Het tweede boek van Tess – Miriam Bruijstens

Posted on March 30 2016 by Katja in Boeken / 2 Comments

omslag tess 2-1

Titel: Het tweede boek van Tess

Auteur: Miriam Bruijstens

Verschenen: maart 2016

Pagina’s: 119

Uitgever: Clavis

Waardering: 9/10

Ik wil uitgeverij Clavis bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Ik zwem. De zee omringt me als nooit tevoren. Ik voel alles. Het zout, dat prikt in de talloze wonden op mijn lichaam. De kou, die me eerst pijn doet en me vervolgens gevoelloos maakt. Ik blijf zwemmen. Mijn ademhaling is oppervlakkig. Ik voel het zout niet meer. Ik voel me lekker. Ik zwem door.

Het gaat Tess voor de wind. Haar eerste boek is gepubliceerd, ze heeft het gezellig met haar vriendinnen en haar vriendschap met Lucas is hechter dan ooit. Dan gebeurt er iets wat zo verschrikkelijk is dat ze het nauwelijks kan bevatten. Haar leven stort in en Tess kijkt regelrecht de afgrond in. Zal ze het redden?

Na het lezen van Het boek van Tess wilde ik meer weten over de personages, over de plek waar het verhaal zich afspeelt en over Tess. Zij is het type personage die je niet vaak tegenkomt in boeken. Ik denk dat ik nog nooit zo’n boek heb gelezen. En toen kwam Het tweede boek van Tess.

Ik werd omver geblazen door de energie van het verhaal. Je ontmoet Tess opnieuw, maar dan een paar jaren later. Ze lijkt in het begin misschien wat geremder, maar de pit in Tess is nog duidelijk voelbaar. Ondanks dat er tijd verstreken is tussen het eerste en tweede boek voelde Het tweede boek van Tess alsof ik een oude vriendin een knuffel gaf.

Een duidelijk verhaal vertellen en het kort en krachtig houden? Laat dat maar aan Miriam over! Ik stond versteld hoe ze een verhaal heeft kunnen vertellen in zo weinig woorden. Het verhaal was net zoals zijn voorganger rauw, misschien zelfs wel rauwer. Want wat Miriam in haar boek heeft laten gebeuren heeft er bij mij voor gezorgd dat mijn ogen nog net niet uitpuilden!

Tess is in dit boek gegroeid als persoon, schrijfster en vriendin. Al is haar onvoorspelbare nog duidelijk merkbaar en wanneer ze het echt niet meer weet verraste de schrijfster mij. Je kan beter het onverwachte verwachten van dit boek. Geen enkele plottwist zag ik aankomen. Elke keer weer werd ik gegrepen door de woorden van het verhaal en de gedichten. De gedichten lieten mij stil staan. Ik droomde even weg voordat ik verder ging lezen.

De uitwerking naar het einde gaf mij een geweldig gevoel in mijn buik, want naast het rauwe waarvan ik al wist dat de auteur kan schrijven, kan ze ook prachtige intieme scènes schrijven. Zoetsappig? Nee, zeker niet!

Nog nooit heb ik moeten huilen tijdens een einde van het boek dat de tranen over mijn wangen bleven rollen. Een uur na het boek gelezen te hebben was ik nog steeds van slag. Het einde van het boek bleef ik maar opnieuw en opnieuw lezen. Het is tegelijk rauw als breekbaar.

Door Het tweede boek van Tess zou ik willen dat ik foto’s met mijn ogen kan maken, zodat ik de beeldende schrijfkunst voor altijd bij mij kan dragen. Mariam schrijft heftig, rauw, een verhaal die je raakt. Tot het laatste woord hield ik mijn adem in, wat een pracht verhaal!

Hou jij van boeken die je raken?

Liefs,

header31-860x280

P.s. Deze recensie is onderdeel van de blogtour van Het tweede boek van Tess. Ik geef het stokje door aan Lieke.

Tags: , , , , , , , ,


2 responses to “Het tweede boek van Tess – Miriam Bruijstens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.