Een nieuw talenstudie plan

Gepost op August 10 2022 door Katja in Studeren / 0 Comments

Keuzes, keuzes, keuzes… Welke taal nu? 

Als je mijn blog al even volgt dan weet je dat dit niet een leuk jaar is voor mij. Privé heb ik enorm veel te verwerken gehad en er komt nog genoeg aan. Dat alles heeft echter effect op mijn studie. De concentratie die ik wel heb gebruik ik voor werk. Door middel van shadowing probeer ik mijn kennis op peil te houden. Een serie kijken gaat toch aardig wat makkelijker dan een online les volgen.

Maar vanaf deze week wil ik de talenstudie weer oppakken. Ik heb een nieuw plan en het is anders dan ik had verwacht aan het begin van dit jaar. Grotendeels omdat mijn prioriteiten zijn veranderd en nog een aantal redenen, maar dat kan je lezen in de rest van de blog. 

Italiaans 
Zoals je kon lezen in mijn blog “Taaldoelen” is het mijn plan om dit jaar ook aan Italiaans te beginnen. En het is nog steeds mijn wens om dat te doen. Maar niet meer in de vorm dat ik eerder dit jaar nog van plan was. Het idee was dat ik aan de zelfstudie zou gaan met boeken. En het leek me leuk om dan volgend jaar in Italië een taalstudie in Verona te gaan volgen. Van de ene kant wil ik dat nog steeds, maar het is vanwege verschillende redenen niet haalbaar. En dat is oké, wie weet dat ik dit plan ooit in de toekomst weer oppak. 
Het idee is nu dat wanneer ik in het weekend of doordeweeks op een avond een keer wat anders wil doen, dat ik dan studeer via een taalapp. 

Engels
Sinds dit voorjaar werk ik voor een enterprise in de UK. Ondanks dat mijn Engels grotendeel tussen C1 en C2 ligt, wil ik toch mijn kennis verbreden. Ik denk dat ik nog veel meer uit de taal kan halen dan wat ik nu doe. In eerste instantie wilde ik een online cursus volgen bij een universiteit. Maar van dat idee ben ik afgestapt omdat het op het moment vanwege werk niet handig is. Mijn uren zijn niet standaard van 9 tot 5, maar een mengelmoes van verschillende tijden. Ik heb daarom besloten om mijn talenstudie te verbreden door een studieboek op te pakken en de daarbijbehorende online lessen te volgen. 

Duits
Deze taal heb ik volledig laten vallen de afgelopen maanden. En dat kan ik merken aan mijn vaardigheid in die taal. Het gaat iets minder soepel. Al moet ik zeggen dat ik wel snel kan antwoorden in die taal. Afgelopen weekend was ik namelijk voor een dag in Duitsland, dus kon ik meteen mijn taalkennis even testen. 
Op het moment lees ik graag manga’s, dus ik heb een aantal Duitse Manga’s besteld. Wist je dat in Duitsland veel manga’s vanuit het Japans worden vertaald naar het Duits? En je kan ze ook nog eens makkelijk vinden in de boekhandel. Er zijn hele boekenkasten ingericht daarvoor. Nog een voordeel: manga’s in het Duits zijn goedkoper dan in het Engels. Bonus voor mij: ik leer op een speelse manier de Duitse taal!

Duits: extra druk
De afgelopen weken heb ik veel nagedacht over mijn toekomst. En al heb ik nog geen definitieve beslissingen gemaakt, omdat ik nog bepaalde dingen wil doen voordat ik een keuze maak, wel weet ik al dat de Duitse taal een steeds belangrijkere rol in mijn leven gaat spelen. Om mijn Duitse taalkennis te vergroten, heb ik besloten om Duits meer voorrang te geven en er ook meer van mijn vrije tijd aan te besteden. Vandaar dat Italiaans op een lager pitje staat. 
Het plan is dat ik eind september met alle vaardigheden op B1 niveau zit. Ik hoop eigenlijk als het even kan nog even een aantal dagen naar Berlijn te gaan voordat een van mijn beste vrienden naar de universiteit gaat voor het nieuwe studiejaar. Natuurlijk om haar te zien, mijn andere vrienden en gewoon vanwege Berlijn. 

Koreaans
Doordat ik ondanks alle gebeurtenissen wel Koreaans ben blijven shadowen (kijken van tv-shows, luisteren naar muziek, etc.), merk ik dat ik toch vooruitgang heb geboekt. Ik heb bijna het eerste studie level uit van de online lessen die ik volg. Maar ik merk dat ik graag meer herhaling wil. De komende twee maanden wil ik er naartoe werken om het volledige eerste level uit te hebben en vervolgens alles te gaan reviewen. Op die manier hoop ik dat alles wat ik heb geleerd goed blijft hangen.
Wat betreft uitspraak merk ik dat ik enorme sprongen heb gemaakt. Ik denk dat dat heel erg komt door het shadowen wat ik doe. Maar het verbaast me uit welke hoek het komt. Ik dacht K-drama’s mij het meest zouden helpen. Maar ik merk juist het meer verschil nu ik veel Koreaanse YouTube kijk van mijn favoriete muziekgroepen. 
Ik vind het super leuk dat ik dit allemaal documenteer op mijn blog. Van de manier hoe ik leer tot hoe ik groei binnen de taal. Het is grappig om te zien dat ik per leerfase net even andere dingen nodig ben om het meeste uit het leren te halen. 

Nieuw studieschema
Voor nu is het mijn plan om drie keer in de week Koreaans te leren. Eén keer in de week de focus op woordenschat en twee keer in de week een online les volgen. 
Voor Duits twee keer in de week bezig met woordenschat. Veel in de taal lezen en een keer in de week werken aan spreken. 

Welke taal heeft jouw focus op het moment?

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.