In het vervloekte hart – Rima Orie

Posted on August 8 2022 by Katja in Boeken / 0 Comments

Mijn allereerste Orie en spoiler alert… ik genoot enorm van het verhaal!

Titel: In het vervloekte hart
Auteur: Rima Orie
Verschenen: juni 2022
Pagina’s: 447
Uitgever: Moon
Waardering: 8/10

Bedankt, Moon, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid. Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze in staat is zielen te bespelen. Maar aangezien dit ten strengste verboden is, is het haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen. Wanneer ze gerekruteerd wordt om tot soldaat te worden opgeleid in het grootste militaire fort van het land, Kuwatta, komt daar echter verandering in.
Priya komt in een wereld terecht waar brute kracht en een rigide militaire hiërarchie bepalen wie zegeviert, en waar blinde gehoorzaamheid en strikte discipline van iedereen geëist worden. Tot haar verbazing blijkt haar aangeboren magie in deze nieuwe wereld voor het eerst een voordeel te zijn. Samen met de andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding. Deze groep soldaten zal meevechten in de guerrillaoorlog die het verscheurde land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat een groot en dodelijk gevaar zich in het vervloekte hart van Kuwatta schuilhoudt…

Trigger Warning: Dit boek bevat inhoud die door lezers als schokkend ervaren kan worden, zoals: emotionele mishandeling, (kinder)moord, marteling, menselijke experimenten, verminking, racisme, discriminatie, buitensporig geweld en oorlogsgeweld.

Het is handig om te weten dat ik al een tijdje niet had gelezen tot ik dit boek in handen had. Het lezen zinde me niet en ik kon mijn aandacht er niet bijhouden. Ondanks dat ik bij verschillende recensenten had gelezen dat ze even de tijd nodig hadden om in het verhaal te komen van In het vervloekte hart, had ik dat juist niet. Ik vloog door het verhaal! Wellicht dat de rustige opbouw van het verhaal juist ervoor zorgde dat ik uit mijn reading slump kwam. Aan de andere kant vond ik de eerste setting van het verhaal gewoon heel erg tof. Oké, laten we nu echt beginnen met de recensie.

Fantasy is niet het eerste genre waar ik aan zou denken dat een Nederlandse auteur het goed kan schrijven. En aangezien ik Orie haar eerst gepubliceerde werk niet heb gelezen, wist ik ook niet wat er op me te wachten stond. Maar wauw, ze heeft me verbaasd en een fantastisch verhaal gegeven met oermonsters, wraakgeesten en bloedkinderen. Geen wonder dat de uitgeverij van dit boek een prachtig speciale editie maakte. De stoffen hardcover bevat mooie schutbladen en sprayed edges die perfect passen bij het verhaal!

Priya heeft altijd geleerd dat bloedkinderen duivels zijn, dat de gave die ze hebben een vloek is en dat ze niet geboren horen te worden. Maar Priya is zelf een bloedkind, geboren tijdens de bloedmaan. Ze heeft speciale krachten waar ze niet soepel mee om kan gaan omdat ze het verborgen moet houden. Ze liegt dagelijks over wie ze echt is en leeft voornamelijk op zichzelf met weinig hoop voor de toekomst. Net wanneer de eenzaamheid haar bijna te veel wordt krijgt ze een kans om haar dorp te ontvluchten en te gaan studeren in Kuwatta, het grootste militaire fort van het land. Daar kan ze een nieuw leven beginnen en opgeleid worden als soldaat om tegen de kolonisten te vechten met waarmee land in oorlog is.

Eenmaal in Kuwatta gaat Priya een geheel ander leven tegemoet. Een leven vol verrassingen en niet bepaald altijd even in goede zin. Echter schetst Orie heel duidelijk de wereld en de verschillen tussen het dorp waar Priya opgroeit en het militaire fort. De details die ze er in stopt geeft de wereld die ze gecreëerd heeft meer kleur zonder dat de informatie te veel wordt. Daarnaast zit de magie zelf niet complex in elkaar waardoor het zelfs voor een beginnend fantasy lezer gemakkelijk te volgens is.

De voor Priya nieuwe wereld, Kuwatta, opent voor haar ook deuren die ze niet had verwacht. Omdat ze een bloedkind is, had ze geen goede band met haar familie. En om haar geheim verborgen te houden had ze eigenlijk geen enkele relatie. Maar in Kuwatta kan ze zichzelf zijn en dat zorgt ervoor dat ze voor het eerst in haar leven voorzichtig vrienden kan maken. Al is het niet altijd even simpel omdat de andere soldaten uit verschillende hoeken van het land komen en er aardig wat cultuurverschillen zijn. Orie geeft dit prachtig weer in verhaalvorm vol met details waardoor je als lezer merkt dat de worldbuilding fantastisch goed in elkaar zit.

Het verhaal is zeker nog niet ten einde wanneer Priya rustig denkt te zitten in Kuwatta. Ze komt erachter dat er een groter gevaar is dan de kolonisten. De spanning wordt hierdoor goed opgebouwd en zorgt ervoor dat je je meteen afvraagt na het dichtslaan van het boek hoe het verhaal verder zal gaan. Want ik hoop in ieder geval heel erg dat er nog een vervolg komt, want ik kan niet genoeg krijgen van de wereld die Orie heeft gecreëerd.

In het vervloekte hart is een fantasie die uit mooi taalgebruik, beschrijvingen die niet vervelen en goede worldbuilding bestaat. Orie weet de spanning en de onderliggende relaties prachtig te beschrijven waardoor ik als lezer steeds nieuwsgieriger werd en niet wilde stoppen met lezen.

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.