Hoe mijn liefde voor boeken is veranderd

Gepost op 20 oktober 2021 door Katja in Boeken, Schrijfsels / 1 Comment

Geen zorgen, ik ben nog steeds even dol op boeken! Maar er is wel het een en ander veranderd.

Werken in de boekenwereld
Op mijn 19de begon ik te werken bij een uitgeverij. De magie achter boeken werd voor mij onthuld en ik leerde alles over het vak vanuit een marketingperspectief. Een jaar later vervolgde ik mijn weg naar de redactie en zo leerde ik nog meer. In de jaren die volgden bleef ik altijd actief in de boekenwereld. Of dat nou als blogger was of in functie bij een uitgeverij. Ik deed het graag, maar hoe ik boeken zag veranderde voor mij enorm!
Opeens lette ik op bij welke uitgeverij een bepaald boek werd uitgegeven, wie de vertaler is en viel me op hoe de marketing werd aangepakt. 

Toen ik aan de slag ging bij de redactie kreeg ik de vraag van iemand bij marketing of de magie voor mij langzaam verdween. Ik leerde immers het hele vak kennen en de geheimen hoe iets werkt werden voor mij allemaal onthuld. Van de ene kant is mijn antwoord ‘ja’. De magie is in zekere zin verdwenen. Of in ieder geval de magie hoe ik eerder dacht over een boek. De magie kwam voor mij terug in nieuwe vorm. Een boek gaat door ongelooflijk veel handen voor het bij jou als lezer in je handen ligt. Misschien is dat proces niet magisch te noemen, maar in mijn ogen wel. Elk proces moet goed gaan en slagen en dat proces is heel veel plannen. Echter, is het verhaal dat je leest nog steeds magisch. Een verhaal kan veel met iemand doen.

Freelancen voor uitgeverijen
Inmiddels freelance ik al een flink aantal jaren voor uitgeverijen. Eerst nam ik steeds tijdelijke klussen aan, nam vervolgens een pauze om bij een museum te werken en nu werk ik al zo’n 2,5 jaar fulltime voor mijn eigen onderneming. In die tijd ben ik vast gaan werken voor een uitgeverij, neem bij een andere uitgeverij klussen op projectbasis aan en werk hier en daar met self publishers.
Ik ben dol op mijn eigen onderneming en de klussen die ik doe en een van mijn favoriete klussen blijft manuscripten lezen voor een uitgeverij. Het nauw samenwerken met een uitgever vind ik super leuk. Het is wel een bijzonder concept dat we soms al 1,5 jaar vooruit werken. Zo niet zelfs 2 jaar. En andere keren zijn we nog een titel nodig voor een half jaar later, omdat de verschijningsdatum naar voren is geschoven of vanwege een andere reden. De afwisseling is leuk en ik heb inmiddels mijn specialisme gevonden welke genres ik doe. Ik begon bij de YA kant, maar voor de uitgeverij waar ik nu mee samenwerk doe ik voornamelijk romans en dan voornamelijk Brits. Hier en daar doe ik New Adult en dat is voornamelijk Amerikaans. Later dit jaar zal ik ook de lezer worden voor Duitse manuscripten en dat zal voornamelijk YA en NA zijn zoals het nu lijkt. 

Minder kopen
Doordat ik veel lees voor uitgeverijen merk ik dat ik steeds minder koop. Hier op mijn blog kan je dat zien doordat ik book hauls steeds per twee maanden bespreek. De boeken die ik lees voor uitgeverijen en die vervolgens uitgegeven worden, die mag ik altijd aanvragen om te ontvangen. Vaak lees ik de boeken dan nog een keer, omdat er soms toch nog veranderingen zijn geweest nadat een verhaal van manuscript tot een boek werd.
Voor mijn werk is het best wel van belang dat ik de laatste trends lees en volg. Dus ik lees vaak de boeken die net zijn verschenen. Dat is natuurlijk te veel voor alleen werk, dus privé lees ik eigenlijk ook veel indirect voor werk.
Maar wat ik wel probeer is om ook boeken voor mijn plezier te lezen die helemaal los staan van werk en waar ik ook niet perse iets mee wil doen voor mijn blog. Ondanks dat het gewicht aan de werkkant hangt, voelt er voor mij wel een balans. Fijn, want daarom heb ik eigenlijk al lange tijd geen reading slump meer gehad. 

Luisterboeken en meer lezen via Storytel
Ondanks dat ik niet veel boeken meer koop, lees ik behoorlijk veel en lang niet alles is voor werk. Begin dit jaar had ik als doel voor mezelf gesteld dat ik niet meer dan 25 boeken op mijn fysieke TBR wil en dat gaat lukken. Ik zit nu op de 29 ongelezen boeken van mijn fysieke TBR, dus voor het einde van het jaar is het denk ik zelfs wel minder dan 25 boeken.
Onlangs heb ik mijn Storytel abonnement weer aangezet. Ik vind het prettig om naar boeken te luisteren en via mijn tablet lees ik ook e-books. Ook dat zorgt ervoor dat ik minder boeken koop. Of in ieder geval gerichter, want soms vind ik een boek zo leuk of mooi dat ik het ook graag in mijn kast wil hebben staan. Maar tegelijkertijd vind ik het prettig dat ik niet steeds overvolle boekenkasten heb. Het afgelopen jaar alleen al heb ik zeker 7 grote verhuisdozen gedoneerd, omdat ik graag wil dat andere mensen de kans krijgen om de verhalen te ontdekken. 

Nog altijd is mijn favoriete geur… boeken
Begrijp me niet verkeerd, niets zal ooit een fysiek boek verslaan. Ik ben dol op het ontdekken van parels in leuke, mooie en/of oude boekhandels. Zittend in een café met een kop koffie en een boek erbij. Maar de manier hoe ik boeken liefheb is veranderd.
Om eerlijk te zijn vind ik het prima. Ik vind het leuk om met uitgeverijen te werken en precies te weten hoe het proces in elkaar zit. Ik geniet enorm van boeken en nog steeds bevat het voor mij onwijs veel magie.  

Liefs,

Tags:


One response to “Hoe mijn liefde voor boeken is veranderd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.