Je valt, je leert en je staat weer op

Gepost op November 10 2020 door Katja in persoonlijk, Schrijfsels / 0 Comments

Voor wie er voor openstaat, valt er genoeg te leren. Maar niemand bereidt je voor op alle keuzes die je gaat maken.

Hoe ironisch is het dat ik al voor langere tijd deze blogpost wil schrijven, maar het me niet lukt om de woorden te vinden? Je valt, je leert en je staat weer op is een enorm groot proces die meerdere keren in het leven wordt herhaald. En misschien lukte het me steeds niet om de juiste woorden te vinden, omdat ik op het moment zelf weer in het proces zit.

Laten we eerlijk wezen… 2020 is heel anders dan we allemaal hadden gedacht. Ik begon mijn jaar met leren voor een cursus en had daarna verwacht dat ik een aantal maanden uit het jaar in het buitenland zou vertoeven. Soms voelde het wel alsof de ene tegenslag na de andere op me afkwam. Gelukkig heb ik ook veel leuke momenten mogen meemaken.

Je valt
Dealen met tegenslag is zo ontzettend gek. Want hoe vaak maken we eigenlijk blind een keuze? Hoe zouden we van tevoren de uitkomst al weten? Daarnaast heb je ook nog externe factoren die meedoen. Elke keer wanneer ik me realiseer dat ik val, voelt het alsof ik ruw wakker word gemaakt. Geen idee wat ik kan doen om het vallen te stoppen. Het is compleet onbekend terrein. Om te realiseren dat je niet alles in de hand hebt kost tijd. Maar de keuze om verder te gaan is geheel aan mezelf.

Het ding met tegenslagen is ook dat ze meer opvallen. Net zoals wanneer je tijdens het boodschappen doen in de ‘verkeerde’ rij stond of wanneer het verkeerslicht op rood ging. Het valt meer op dan die momenten dat je snel aan de beurt bent bij de kassa of een groen verkeerslicht. De reden? Wanneer je door kan gaan, dan word je niet afgeremd.

Je leert
Stapels en stapels aan mislukkingen, afwijzingen en het simpele antwoord ‘nee’ doen soms mijn wereld trillen. En dat is oké, al voelt dat niet op het moment zo.
Dit jaar was het jaar dat ik mijn tienerdroom zou gaan verwezenlijken. Ik zou als journalist op reis gaan naar fantastische plekken om er vervolgens over te schrijven voor mijn eigen blog en ook voor bedrijven. Voor die droom heb ik heel veel dingen opgegeven. Van een stabiel inkomen tot een eigen woonruimte. Mijn droom is in duigen en het is maar de vraag of het me opnieuw gaat lukken in de toekomst.  

De grootste les was voor mij het antwoord op de volgende vraag: zou ik het weer doen ook als ik opnieuw de uitkomst niet zou weten?
Ja, ik zou het zo weer doen. Ik wil er namelijk zelf alles aan hebben gedaan om mijn dromen uit te laten komen. Het is balen dat het me door externe factoren nu niet is gelukt, maar ik weet ook dat de toekomst komt. Voor die tijd ga ik de kansen pakken en anders zelf creëren.

Je staat weer op
Het is moeilijk om weer op te staan na alles. Het antwoord ‘nee’ komt toch altijd harder aan dan een ‘ja’. Om weer op te kunnen staan herinner ik mezelf aan alle zogenaamde mislukkingen in mijn leven en wat ik vervolgens heb gedaan om het wel te kunnen. Van de laagste cijfers halen bij Engels op de middelbare school tot een paar jaar later een studiebeurs krijgen om in Engeland te studeren, werken en wonen.
Van geen ervaring in marketing hebben tot werken bij verschillende bedrijven in de marketing. Van te jong zijn volgens iedereen tot het hebben van een eigen bedrijf op mijn zeventiende. Van het regulier onderwijs volgen tot mijn opleiding verkort volgen.

In het verleden heb ik al vaker voor uitdagingen gestaan. Heb ik mijn dromen kapot zien gaan, omdat het niet ging. Waarom zou ik nu ophouden met het opnieuw maken van die dromen? Ik heb al vaker een andere weg genomen naar Rome. Soms duurde die weg inderdaad langer, want het was zeker geen recht pad. Maar onderweg realiseerde ik me altijd dat ik die omweg niet had willen missen. Juist dat heeft me op unieke plekken gebracht, prachtige ervaringen gegeven en deed ik ontdekkingen over mezelf.

Leef je vraag en op een dag word je wakker met het antwoord
Bovenstaande zin schreef de dichter Rilke in een van zijn brieven naar een andere dichter. De brief waarin hij dat schreef is me bijgebleven. Op het moment leef ik mijn vraag en nee ik ben nog niet wakker geworden met het antwoord, maar dat weerhoud me niet om de vraag te blijven leven. Elke dag zet ik stappen om mijn dromen toch te verwezenlijken al betekent het dat ik voor nu een omweg neem. Dat is oké, want ik weet dat ik ooit het antwoord ga leven. Mijn verleden heeft namelijk nog nooit het tegendeel bewezen.

Liefs,

Tags: , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.