Ik neem afscheid van YA

Gepost op 18 januari 2023 door Katja in Boeken, Schrijfsels / 1 Comment

Omdat ik verander, verandert mijn blog met mij mee. 

Zo’n 9 jaar geleden begon ik aan het boekblog avontuur. Eerst voor een toendertijd grote Nederlandse blog en na ongeveer een half jaar ging ik voor mezelf aan de slag! Grotendeels blogde ik dagelijks over boeken. Om specifiek te zijn, ik blogde over Young Adult boeken (beter bekend onder de noemer YA).
Niet veel later ging ik op mijn allereerste soloreis en vertrok in naar Engeland waar ik ging wonen, werken en studeren. Zo werd mijn blog al snel een combinatie van boeken, solo avonturen en schrijfsels vol hersenspinsels die tot op de dag van vandaag mijn meest gelezen blogs zijn. 

Mijn blog bereikte heel wat mensen, lezers en uitgeverijen. Uiteindelijk heb ik daardoor zo ontzettend veel leuke events mogen bijwonen, (internationale) schrijvers geïnterviewd en talloze andere prachtige dingen gedaan, omdat ik deze blog begon.
Daarnaast kreeg ik dankzij die connecties verschillende functies in de uitgeverswereld. En sommige van die functies heb ik nog steeds. Ik ben actief als manuscript lezer, redacteur en marketeer. 

Het is niet de eerste keer dat ik deze blogpost wilde schrijven. Een aantal jaar geleden had ik het idee dat YA boeken zo’n groot onderdeel van mijn identiteit was geworden, dat ik besloot om even niet meer in de YA en kinderboeken te gaan werken. Ik koos ervoor om in de filosofie aan de slag te gaan, aangezien ik daar ook een studie in deed. Het beviel me super goed dat mijn hobby en werk niet veel meer met elkaar te maken hadden. 
Maar uiteindelijk werd ik weer verliefd op YA en blogde ik er ook graag over tot ik vorig jaar in Berlijn woonde. Op mijn kamer daar was een wand gevuld met verschillende soorten boeken. Van non-fictie tot romans tot… eigenlijk vanalles wat. Ik mocht van mijn host pakken wat ik wilde, zolang ik het voor mijn vertrek weer op z’n plek zou zetten. Ik genoot op een nieuwe manier van boeken. Daarnaast hervond ik ook een oude liefde voor manga’s door het hoge aanbod in de boekhandels, maar ook door de vele speciaalzaken die Berlijn rijk is. 

En het ding is ook, ik was 18 toen ik deze blog begon en dit jaar word ik 28. Ik word ouder, heb vele interesses en behoefte aan nieuwe dingen. Het voelt voor mij tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe groep mensen die vele malen beter dan ik de nieuwste YA kunnen aanprijzen. Het is niet zo dat ik nooit meer van plan ben om YA te lezen. Deze boeken bieden veel te veel mooie verhalen. Wel ga ik verder als lezer, maar ook mijn blog wil ik er in meenemen.
Ik wil graag mijn andere passies betrekken bij wat ik lees, zoals mijn taalstudies en meer boeken daarover lezen. Reisboeken, poezie, vegan lifestyle/bak/kookboeken en nog veel meer!

Al is het slechts een klein ding en ik blogde al niet meer veel over YA boeken, toch voelt het alsof er een last van me afvalt. Juist vanwege de emotionele waarde hoe deze blog ooit begon. Ik herinner me nog goed toen That Blonde Woman live ging, hoe blij ik was dat ik een plek had om iets te delen over mijn liefde voor boeken en de mensen die ik dankzij dit stukje internet heb mogen ontmoeten.
Tegelijkertijd weet ik ook dat de meeste bloglezers mij tegenwoordig helemaal niet meer volgen vanwege het boeken geklets en daarom stelt het me ook gerust om deze blog met jou te delen. Net zo blij als 9 jaar geleden, begin ik nu met That Blonde Woman aan een nieuw avontuur. Binnenkort zal ik meer delen, want minder over YA boeken kletsen zal niet het enigste zijn wat gaat veranderen.

Liefs,

Tags: , , ,


One response to “Ik neem afscheid van YA

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.