Hotspot: Winterswijk

Gepost op 22 februari 2019 door Katja in Reizen / 0 Comments

Winterswijk is denk ik wel mijn favoriete dorp van Nederland. Ik mocht daar graag zijn of het nou was om te wandelen, winkelen of te eten. Sla de volgende hotspots zeker niet over wanneer je Winterswijk bezoekt!

Museum Villa Mondriaan
Oké, ik ben bevooroordeeld! Maar hé, ondanks dat is het absoluut een must visit in Winterswijk. In de Villa heeft de schilder Mondriaan samen met zijn familie gewoond van zijn achtste tot en met zijn twintigste. Er staan nog een paar panden aan de straat Zonnebrink – waar de Villa ook aan is gevestigd – die er ook stonden toen Mondriaan daar woonde.
In het museum kan je de werken van Mondriaan aanschouwen die hij maakte in zijn jongere jaren. Om het half jaar wisselt de expositie. Het museum bestaat uit twee gedeeltes. Het hoofdgebouw en de Villa. Er zijn twee trappen in dat gebouw. Als je op de eerste verdieping staat dan zie je de trap die naar de volgende verdieping leidt. Publiek mag daar niet naartoe, maar leuk feitje: die trap gaat naar het appartement waar ik heb mogen wonen.

’t Hilgelo
Op de foto bij dit artikel zie je het mooie meer waar ik vele wandelingen naartoe heb gemaakt. Met name in de zomer kon ik geen genoeg krijgen van deze plek. Als ik mijn ogen dicht doe dan zie ik deze plek nog steeds voor me, voel ik de zonnestralen op mijn gezicht en hoor ik het water.

De markt en de zijstraten
Op de markt staat de Jacobskerk waar Mondriaan naar de kerk ging en meerdere malen heeft getekend en geschilderd. De zijstraten zijn erg knus. De mooiste en knuste straat gaat naar die van de Meddosestraat. Je kan daar muziekwinkels vinden, kleine cafe’s (Koetshuis is een aanrader!) en een hele leuke bioscoop.

De bioskoop Skopein
Je kan naar de Pathé gaan of een ander luxe bioscoop, maar zelf kan ik van die bioscopen erg waarderen die in de oude stijl is ingericht. Het heeft drie mooi ingerichte zalen. De rode zaal heeft een soort van balkon en vind ik denk ik wel de mooiste. Het was een ervaring om daar een film te kijken. De gele zaal heeft een beetje een sfeer van een schuur. Alleen in de blauwe zaal heb ik toevallig geen film gezien. Ik heb in ieder geval enorm genoten van de andere zalen.

Escaperoom Winterswijk
Dichtbij museum Villa Mondriaan heb je een escaperoom zitten. En wat is die tof! natuurlijk heb ik het over de kamer met als thema Het Mondriaan Mysterie! Ik heb enorm genoten van het spel en het zat ook behoorlijk goed in elkaar.

Restaurants
Winterswijk heeft best een behoorlijk aantal restaurant. Het dorp is namelijk ingesteld op toeristen het hele jaar rond, maar het toppunt is wel in de zomer. Aan de markt heb je denk ik wel de leukste zitten. Als je in de sfeer wilt blijven van het museum en de escaperoom dan kan ik Hertog Karel aanraden. Het is mooi ingericht met schilderijen, robuuste meubels en heeft een warme sfeer.
Als vegetariër is mijn favoriete restaurant De Zwaan. Het heeft maar liefst vier vegetarische hoofdgerechten en het eten is heerlijk.

Winterswijk heeft nog veel meer te bieden, maar dan ben ik nog wel even bezig. Het belangrijkste om te weten is dat Winterswijk het gehele jaar een gezellige sfeer heeft hangen. Maar ik raad het zeker aan om het dorp te bezoeken wanneer de zon schijnt.

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.