Interview Judith Hikkaduwage | De duurzame filosoof

Gepost op 17 november 2020 door Katja in De duurzame filosoof / 0 Comments

Welkom bij een nieuwe rubriek ‘De duurzame filosoof’ met als eerste gast een KlimaatCoach, student en blogger. Toen ik Judith ontmoette, leerde ik haar kennen als een persoon die een warm hart toedraagt aan de wereld.

Judith is, 23 lentes jong, KlimaatCoach en studeert Toegepaste Filosofie met beleid, economie en duurzaamheid. Dat is ook meteen hoe Judith en ik elkaar kennen, want we hebben op dezelfde school gezeten! Meteen toen ik Judith ontmoette, leerde ik haar kennen als een persoon die een warm hart toedraagt aan de wereld. Dat ze op school voor de richting beleid, economie en duurzaamheid heeft gekozen is dan ook voor haar de perfecte keuze. Op haar blog ‘And Take Care’ schrijft ze voornamelijk over duurzaamheid en veganisme.

Puur uit nieuwsgierigheid hoe ben je op je blognaam ‘And Take Care’ gekomen?
“Nou, dat is eigenlijk best wel grappig. Mijn vader reist heel veel voor zijn werk en elke keer als we hem uitzwaaien dan zei mijn vader: take care. Het werd daardoor een soort slogan van onze familie. Maar toen ik met duurzaamheid bezig ging bedacht me dat onze familie slogan ook draait om zorgdragen voor de aarde en alles om ons heen wat leeft.
In mijn opinie is duurzaam leven dat je een leuk leven leidt, maar wel zorgdraagt voor alles wat leeft.”

Op je blog ‘And Take Care’ praat je over verschillende onderwerpen binnen duurzaamheid. Wat betekent voor jou conscious living?
“Voor mij betekent conscious living dat alles met elkaar verbonden is. Dus wat ik doe heeft impact op de aarde of op andere mensen. Toen ik 16 was ging ik heel vaak winkelen en eigenlijk boeide me veel dingen in het leven niet. Zonder erbij na te denken gooide ik kleding weg wanneer het kapot was of als ik het niet meer leuk vond. Mijn leven stopte bij mezelf. Ik was me er totaal niet bewust van wat er om mij heen gebeurde en welke impact ik had. Wanneer je bewust leeft dan houd je rekening dat alles elkaar beïnvloed en dus impact heeft. Het leven draait niet alleen om jezelf.”

Hoe heb jij duurzaamheid in je leven geïmplanteerd?
“Eigenlijk weet ik niet meer waar ik mee ben begonnen. Wel was ik al heel lang vegetariër, maar toen ontdekte ik dat ik intolerant ben voor koemelk producten. In mijn voeding was ik bijna praktisch gezien veganist. Het enige wat ik af en toe nog at – en waardoor ik nog niet volledig veganist was – was een stukje zalm en een eitje. Maar eigenlijk had ik daar geen plezier meer van. Ik bedoel ik was vegetariër geworden vanwege mijn liefde voor dieren, dus waarom ik eet ik dan nog zalm en een eitje? Wel vond ik veganisme altijd zo’n suf imago hebben en ik begreep niet wat je eigenlijk als veganist zou eten.

Toen ging ik op vakantie naar Barcelona en daar heb ik alleen maar veganistisch gegeten aangezien het daar overal verkrijgbaar is. Het veranderde mijn beeld van veganistisch eten. Ik vond het zelfs cool en super lekker! Ik implanteerde veganistisch eten met gemak in mijn leven. Niet veel later begon ik mezelf af te vragen waarom ik alleen bewust ben voor dieren. Want helaas worden er heel veel mensen uitgebuit in de kledingindustrie en ik vind dat dat anders moet.

Stap voor stap ben ik kritisch gaan kijken naar wat zin heeft en wat niet. Online las ik ergens dat plastic slecht is en toen ben ik hysterisch plastic gaan vermijden in de supermarkt. Daardoor kreeg ik ecorexia, dat is wanneer je zo erg verzonken bent in het duurzaam willen leven dat je alles als slecht voor de aarde gaat zien. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat het zo niet langer kon. Ik kocht het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn (grote aanrader als het gaat om boeken over duurzaamheid!), door dit boek kwam ik erachter wat nou echt zin heeft en wat niet. Op die manier kon ik veel realistischer te werk gaan.”

Net noemde je al het boek ‘De verborgen impact’, maar heb je nog meer favoriete boeken over duurzaam leven?
“Een minder bekend boek die zeker een favoriet van mij is, is ‘Material Matters’ geschreven door Thomas Rau en Sabine Oberhuber. De auteurs presenteren in hun boek het idee dat de aarde rechten zou moeten hebben en hoe bedrijven hierdoor een andere businessmodel zouden moeten aannemen zodat de grondstoffen niet opraken. Wat heel belangrijk is om bedrijven mee te nemen in duurzaamheid en hun ook oplossingen te bieden, zodat we samen een betere leefwereld kunnen creëren.
Andere aanraders zijn ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx en ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ van Jaap Tielbeke.”

Wat ging makkelijker en wat ging moeilijker dan je had verwacht toen je duurzaamheid in je leven ging implanteren?
“Veganistisch eten ging best wel heel makkelijk. Van verschillende mensen heb ik gehoord dat veganistisch eten hen juist het moeilijkst lijkt, maar het kan heel makkelijk zijn wanneer je afstapt van het idee aardappel, vlees en groente. Wat ik nog steeds erg moeilijk vind is minder kleding kopen.
Daarnaast vind ik het lastig om te communiceren over een duurzamer leven. Het schiet bij mensen snel in het verkeerde keelgat als er over duurzaamheid gesproken wordt. Vaak voelen mensen zich aangevallen. Daarvoor heb ik de workshopreeks van KlimaatGesprekken gevolgd, waarna ik ook KlimaatCoach bij dezelfde organisatie ben geworden.”

Nu we het toch over kleding hebben met name op je Instagram heb je het over duurzaam kleding kopen. Bij welke winkels of merken koop jij duurzame kleding?
“Oeh, vrij recent plaatste ik een artikel op mijn blog ‘13 Nederlandse webshops met eerlijke en duurzame kleding’. Mijn favoriete merken zijn Armedangels, Rita Row en Thinking mu voor kleding. Kings of Indigo, Nudie Jeans en Kuyichi voor jeans.”

Heb je tips hoe iemand een duurzamere inhoud van een kledingkast kan creëren?
“Een tip die ik mijn huidige ik aan mijn toenmalige ik (ik die net begon aan deze reis naar duurzaamheid) had willen geven is dat niet alles in één keer duurzaam moet zijn. Ik schaamde me namelijk in het begin heel erg dat ik nog een truitje van de H&M had liggen. Terwijl het juist duurzaam is om kleding zo lang mogelijk te blijven dragen.
Tip 1: gooi niet meteen alles weg, want de inhoud van de kledingkast hoeft niet meteen alleen uit duurzame merken te bestaan.
Tip 2: ontdek je eigen stijl. Weet welke stoffen je fijn vindt, in welke pasvorm je het prettigst voelt en welke kleuren je goed staan. Want als je dat allemaal weet, dan kan je ook bewuste aankopen doen en geen miskopen.
Tip 3: als je nog een stapje duurzamer wilt zijn, probeer dan tweedehands te kopen of bij duurzaam geproduceerde merken te bestelen.”

Wat is het mooiste wat deze levensstijl (zowel duurzaam als vegan) je heeft gebracht? “Ik vind het fijn dat ik veel rustiger ben. In het begin koste het heel veel moeite om duurzamer te gaan leven, maar nu heb ik bijvoorbeeld niet meer de behoefte om aan de laatste kledingtrends mee te doen en dat brengt veel rust. Daarnaast voel ik me sinds ik veganist ben fitter. Ook ben ik meer in verbinding met de aarde en ben ik veel dankbaarder voor alles wat ik heb.”

Dank je wel Judith voor je tijd en je inspirerende woorden! Volg jij Judith al? Dat kan via haar blog en/of haar Instagram.

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.