persoon ooit die mij vroeg naar de filosofische achtergrond van het boek.

Hoe was het om over zo’n wereld als de Appwereld te schrijven?

Voor mij was het alsof ik schreef over een creepy speeltuin. De technologie en alles wat er gebeurt online gaat zo snel. Er veranderen heel veel dingen en dat allemaal tegelijk. De technologie is continu in beweging en datzelfde wilde ik ook in de Appwereld beschrijven. Ook in het huidige leven willen mensen steeds het nieuwste van het nieuwste doen. In mijn boek zijn daarom de verschillende personages steeds dingen aan het downloaden. Het is zo leuk om hiermee te spelen in het boek. Want het gaat veel verder dan alleen de apps, je speelt namelijk ook met verschillende identiteiten. Want hoe goed ken je nou iemand eigenlijk wanneer een persoon steeds iets nieuws download?

Ik hoorde dat je het verhaal, nadat het al af was, opnieuw hebt geschreven. Wat veranderde in het verhaal bij de tweede keer toen je het schreef?

Toen ik het verhaal voor het eerst schreef, schreef ik het vanuit een heel andere fase in mijn leven. Ik was zelf nog aan het puzzelen hoe de Appwereld in elkaar zit. Nadat ik het boek de eerste keer had geschreven vond ik het wel een leuk verhaal, maar het voelde tegelijk niet precies wat ik graag zou willen dat het zo zou zijn.

Op een ochtend werd ik wakker en toen wist het. Het boek start vanuit een andere fase. Vervolgens dacht ik: ‘O, o, maar als ik dan op die manier aan mijn verhaal begin, dan moet ik het hele verhaal opnieuw schrijven. Dus startte ik een nieuw Word document op en begon letterlijk met het eerste woord. Er zitten veel dingen van de eerste keer in de definitiever versie. Maar ik heb het hele boek herschreven.

Heb je vanaf dat punt ooit opnieuw gekeken naar de eerste versie?

Nee, dat kon ik niet. Ik moest het van mezelf loslaten. Het klinkt misschien gek dat ik een heel boek heb geschreven waar ik nooit meer iets mee ga doen. Maar op die manier leerde ik wel echt de Appwereld kennen.

*kletspraat (want daar ben ik ontzettend goed in) met de auteur en zo had ik opeens veel meer vragen. Want ze zei iets over haar tweede boek en een nieuw mannelijk personage en iets met liefde.*

Zou je zelf in het echte leven dit personage willen daten?

Ik zou altijd de jongens in mijn boeken willen daten. Want dat is waarom ik over deze personages schrijf.

Ik hoorde dat je geen smartphone hebt. Hoe was het om Unplugged te schrijven terwijl je zelf geen smartphone hebt?

Klopt! Voor de research pak ik meestal van andere mensen hun mobiels en dan speel ik met de Apps die erop zitten. Daarnaast ben ik professor en ik deed een paar jaar geleden een groot onderzoek onder mijn studenten naar social media.

O, en een reden waarom ik geen smartphone heb is omdat ik totaal geen wilskracht heb. Ik denk als ik er één had dat ik dan nooit meer offline zou zijn. Dus daarom nam ik het besluit om tijdens het schrijven van mijn boek (op mijn laptop) om de stekker van het internet eruit te trekken en dat doe ik elke keer opnieuw voordat ik ga schrijven. Ik hou namelijk enorm van kleding en ik zou dan alleen maar online kleding winkelen, terwijl ik eigenlijk hoor te schrijven.

Voor ik het wist was het alweer het einde van het interview. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en tot de volgende blogpost!

Liefs,

Tags: , , , , ,


3 responses to “Interview met Donna Freitas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.