Het geluksdieet #1: Druk, druk, druk!

Gepost op 20 september 2015 door Katja in persoonlijk / 5 Comments

zonnestralen

‘Gaat alles goed?’ ‘Ja, druk’, is (bijna) altijd het standaards antwoord die ik hoor van mensen om mij heen. Zelf betrap ik hier mee ook op. Druk, is het antwoord die mensen van je verwachten. Want je wil zeker niet dat mensen denken dat je niets doet, maar het kan ook zijn dat je het echt druk hebt. Al vraag ik mij af, wat betekent ‘druk’ nou eigenlijk? 

Geen tijd? Pardon mij? Yup, ik ben altijd druk. Net zoals de rest van Nederland en dat is niets nieuws. ‘Druk zal je je hele leven blijven’ was de reactie die ik laatst van iemand kreeg. Ja, dat weet ik, maar ik maak mijn eigen keuze als het gaat om hoe ik mijn tijd in plan en dat vergeten we allemaal weleens. Vergeten dat jij degene bent wie zijn of haar eigen tijd plant.

Geloof mij ik weet als geen ander hoe het is om ‘druk’ te zijn. Ik werk 36 uur per week, ik ga deeltijd naar school, zelfstudie die zo’n 30 per week kost (volgens school), daarnaast heb ik deze blog waar ik enorm van geniet. O en tussendoor schijn ik ook een sociaal leven te hebben…

Vaak schiet gezond eten, sporten en het allerbelangrijkste ‘gelukkig zijn’ er bij in. Ik denk niet dat dat de bedoeling is. Toen ik op mezelf ging wonen wilde ik het aan het ‘druk’ zijn iets te doen. Want elke keer wanneer ik uit het buitenland kwam afgelopen jaar merkte ik dat ik ’tijd’ heel anders begon te zien. Ik vind het belangrijk om te genieten, genieten van het leven, maar ook de kleine dingen. Zoals het voelen van zonnestralen elke ochtend wanneer ik op de fiets stap richting stage.

Ik had meerdere verwachtingen en wensen toen ik vertrok naar het midden van het land, maar ik had maar 1 doel: genieten van het leven. Dit deed ik de afgelopen 3 maanden en op de één of andere manier begon ik af te vallen. En nee ik ben niet anders gaan eten ( Ik at altijd al gezond en nam met mate snacks), ik ben niet meer gaan sporten of middelen gaan nemen om af te vallen. Ik val af, omdat ik geniet. Dat betekent niet dat ik het niet druk of zorgen heb, integendeel. Maar voor de rest wil ik alleen maar genieten.

Tijdens een socratisch gesprek op school kwam de vraag: Wat is geluk? Met ‘geluk’ werd bedoelt gelukkig zijn. Iedereen heeft een ander idee wat gelukkig zijn betekent, maar ik zie het als iets dat je bent of je bent het niet. Misschien erg zwart-wit. Ik zie het ook dat er tussen geluk een niet gelukkig zijn nog zo’n tientallen andere emoties liggen. Want je kan best gelukkig zijn en af en toe verdrietig. Dat is menselijk en ik zie het niet meteen dat je ongelukkig bent. Ik denk ook dat gelukkig zijn je instelling is, hoe ik in het leven sta.

Je kan het met mij eens zijn of niet, de manier hoe ik gelukkig zijn zie. Maar ik weet zeker dat je jezelf herkent in de volgende zin: Ik ben druk. Eigenlijk is het toch belachelijk? Wij bepalen onze eigen tijd. Zover ik weet zal ik maar één keer leven en die wil ik goed benutten.

Is het leven echt drukker geworden of verbeelden we het ons gewoon? 

Liefs,

header31-860x280

Tags:


5 responses to “Het geluksdieet #1: Druk, druk, druk!

  1. Ik denk dat het leven op zich niet echt ‘drukker’ is geworden. Ik denk dat het meer het feit is dat alles steeds meer op uur en tijd gaat en dat daar veel meer nadruk op ligt. Dat doet het idee geven dat het leven druk is. Daarom reis ik bijvoorbeeld liever via twee kleine stationnetjes naar school dan via de grotere knooppunten, omdat me dat een minder ‘druk’ gevoel geeft. Iedereen heeft op die grote stations altijd maar haast en ik krijg daar zelf ook haast van, merk ik.
    Maar het is inderdaad wat je zegt: je deelt je tijd zelf in. Dus druk is misschien een relatief begrip? Aan de andere kant: druk kan ook leuk zijn!

  2. Ik denk zeker dat ons leven drukker is geworden. Van onszelf (en de maatschappij) wordt immers veel meer verwacht dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden. We zijn geen burgers van een stad meer.. geen burgers van een land.. maar burgers van de wereld. Waar we ons vroeger enkel met onze eigen omgeving bezig hielden, verplaats dit nu naar de hele wereld. Dit komt omdat we meer vrije tijd hebben gekregen. Meer keuzes. Meer mogelijkheden. En juist omdat we veel meer dingen kunnen en mogen doen, ervaren we dit als drukker.

  3. Ik denk dat druk zijn iets heel persoonlijks is, maar wat aan de andere kant ook meetbaar is. Ik merk het nu bij mezelf. Ik doe 2 fulltime studies die dus op papier 40 uur per studie in de week in beslag nemen. En ook al haal ik de 80 uur misschien niet, toch merk je dat een behoorlijk deel van je tijd al weggegeven is. En ja, met al die ‘verplichtingen’ denk ik dat we met z’n allen drukker zijn geworden.
    Maar aan de andere kant. Zonder verplichtingen zou ik me ook een beetje ellendig voelen. Ik ben graag bezig en heb graag een doel. Het is gewoon belangrijk dat je je realiseert tijdens je drukke periodes: wat doe ik en waarom doe ik dit? Vind ik dit leuk? Is het antwoord ja: geniet er dan inderdaad van. Is het antwoord nee? Kijk dan of je een andere richting op kan gaan.

  4. Ik denk ook dat ons leven drukker Is geworden, de maatschappij verwacht steeds meer van ons. Nu ik moeder ben merk ik dat helemaal. Ik wil de perfecte moeder zijn, mijn werk goed dien, het huis bijhouden en ow ja ook tijd voor mezelf. Maar net als jij heb ik ook een knop omgezet. Vanaf nu is het belangrijkste dat ik gelukkig ben, nou ja na mijn kinderen dan want als die niet gelukkig zijn ben ik het ook niet. Al heb ik bij mijn jongste dochter geleerd dat ook daar een wisselwerking in zit. Als ik niet gelukkig ben is zij het ook niet. Mooi artikel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.