Taaldoelen 2022 | Duits, Koreaans en Italiaans

Gepost op March 2 2022 door Katja in Studeren / 0 Comments

Voor dit jaar heb ik nieuwe doelen voor mijn taalstudies en ik ben zelfs van plan om van twee naar drie talen te gaan. Lees je mee? 

In 2020 wilde ik graag mijn Duits oppakken. Ik deed een goede poging, maar het wilde niet echt vlotten. Ik merkte na een aantal maanden zelfstudie dat ik blokkeerde. Voorjaar 2021 begon ik aan mijn zelfstudie Koreaans en dat ging vrij soepel. Sterker nog, sinds ik ben begonnen heb ik nog geen enkele maand overgeslagen wat leren betreft. Aan het einde van de zomer pakte ik daarnaast zelfs mijn Duits op en deze keer ging deze poging een heel stuk beter. Helemaal omdat ik afgelopen winter in Berlijn woonde en dagelijks in aanraking was met de Duitse taal. Al ben ik nu terug in Nederland, de Duitse taal voelt nog steeds onderdeel van mijn dagelijks leven. 
Maar nu, wat zijn mijn plannen voor 2022? 

Duits volledig naar B2
Dit punt heb ik ook genoemd in mijn bucket list van 2022. De gehele bucket list is veel meer ingericht op ik die veel wil werken aan mijn talenkennis. Maar voor de volledigheid van mijn taaldoelen 2022 noem ik dit punt nog een keer:
Toen ik eind november 2021 naar Berlijn verhuisde, maakte ik grote sprongen met mijn Duitse taalvaardigheid. Met name de eerste twee weken zag ik veel vooruitgang. Eind 2021 zat ik kwa luister- en leesvaardigheden op B2 niveau. Wellicht dat het zelfs al aardig richting de C1 ging. Mijn passieve kennis is enorm gegroeid, maar gelukkig zie ik ook groei in mijn actieve kennis. Spreken kan ik inmiddels op B1 niveau. Schrijven vind ik lastig om te zeggen waar ik onder val, want die kennis gebruik ik het minst. Voor nu denk ik dat het ook ergens op B1 niveau zit. Niet alles is in dat jaar naar B2 niveau gegaan, maar voor nu ben ik voornamelijk mijn passieve kennis nodig en ondertussen blijf ik werken aan mijn actieve kennis.
In 2022 wil ik proberen om mijn volledige Duitse taalkennis naar B2 te brengen en wellicht zelfs C1. Dat wordt hard werken, maar ik merk dat het nu soepeler gaat dan in voorgaande jaren. Ik spreek mijn Duitse vrienden met regelmaat en ik kan het inmiddels goed lezen waardoor ik nu ook mijn eerste Duitse leesboeken kan gaan oppakken. Ik heb onwijs veel zin in deze uitdaging en het maakt me super blij om met taal bezig te zijn. 

5 Duitse boeken lezen
Mijn kennis binnen de taal wil ik goed onderhouden. Dat kan door films kijken iets wat ik al veel doe, maar dit jaar wil ik iets nieuws proberen en dat is mijn eerste boek in het Duits lezen. Uiteindelijk zelfs 5!

Mijn eerste Koreaanse boek
Een bucket list punt, een leesvoornemen en ook een taaldoel. Ik hoop dit jaar tenminste één Koreaans boek te lezen. Het maakt niet uit of het om een kinderboek, manwha of een ander op taalgebied simpeler boek gaat. Ik wil het een kans geven zelfs als ik nog niet alles begrijp. Ik verwacht zelf dat ik hieraan toe kom in de tweede helft van het jaar, aangezien mijn focus wat betreft taal nu bij Duits ligt.

Level 1 in Koreaans halen
De taalniveaus werkt in het Koreaans anders dan bij de (meeste) Europese talen. Het zit denk ik ergens tussen de A1 en A2 in. Omdat Koreaans een toontaal is, weet ik dat dit een behoorlijke uitdaging is, maar ik kijk er naar uit. Ik merk dat het afwisselen tussen talen bij mij goed werkt. De methodes die ik gebruik om Duits en Koreaans te leren zijn geheel anders en ik vind dat persoonlijk erg prettig. Daarnaast is het me opgevallen dat het leren van twee verschillende talen elkaar enorm versterkt in mijn eigen denkproces. Voor mijn gevoel gaat het leren van talen juist sneller, omdat ik me verdiep in de talen en daardoor de talen in verschillende perspectieven zie. Dit is iets wat voor mij goed werkt en ik ben blij dat ik op deze manier een duidelijk plan heb hoe ik de talen leer. 

Start met Italiaans leren
Yes, ik wil zelfs nog een stap verder gaan met talen! In 2023 heb ik de wens om naar Italië te gaan om eindelijk een goede vriendin te zien. We zijn dit voorjaar al vijf jaar vriendinnen, maar we hebben elkaar nog nooit in het echt gezien. Zij is Italiaans en spreekt niet heel veel Engels, maar sinds we vriendinnen zijn geworden is haar Engelse kennis enorm gegroeid. Nu wil ik graag een beetje Italiaans kunnen spreken en begrijpen, omdat ik haar zo dankbaar ben dat ze veel moeite doet met haar Engelse taalkennis.
Daarnaast leek het me sowieso leuk om nog een Europese taal te leren voor mijn dertigste. Wie weet, misschien ben ik straks wel een polyglot over een aantal jaar, dat zou ik namelijk heel leuk vinden. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik plezier blijf halen uit het leren van talen en voor nu vind ik het een heerlijk productieve hobby. Ik ben namelijk dol op tv-series, kunst en muziek en door mijn hobby talen leren, leer ik veel terwijl ik tegelijkertijd ook nog artistieke vormen bestudeer die ik zo leuk vind. 

Wat zijn jouw taaldoelen voor 2022?

Liefs,

Tags: , , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.